[REVIEW] Razer Kishi V2 (iPhone) – Un controller mobil aproape perfect

Odată cu lansarea primului Razer Kishi, compania americană a intrat pe piața controllerelor mobile într-un mod hotărât, însă nu neapărat inspirat. O parte dintre deciziile de design pentru acel controller nu au fost cele mai fericite, poate cea mai importantă fiind faptul că anumite telefoane mai groase sau mai mari nu erau compatibile fizic cu dispozitivul.

Facem un fast forward în zilele noastre, când Razer a lansat Kishi V2, o variantă cu design actualizat, care promite să rezolve toate problemele primului controller și adaugă o serie de funcționalități noi. Oare a reușit Razer să producă cel mai bun controller gaming mobil?

Razer Kishi V2: Design și feeling

Încă de la început vreau să menționez că acest review este realizat pentru varianta Kishi V2 pentru iPhone, însă există și o variantă pentru Android care arată identic, unicele diferențe de design constând în înlocuirea porturilor Lightning cu unele USB-C. Așadar, majoritatea informațiilor din acest review li se aplică ambelor variante.

Poate că noul Kishi V2 nu este la fel de compact precum prima variantă, cele două părți ale sale fiind acum separate de un ”pod” de plastic care le ține mereu depărtate, însă acest minus la capitolul portabilitate este un plus la capitolul fiabilitate, plasticul din acea porțiune fiind acum mult mai calitativ și mai rezistent. De asemenea, e mult mai ușor de montat și demontat telefonul din dispozitiv. Kishi V2 este compatibil cu toate modelele de iPhone care rulează cel puțin iOS 15.4, adică toate de la iPhone 6s încoace, inclusiv Pro Max-urile care au acel modul de camere ceva mai înalt.

Controllerul are un layout similar celui găsit pe consolele Xbox, cu stick-urile analogice amplasate asimetric și butoane A, B, X, Y în partea dreaptă. În partea stângă se află și un D-Pad dintr-o singură bucată, iar deasupra și sub D-Pad se găsesc două butoane: Options și Share. În cealaltă parte, sub stick-ul analog drept se găsesc alte două butoane auxiliare: Razer Nexus și butonul de meniu.

În partea superioară se găsesc bumperele și triggerele analog (care oferă o rezistență perfectă și o senzație foarte bună la apăsare), iar lângă ele se mai găsește câte un buton mic pe fiecare parte, denumite L4 și R4. Acestea sunt butoane de macro și pot fi configurate din softul Razer Nexus, astfel încât să ia rolul oricărui alt buton de pe controller.

În partea de jos se găsește un port Lightning care este doar un passtrough pentru încărcarea iPhone-ului (deci nu permite conectarea unor căști sau a altor accesorii), iar în zona bridge-ului de plastic se găsește conectorul Lightning care asigură conexiunea fără lag dintre telefon și controller, dar și două bucăți de cauciuc ce protejează telefonul, în caz că nu are o husă atașată. În cazul în care iPhone-ul tău are o husă, poți scoate ușor aceste bucăți de cauciuc, iar dacă husa nu este foarte groasă, telefonul va intra acolo cu siguranță.

Revenind puțin în zona butoanelor, absolut toate butoanele de pe acest controller oferă o senzație tactilă extrem de plăcută, cele mai importante dintre ele fiind bazate pe microswitch-uri Razer (aceleași din controllerul de Xbox Wolverine V2). E o adevărată plăcere să le apeși, iar acest lucru se aplică și pentru D-Pad, care oferă un click ferm pentru fiecare direcție apăsată.

Razer Kishi V2: Experiență de utilizare

Pentru utilizarea Kishi V2 vei avea nevoie de softul Razer Nexus, care nu este cea mai strălucită aplicație însă îți este alături atunci când ai nevoie să faci un update de firmware, să modifici funcțiile butoanelor macro sau să faci stream pe platformele sociale direct de pe telefon.

Razer Nexus își dorește să fie un fel de hub care să te ajute să găsești jocuri mobile care funcționează cu controllerul, însă sugestiile sunt destul de dubioase așa că am ignorat în mare parte aplicația.

Cel mai mult m-a interesat să încerc Kishi V2 împreună cu serviciul de cloud gaming GeForce Now (mai multe despre el aici), și am fost plăcut surprins să constat că funcționează perfect, chiar dacă GeForce Now pentru iOS este o implementare web care rulează în interiorul Safari. Astfel, am jucat Rocket League, Hitman, Euro Truck Simulator sau chiar Ghostrunner în cloud, transformându-mi telefonul într-un fel de Nintendo Switch care poate rula jocuri AAA în 60 FPS.

Evident, jocurile native de pe App Store și Apple Arcade au rulat absolut perfect, fără niciun fel de lag de control, și per total am avut o experiență foarte similară cu cea de pe Nintendo Switch. Dacă ar fi să îmi doresc o îmbunătățire, probabil aceasta ar fi o alungire și o curbură a controllerelor în partea de jos, pentru o prindere mai confortabilă în zona degetelor inelar și mic care acum nu prea au un loc unde să stea ferm.

Portul de încărcare a telefonului m-a eliberat de orice fel de anxietate că aș consuma bateria telefonului în sesiunile de joc și mi s-a părut excelent, însă ar fi fost ideal să existe și un port audio de 3.5mm, pentru căști cu fir.

Razer Kishi V2: Concluzii

Concurentul principal al lui Kishi V2 pentru iOS este Backbone One, un controller foarte asemănător, dar care nu poate fi folosit dacă telefonul are o husă. Iar în cazul telefoanelor din gama 13/14 Pro, conectarea lor se face mai anevoios, utilizând niște adaptoare de cauciuc. Pe de altă parte, acel controller dispune de un jack audio și un soft ceva mai bine gândit.

Razer Kishi V2 este un controller care pur și simplu funcționează, indiferent de modelul de iPhone pe care îl deții. Funcționalitatea sa de bază, aceea de controller de gaming este excelentă, toate suprafețele de control fiind de o calitate de top, specifică gamepadurilor premium pentru console. Luând totul în considerare, dacă vrei să îți transformi telefonul într-o consolă portabilă, Kishi V2 este din punctul meu de vedere cea mai bună variantă în acest moment. 

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.