[REVIEW] Endorfy Regnum 400 ARGB. O carcasă care-ți face viața ușoară.

Piața de carcase pentru PC-uri a explodat în ultimii 10 ani. Au apărut branduri peste branduri și fiecare a încercat să aducă pe piață carcase care să se bată cu producătorii care au deja un pedigree. Evident, acest lucru este foarte dificil pentru că, exact ca la începutul unui joc RPG, dacă ești producător și vrei să pui carcasa pe piață la un anumit preț (să zicem 300 de lei), ai un număr limitat de “skill points” pe care le poți aloca în design-ul plăcut ochiului, în funcționalitate, în calitatea materialelor, acesorii, ventilatoare etc.

Ani de zile am văzut producători care s-au bătut în prețuri foarte mici, rezultatul fiind niște carcase modeste, din materiale foarte proaste, care inspirau gaming doar prin design-ul exterior “de gaming”. La o privire mai atenta, puteai observa că posibilitățile de wire management sunt limitate, ventilatoarele sunt zgomotoase și incontrolabile, sau că spațiile pentru cooler-ul procesorului, pentru plăci video mai lungi sau efectiv pentru a monta ventilatoare… sunt foarte limitate.

Iată că lucrurile s-au mai stabilizat și, chiar dacă există în continuare o mulțime de carcase de low-cost fără pretenții, competiția a devenit ceva mai interesantă și pe segmentul de carcase de o calitate mai bună. Dar exact ca în analogia cu RPG-urile, ca să primești mai multe skill points pe care le poți aloca pentru calitate și funcții suplimentare, trebuie să crești în nivel. În cazul carcaselor este vorba, în mod evident, despre o categorie superioară preț.

Să intre în ring Endorfy Regnum 400 ARGB. Ce are special?

Să începem cu elefantul din cameră. Endorfy, acest brand aparent nou și necunoscut, este de fapt noul nume al lui SilentiumPC, un brand polonez cu o istorie destul de lungă, acesta fiind înființat în 2007.

Carcasa despre care vorbim astăzi se numește Endorfy Regnum 400 ARGB și este o carcasă mid-tower care este listată în magazinele din România la prețuri în jur de 500 de lei. Așadar, este o carcasă de 100 de euro, preț la care ne permitem să avem anumite pretenții de la ea.

Există două lucruri către care îți sar ochii atunci când te uiți la această carcasă: unul este panoul lateral din sticlă securizată care îți permite să vezi toate minunățiile de piese din PC-ul tău, iar celălalt este sistemul de răcire format din 4 ventilatoare ARGB de 120mm. 3 dintre ele sunt amplasate frontal și unul în spate, lângă panoul I/O al plăcii de bază.

De altfel, iluminarea ventilatoarelor este și unica diferență dintre Regnum 400 ARGB și Regnum 400 Air, o variantă puțin mai accesibilă ca preț care are același număr de ventilatoare, dar fără iluminare.

Și dacă tot vorbim despre ventilație, e bine de știut că această carcasă dispune de 3 filtre de praf: în tavan, în partea din față și în podea. Toate filtrele sunt magnetice, ceea ce le face foarte ușor de curățat.

Accesul la ventilatoarele din față se face foarte ușor, prin tragerea ramei magnetice care conține și filtrul de tip mesh. Nu e necesară tragerea cu forța și scoaterea părții frontale din clipsuri, ca în cazul altor carcase.

În această carcasă pot fi montate până la 4 unități de stocare, cu mențiunea că ea dispune de două sloturi destinate exclusiv unităților de stocare de 2.5”, și încă două sloturi hibride 2.5”/3.5”. Sloturile pentru 2.5” sunt poziționate pe verticală, pe partea din spate a peretelui interior unde este așezată placa de bază, iar sloturile hibride sunt orizontale, amplasate unul în podea, în spatele sursei, iar celălalt chiar deasupra lui, pe tavanul aceleiași incinte.

Dimensiunile de 442 mm (lungime) x 220 mm (lățime) x 472 mm (înălțime) sunt excelent puse în valoare de compartimentarea carcasei, astfel că există destul spațiu atât pentru componente de dimensiuni mari, cât și pentru un wire management facil în spatele plăcii de bază. Pentru că știu că vă interesează cifrele, iată dimensiunile maxime ale componentelor care încap în această carcasă:

  • Placă grafică: 370 mm
  • Sursă: 296 mm
  • Cooler CPU: 162 mm

Dincolo de cele 4 ventilatoare incluse, mai pot fi instalate 2 ventilatoare de 120/140 mm în partea de sus și încă 2 ventilatoare de 120 mm în podea. Pentru cei care vor să înlocuiască cele 3 ventilatoare frontale de 120 mm cu unele mai mari, din păcate nu este loc de 3 ventilatoare de 140 mm, ci doar de două.

De asemenea, carcasa permite poziționarea unui radiator de până la 280/360 mm în partea din față, sau 280 mm în partea de sus. Și în spate, lângă I/O shield, poate fi amplasat un radiator, însă evident unul mic, de 120 mm.

Această carcasă vine și cu un fan controller ARGB preinstalat, iar toate ventilatoarele inclusle sunt deja conectate la fan controller în momentul în care cumperi carcasa. În plus, fan controllerul are 5 sloturi, deci poți conecta încă un ventilator la el cu ușurință.

Pe partea superioară a carcasei există și panoul I/O ce conține butonul de power, butonul de reset (care by default nu este buton de reset ci de schimbare a iluminării ventilatoarelor), HDD LED, Power LED, două porturi USB-A, un port pentru microfon și unul pentru căști. Din păcate această carcasă nu include un port USB-C, precum cel inclus pe Endorfy Arx 500 / Arx 700.

Experiența de asamblare

Pentru că nu sunt adeptul vorbelor de dragul vorbelor, am trecut și la fapte și am asamblat un PC în această carcasă. Cel mai mult am fost interesat să văd dacă această carcasă mă ajută să-mi construiesc PC-ul mai repede sau, dimpotrivă, îmi pune piedici și trebuie să îmi consum energia pentru a trece peste aceste obstacole. Și, spoiler alert, veștile sunt bune.

M-am bucurat să văd că niciuna dintre componentele pe care le-am asamblat nu pun probleme în ceea ce privește spațiul. Aveam o îngrijorare în mod special pentru cooler-ul CPU. Mi s-a întâmplat să am probleme cu acest cooler, un Noctua NH-U12S (158mm înălțime), în alte carcase. Din fericire Regnum 400 ARGB permite instalarea unui cooler de până la 162mm, așa că laterala de sticlă se închide fără probleme, rămânând chiar și 4 mm de spațiu până la cooler.

Sursa full modulară Super Flower Leadex II Gold 650W (165x150x86mm) și placa video Palit GTX 1080 Ti JetStream (285mm lungime) nu au pus niciun fel de problemă la montaj.

Ca experiență de asamblare, lucrurile au mers extraordinar de ușor. Există un spațiu generos pentru cabluri în spatele plăcii de bază și o mulțime de spații prin care poți aduce mufele potrivite către placa de bază sau placa video. Există chiar și un spațiu prin care poți aduce alimentarea plăcii video direct de sub ea, prin shroud-ul sursei, însă mie mi-a plăcut mai mult să fac acest lucru din lateral.

Flexibilitatea este extremă la această carcasă pentru că poți aduce cablurile de absolut oriunde din jurul plăcii de bază. În plus, pe peretele vertical din spatele plăcii de bază există mai multe inele de care te poți ajuta pentru a fixa cablurile într-un loc, fie prin intermediul celor 3 fâșii velcro incluse de Endorfy, fie prin coliere de plastic (bride/șoricei) sau alte metode de prindere pe care le preferi. Iar atât timp cât nu intersectezi prea multe cabluri într-un punct, laterala se va închide fără prea mare efort.

Îmi permit chiar să spun că și o sursă non-modulară ar arăta bine în această carcasă, pentru că toate mănunchiurile de cabluri de alimentare SATA/Molex ar rămâne în shroud sau în spatele plăcii de bază, iar mufele pentru placa video și placa de bază ar fi la fel de ușor de trasat prin spate. Asta, desigur, dacă nu cumva ar fi prea scurt cablul de alimentare CPU.

Per total, experiența de asamblare a fost extrem de plăcută și nici măcar n-am simțit că trebuie să depun vreun efort să optimizez wire management-ul din spate. După o primă trasare cu succes a firelor, le-am securizat cât să nu se miste dacă transport sau așez PC-ul într-un unghi mai neortodox, iar laterala s-a închis fără nicio problemă. A fost o simulare cât se poate de realistă a asamblării rapide a unui PC de gaming pe care abia aștepți să te joci.

PC-ul asamblat nu are unități de stocare de 2.5 mm, cele două SSD-uri ale sistemului fiind de tip M.2, însă am instalat o unitate de stocare de 3.5 mm în podea. Sistemul de montaj pentru slotul din podea este destul de rudimentar, în sensul că trebuie să montezi niște piciorușe de cauciuc pe HDD, iar apoi introduci HDD-ul cu aceste piciorușe printr-o șină aflată pe podeaua carcasei. Pentru a preveni mișcarea înapoi a HDD-ului (care l-ar scoate de pe șină), trebuie să montezi un șurub gigantic în spatele HDD-ului, pe post de opritor. Dar hei, funcționează.

Cablurile care provin de la panoul superior I/O sunt destul de lungi încât le poți trasa pe absolut oriunde până la placa de bază. Cele două USB-uri se conectează printr-un singur cablu la header-ul USB 3 de pe placa de bază.

Atenție: în mod obișnuit această carcasă nu are un buton de reset funcțional. Butonul de reset este preconectat la fan controller pentru a schimba între efectele de iluminare. Dacă dorești să ai un buton dedicat pentru lumini și unul pentru reset, poți achiziționa un buton generic pe care să-l scoți subtil prin spatele carcasei.

Există însă două vești bune legate de fan controller: în primul rând, este pentru 5 ventilatoare, iar carcasa vine cu 4. Prin urmare, ai un slot liber pentru a conecta încă un ventilator ARGB acolo. Yay!

În cel de-al doilea rând, poți să ai o iluminare spectaculoasă chiar și dacă placa ta de bază nu are header ARGB. Dacă ții apăsat butonul de reset, poți comuta între 3 moduri de funcționare, adică ”Fără iluminare”, ”Folosește efectele built-in ale fan controller-ului” și ”Folosește iluminarea ARGB controlată de placa de bază”. Când folosești efectele fan controller-ului, apăsarea scurtă comută între mai multe efecte și culori drăguțe care sunt furnizate în mod direct de fan controller. Acesta a fost singurul mod în care am testat iluminarea, dat fiind că ASUS PRIME X470-PRO nu dispune de header ARGB.

Accesoriile incluse în pachet sunt 6 coliere de plastic, multe șuruburi și piciorușe de cauciuc pentru prinderea unităților de stocare și 3 standoff-uri suplimentare față de cele preinstalate, pentru plăci de bază full ATX (împreună cu o unealtă mică ce îți permite să le înșurubezi bine).

Gânduri finale

Am fost plăcut surprins de această carcasă și o recomand. Dar înainte de a da un verdict pozitiv, aș vrea să menționez câteva lucruri negative pe care le-am remarcat la această carcasă. Unul ar fi că acele două șuruburi care permit detașarea părții laterale din spatele plăcii de bază sunt tool-less, însă nu sunt din categoria celor captive, care rămân atașate de laterală chiar și după ce au fost deșurubate. Cumva, la o carcasă de 100 euro, m-aș fi așteptat la asta.

De asemenea, lipsa unei buze pe care să rezemi laterala de sticlă securizată atunci când o detașezi sau o montezi face lucrurile un pic mai palpitante atunci când vrei să faci asta. Nu e ca și cum panoul de sticlă o să pice din senin – chiar și după scoaterea șuruburilor, el stă agățat în cele 4 elemente unde se înfiletează șuruburile de montaj, însă dacă nu ești cât de cât atent poți avea surprize neplăcute.

Deși nu e deranjantă pentru 99% dintre utilizatori, decizia de a schimba funcția butonului de Reset în aceea de buton dedicat iluminării este un pic dubioasă, mai ales având în vedere spațiul generos pe care l-ar fi avut la dispoziție în partea de sus pentru amplasarea încă unui buton.

În rest, nu am găsit neajunsuri care să merite menționate. De aceea, consider că experiența pe care am avut-o cu Endorfy Regnum 400 ARGB este una foarte pozitivă.

Materialele din care este construită carcasa sunt de bună calitate și lasă impresia de durabilitate. Micile detalii precum capacul mobil care acoperă șuruburile sloturilor de expansiune mi se par foarte drăguțe, iar compatibilitatea cu o gamă atât de vastă de componente de mari dimensiuni îmi place foarte mult.

În rest, iluminarea este absolut spectaculoasă, posibilitățile de wire management sunt nelimitate, filtrele sunt super ușor de curățat, panoul lateral îți pune în evidență setup-ul în cel mai frumos mod, și poate cel mai important, cel mai probabil vei folosi această carcasă și după ce faci upgrade la următorul sistem, pentru că nu-ți va sta în cale cu nimic.

Dacă ești în căutarea unei carcase din această gamă de preț, Regnum 400 ARGB este o alegere care îți va face viața ușoară. Și arată și bine. Mi-a plăcut și o recomand.

Galerie foto completă:

 

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.