Intel l-a “furat” pe inginerul Apple care a proiectat procesoarele M1

Jeff Wilcox, persoana care a condus dezvoltarea arhitecturii Apple M1 și întregul plan de tranziție a produselor Apple de la procesoare Intel la procesoare Apple Silicon a anunțat că a luat decizia de a se alătura companiei Intel, unde va ajuta la dezvoltarea următoarelor generații de procesoare. Înainte de acest anunț, Wilcox a lucrat 8 ani în cadrul Apple.

Wilcox nu se află la prima sa aventură în cadrul Intel. De fapt, el are deja 13 ani de experiență în Intel, acumulați în 2 perioade diferite de angajare (1997-2007 și 2010-2013).


Tranziția pare una naturală, având în vedere că M1 este gata și nu mai reprezintă o provocare pentru Wilcox, în timp ce Intel încă întâmpină dificultăți în a inova pe segmentul de procesoare și ar putea să aibă o mare nevoie de ajutorului unui veteran cu un CV atât de bogat.

În plus, CEO-ul Intel, Pet Gelsinger, este tot mai vocal în ultima vreme în ceea ce privește nevoia companiei de a investi în mai multe arii pentru a reveni la statutul de lider detașat în fabricarea de semiconductori. Investiția în Wilcox este cu siguranță una uriașă și este una dintre acțiunile necesare pentru înfăptuirea viziunii CEO-ului Intel.

Încă nu există informații cu privire la persoana care îi va lua locul lui Wilcox la cârma diviziei de arhitectură Mac din cadrul Apple. Este cunoscut însă faptul că Apple a încercat să prevină plecarea inginerilor valoroși, oferindu-le acestora drept bonus pachete de acțiuni cu valori de până la 180.000$, pe care le vor primi în întregime doar dacă rămân angajați Apple încă 4 ani.

Contribuția lui Jeff Wilcox în cadrul Apple

După ani de zile în care Apple s-a bazat pe procesoare Intel pentru toate seriile sale de laptopuri și sisteme desktop, compania a lansat în 2020 primele dispozitive de acest fel dotate cu propriul procesor de înaltă performanță, Apple M1. În 2021, compania a lansat și procesoarele M1 Max și M1 Pro, astfel că acum avem la dispoziție o gamă largă de iMac-uri, Mac Mini, MacBook-uri și iPad Pro-uri ce dispun de variații ale platformei M1. Dezvoltarea acestei platforme a fost condusă de Jeff Wilcox.

Trecerea de la o platformă x86-64 la una ARM64 nu putea fi una ușoară, așa că a fost nevoie de o perioadă largă de cercetare și dezvoltare atât la nivel hardware cât și la nivel software, astfel încât tranziția să fie cât mai ușoară și benefică atât pentru utilizatori cât și pentru companie.

Această perioadă a trecut și ne aflăm deja într-o fază avansată de implementare a arhitecturii pe piață, iar rezultatul este unul de care Apple nu poate fi decât mulțumită.

Nu doar că nu mai depinde de Intel pentru a îmbunătăți performanța, nu doar că nu mai plătește sume importante către Intel pentru fiecare dispozitiv vândut, dar și reușește să creeze o simbioză perfectă între software și hardware, care se traduce în dispozitive care se încălzesc mai puțin, au autonomii mărite și performanțe îmbunătățite față de modelele bazate pe Intel și sunt compatibile nativ cu aplicațiile de iPhone și iPad.

Jeff Wilcox a făcut asta, iar acum este la Intel. Oare este acesta imboldul de care are nevoie Intel pentru a inova din nou?

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.