[REVIEW] MSI Force GC20 & GC30 – Controllere pentru PC, Android și PS3

Atunci când aud numele MSI, mă gândesc automat la plăci de bază, plăci video și laptop-uri, însă producătorul taiwanez dispune de un portofoliu mult mai larg de produse, pe care îl și diversifică de la an la an. În afară de categoriile deja menționate, MSI produce și unități preasamblate de PC, barebone-uri, monitoare dar și periferice de gaming.

Un lucru care nu exista până de curând în portofoliul MSI era categoria de gamepad-uri, iar pentru a rezolva acest lucru, compania a lansat două modele ce arată foarte promițător: Force GC 20 și Force GC 30.

Hai să vedem despre ce este vorba.

Primul lucru pe care l-am sesizat în clipa în care am văzut cele două modele a fost inspirația clară pe care cei de la MSI au luat-o de la controller-ul de Xbox One, ceea ce nu este un lucru rău, acesta fiind un design preferat de foarte mulți dintre gameri. Însă sunt aceste controllere mai bune decât restul clonelor de controller Xbox One disponibile pe piață? Spoiler: da, sunt printre cele bune.

Consider util să menționez din start că aceste două controllere au o construcție identică, avantajul major al lui GC 30 fiind posibilitatea de a funcționa fără fir. Prin urmare, majoritatea impresiilor se aplică în cazul ambelor modele.

Chiar dacă sunt bazate pe design-ul popularizat de Xbox One, aceste controllere condimentează puțin rețeta clasică de controller. În primul rând, pe părțile laterale există câte o zonă cauciucată texturată care pică perfect în palmă, oferă o senzație plăcută la atingere și ajută în privința aderenței, lucru util celor cărora le transpiră palmele în timpul sesiunilor de joc. De asemenea, butoanele shoulder (LB+RB) dar și triggerele au un design cu striații pentru a ajuta la o bună aderență.

O altă funcție interesantă a ambelor controllere este aceea că padul direcțional (D-Padul) clasic, în formă de plus, poate fi schimbat cu unul octogonal, asemănător celui de pe controllerul Elite de la Microsoft. Schimbarea se face foarte ușor, grație unui magnet aflat în controller.

Personal, apreciez ideea de modularitate, însă mi-aș fi dorit ca apăsarea unei direcții să fie mai ușoară și mai clicky, așa cum este la controller-ul de Xbox One. Acest lucru ar fi ajutat destul de mult în jocurile de fighting.

În rest, mi-a plăcut foarte mult că butoanele frontale ABXY sunt silențioase, lucru care nu este valabil în cazul controllerelului Xbox One. De asemenea, stick-urile analog au o acuratețe foarte bună și se simt foarte bine la atingere, grație suprafeței concave și a materialului cauciucat.

Sistemul de vibrații este disponibil în ambele părți ale controllerului și este foarte puternic. Ar fi fost interesant dacă MSI ar fi decis să implementeze un sistem de vibrații și în zona triggerelor, însă poate vom vedea acest lucru la o iterație următoare.

Cum spuneam, ambele controllere sunt relativ identice, singurele excepții de la regulă fiind coloritul și funcționalitatea wireless. Astfel, modelul GP20 ce poate fi folosit doar cu fir, are un colorit roșu-negru, iar această schemă de culoare se păstrează și pe butoanele frontale. Pe de altă parte, modelul wireless GP30 prezintă ceva mai mult roșu, în special în zona stick-urilor, iar coloritul butoanelor frontale este cel clasic, colorat, al controllerelor Xbox.

Ambele controllere dispun de un port microUSB și includ în pachet un cablu USB-microUSB de 2 m lungime pentru conectare la calculator și un cablu OTG microUSB-microUSB de 30 cm pentru conectare la telefon, pentru că aceste controllere sunt compatibile și cu dispozitivele Android.

În cazul controller-ului GP30, în pachet este inclus și un mic dongle USB care trebuie conectat la calculator pentru a permite funcționalitatea wireless a acestui model. Am testat acest model de la o distanță de aproximativ 3m față de calculator și a funcționat excelent. Acest model este echipat cu un acumulator de 600 mAh ce oferă aproximativ 8 ore de joacă până este necesară conectarea cablului microUSB.

Controllerele funcționează atat pe PC, cât și pe Android și PlayStation 3. Eu am testat pe PC și pe Android, iar în ambele cazuri au funcționat excelent, fără nevoia de a instala vreun driver sau software proprietar. Și pentru că știu că aceasta este curiozitatea principală, pot să confirm că ambele controllere sunt văzute de calculator drept controllere de Xbox 360, ceea ce înseamnă că au compatibilitate nativa cu jocurile care recunosc doar controllere Xinput.

Per total, cele două controllere mi-au oferit o experiență bună și m-au surprins, având în vedere că sunt primele produse de acest gen din partea MSI. Design-ul este unul bun, materialele sunt de o bună calitate iar, dacă vor fi lansate la un preț cu 50-100 de lei mai mic decât controllerele oficiale de Xbox One, vor reprezinta o afacere excelentă.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.