[REVIEW] Razer Stream Controller – ca un Stream Deck, dar util și pentru profesioniști

Razer Stream Controller este, în teorie, un dispozitiv de control dedicat streamerilor, așa cum este și Elgato Stream Deck.

Ce înseamnă asta? Practic, în timpul transmisiunilor tale live, Stream Controller-ul îți oferă o serie de butoane și rotițe care îți permit să schimbi scenele, să ajustezi volume, să pui muzică, să pornești diverse sunete, să pui pe ecran diverse burtiere sau elemente grafice, totul fără să fie nevoie să ieși din joc.

Fără vreo exagerare, acest gen de dispozitiv este într-adevăr indispensabil unui streamer care dorește să ofere o transmisiune captivantă și lipsită de momente de genul ”stați să minimizez jocul ca să dau sunetul mai încet”).

Am spus însă că Razer Stream Controller este doar ”în teorie” un dispozitiv dedicat streamerilor, deoarece în realitate acest dispozitiv își are rădăcinile în zona de industrii creative. De ce spun asta? Pentru că în realitate Razer Stream Controller nu este un dispozitiv nou, ci este identic cu interfața Loupedeck Live lansată în urmă cu aproximativ 2 ani. Iar compania Loupedeck este specializată în console dedicate utilizării împreună cu softuri destinate profesioniștilor, precum cele de animație sau editare foto/video, streaming-ul fiind undeva pe plan secund.

Și nu, nu a furat nimeni de la nimeni. Între cele două companii există un parteneriat ceva mai special, Razer fiind chiar unul dintre investitorii majori în compania finlandeză. Ca parte a parteneriatului dintre cele două firme, Razer vinde acest produs de la Loupedeck sub propriul brand, integrându-l în gama de produse de streaming de la Razer.

 

Razer Stream Controller: design și butoane

Dispozitivul este construit foarte bine și oferă senzația de produs premium, creat cu atenție la detalii. El poate fi amplasat pe birou ca atare, dar probabil vei dori să îl folosești împreună cu accesoriul de plastic (inclus în pachet) care îl înclină spre tine și permite o vizualizare mai ușoară a butoanelor.

Stream Controller-ul se conectează la calculator printr-un cablu USB-A – USB-C ce este inclus în pachet și are o calitate excelentă, fiind acoperit cu material textil împletit, ca și în cazul moușilor și tastaturilor premium Razer. Nu este nevoie de vreun cablu separat pentru alimentare, cablul USB are grijă și de asta.

Razer Stream Controller dispune de o mulțime de butoane, toate personalizabile, ceea ce îl face foarte interesant pentru o mulțime de categorii de utilizatori: în centru se află 12 ”butoane” virtuale (e un touchscreen împărțit în 12 zone), în stânga și în dreapta ecranului se află 6 rotițe digitale ce au și funcție de buton atunci când sunt apăsate, iar în partea de jos se află 8 butoane numerotate, ale căror funcții și culori pot fi personalizate după bunul plac.

Personal nu sunt un mare fan al butoanelor touch, pentru că mi-ar plăcea să îmi pot rezema întâi degetul pe butonul pe care voi apăsa, însă acest lucru e imposibil pe un buton cu touch, activarea fiind instantanee. De asemenea, feedbackul haptic al acestor butoane este doar o vibrație dubioasă și întârziată. Pe de altă parte, calitatea display-ului e foarte bună.

În orice caz, în total avem vreo 26 de butoane și 6 rotițe. Iar toate aceste butoane își pot schimba funcțiile în mod dinamic, în funcție de cum dorești să folosești dispozitivul. Dar mai întâi să vă spun despre software.

Razer Stream Controller: Software… uri.

Fiind un produs de la Razer, te-ai aștepta ca singurul soft de care ai nevoie să fie Razer Synapse. În realitate, deși Razer te îndeamnă să instalezi întâi softul lor, acesta nu te ajută cam deloc în utilizarea Stream Controllerului, ci doar te îndrumă spre softul corect. Așadar, ca să nu treci prin toată această epopee, îți spun că singurul soft de care chiar ai nevoie este Loupedeck, pe care îl poți descărca direct de pe site-ul Loupedeck.

Odată instalat, softul Loupedeck se conectează la Stream Controller și… gata. Este gata de utilizare. În mod implicit, pe pagina principală se află niște scurtături către diverse aplicații și site-uri web, precum Google Chrome, OBS, Steam, respectiv Facebook, Youtube sau Twitch. Pe paginile următoare se află niște funcții dedicate OBS, niște funcții pentru chat-ul de pe Twitch, câteva sunete pe care le puteți porni pe stream (gen aplauze sau ”ba dum tss”) și butoane de control pentru Spotify.

Dar puterea acestui dispozitiv stă în personalizare. Poți face cam orice îți trece prin cap cu butoanele dispozitivului, inclusiv să le transformi în macrouri pentru jocuri, mesaje de ”fie ca” pentru sărbători, sau suprafețe de control pentru luminile Philips Hue.

Softul este organizat pe Profiluri, fiecare profil fiind organizat mai departe în Workspace-uri, iar fiecare workspace având mai multe pagini pe care le poți schimba fie prin swipe cu degetul peste butoane, fie prin apăsarea butoanelor numerice de jos (dacă nu cumva le-ai dat altă funcție).

Și cele 6 rotițe de control au ”paginile” lor, funcțiile lor putând fi schimbate prin swipe pe părțile verticale din display, aflate chiar lângă rotițe. Sau evident, prin apăsarea unui alt buton pe care l-ai dedicat schimbării paginilor rotițelor. Astfel, cu un swipe poți trece de la folosirea rotițelor pentru controlul volumului, la folosirea lor pentru controlul intensității luminilor inteligente din jurul tău.

Dar dincolo de profilurile pe care le faci tu, există și unele predefinite, ce vin deja instalate în softul Loupedeck (de exemplu Adobe Photoshop, Premiere Pro, vMix), dar și unele pe care le poți descărca din marketplace-ul aplicației (majoritatea gratuite, unele contra cost). Astfel, poți descărca profiluri pentru diverse softuri precum Excel, Davinci Resolve, Ableton Live, Filmora, Gimp, ZBrush și alte câteva zeci. sau ecosisteme precum Nanoleaf, Philips Hue, Speedtest (îți face testul de viteză direct pe ecranele dispozitivului).

Softul îți permite să folosești Stream Controllerul fie în mod dinamic, caz în care profilul se comută automat în funcție de softul pe care îl folosești la momentul respectiv (adică un alt-tab dintr-un soft în altul va schimba profilul), fie în mod manual, ceea ce înseamnă că trebuie să comuți singur profilul în funcție de nevoie.

Și dincolo de profiluri, există pluginuri ce pot fi descărcate din Marketplace, iar acestea permit niște integrări ceva mai inteligente cu alte softuri sau ecosisteme. Practic, îți adaugă noi acțiuni pe care le poți pune pe butoane. De exemplu, există un plugin pentru Microsoft Flight Simulator, unul pentru Companion, Philips Hue, VLC Player, Voicemod, Nanoleaf sau chiar Speedtest, care face testul de viteză direct pe display-ul dispoztivului.

Razer Stream Controller: Concluzii

Razer Stream Controller este un dispozitiv foarte complex și foarte util pentru o serie largă de utilizatori, de la streameri și până la cei din industriile creative. Este adevărat că poate să dureze o vreme până înțelegi pe deplin puterea softului și până îți dai seama cum te poate ajuta Controllerul în activitățile tale de zi cu zi. Dar după ce te înveți cu el, te întrebi cum ai putut trăi fără.

Prețul este destul de… premium. În jur de 1300 de lei, însă nu ai o alternativă mai bună dacă dorești și cele 6 rotițe (din punctul meu de vedere esențiale pentru mixat sunetul live). Altfel, pentru un dispozitiv format doar din butoane personalizabile, probabil că în tabăra Elgato vei găsi un dispozitiv similar la un preț ceva mai mic.

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.