[REVIEW] Seagate FireCuda 2TB SSHD

Cu mulți ani în urmă, când eram mai mic am văzut la televizor pentru prima dată filmul Johnny Mnemonic și am rămas impresionat de ideea că un om poate să își “instaleze” în creier un HDD de 80GB, dar ca să facă acest lucru a trebuit să renunțe la amintirile lui din copilărie, esența oricărei persoane dacă stai să te gândești.

Totuși, memoria umană are o capacitate foarte foarte mare, doar că are un mic defect dacă îi pot spune așa. Avem două feluri de memorie, activă și pasivă și există în mod continuu un schimb de informații complexe și nu mai vorbesc de recepționarea altora noi.

Uneori se întâmplă ca pur și simplu să nu îți mai amintești un lucru, acesta aflându-se în memoria pasivă, doar că nu iese la iveală fără un stimul corespunzător, cum ar fi un miros, o imagine, un sunet sau chiar o bucată de informație din memoria activă care se va lega de cea pasivă.

Cred că mulți dintre voi (inclusiv eu) ați avut acele momente cu faimoasa replică “Băi îmi stă pe limbă”, ceea ce însemna că platanele din creierul vostru s-au pus în mișcare.

Fiindcă ne aflăm în această minunată eră a tehnologiei, avem acces la mijloace de stocare în masă a datelor, care uneori ne ușurează viața simțitor. Un astfel de mijloc este nimeni altul decât faimosul Hard Disk sau HDD, calul de bătaie a multor deținători de calculatoare. Avantajul acestuia este că în funcție de necesitățile tale poți înmagazina o sumedenie de fișiere ca mai apoi să le accesezi la nevoie cu condiția să fii și tu un pic ordonat și restul o să “țină minte” HDD-ul pentru tine.

Astăzi, ne vom arunca împreună o retină asupra unui astfel mijloc de stocare, mai exact, SSHD-ul Seagate FireCuda 2TB, un produs dedicat segmentului de gaming și îl vom supune la câteva probe de foc în cuptorul Overheat.

Seagate FireCuda

Ce avem în cutie?

Din păcate varianta SSHD-ului primită la review a fost de tip bulk și nu într-o cutie, ceea ce înseamnă că a fost protejată doar de o pungă antistatică destul de groasă și solidă. Totuși, mă gândesc că poate pe viitor, producătorii ar putea să implementeze la variantele bulk, o pungă cu bule înăuntru astfel încât să ofere un plus de protecție

Specificații tehnice și construcție

Hai să ne uităm în primul rând la construcție după care vom trece mai departe la specificațiunile tehnice. Baza inferioară a SSHD-ului Seagate FireCuda este realizată dintr-un plastic mat negru gros și foarte rezistent la care se mai adaugă plăcuța pentru controller-ul de memorie.

Pe de altă parte, baza superioară este compusă dintr-un aliaj de aluminiu gros și șlefuit, care conferă produsului final un aspect neted, îngrijit, dar și rezistent, mai ales că rolul acestuia este să aibe grijă și de platane. Pe acest element de aluminiu tronează logo-ul Segate acompaniat de brand-ul seriei, o știucă ucigașă plus câteva detalii tehnice. Ce trebuie să știți este că cei de la Seagate au ales un animal pentru fiecare serie de HDD-uri sau SSHD-uri.

Pentru a lămuri mai exact ce reprezintă un SSHD, acesta este tehnic o combinație dintre un SSD fiind prezentă o memorie flash ceea ce îți va oferi o viteză de transfer superioară și un HDD clasic cu platane care pune la bătaie capacitatea mare de stocare. Aceste două elemente comunică între ele prin intermediul unui controller de memorie.

La capitolul specificații tehnice acest produs se poate lăuda cu o interfață SATA-III, 7200 RPM 2TB de stocare, 8GB de NAND flash de tip Commercial Multilevel Cell (cMLC), 64mb de cache buffer, o rată maximă de transfer de 600MB/s și o medie de 156MB/s în procesul de citire/scriere.

La acestea se mai adaugă tehnologiile de tip Native Command Queuing, care în funcție de volumul de lucru și de resursele pe care le necesită o aplicație, crește și nivelul de performanță. Mai avem și Seagate OptiCache care oferă un plus de performanță cu până la 45% mai mare față de generațiile trecute de SSHD-uri și HDD-uri și multe alte feature-uri care au grijă în mod constant să verifice starea hardware-ului, să reducă rata de erori și să modifice din mers algoritmul de transfer pentru un proces cât mai lin și fără bătăi de cap. Un ultim aspect care trebuie menționat este garanția de 5 ani oferită de producător, ceea ce o depășește pe cea a competiției.

Bateria de teste și platforma

Pentru a scoate la iveală randamentul produs de către SSHD-ul Seagate FireCuda, îl vom supune următoarei baterii de teste: Anvil Storage Utilities, AS SSD, Atto Disk Benchmark și Crystal Disk Info. Drept termen de comparație voi pune la bătaie HDD-ul meu Seagate Desktop de 2TB achiziționat acum peste 2 ani astfel încât să vedem dacă chiar există o diferență între cele două produse.Primele bench-uri vor fi cu Seagate-ul vechi urmate de Seagate FireCuda.

Trebuie să menționez faptul că testele nu au fost făcute pe un fresh install, deoarece din punctul meu de vedere nu ar reflecta mediul corect de folosință a unui HDD și implicit a unui sistem.

Platforma de teste este următoarea:

Procesor

Intel Core i7 4790K

Placă de bază

ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Cooler

Noctua NH-D14

Memorii RAM

HyperX Fury Savage 4 X 8GB DDR3 2400 MHz CL11

Placă video

Zotac GeForce GTX 970 AMP! Extreme Edition

SSD + HDD
Intel 530 SSD 120 Gb + Seagate Desktop HDD 2TB 7200RPM 64MB SATA-III
PSU a.k.a Sursă

Antec Edge 650W PSU

Carcasă

Corsair Graphite 230T

Sistem de operare

Windows 10

 

Anvil Storage Utilities

AS SSD

 

Atto Disk Benchmark

 

Crystal Disk Info

Experiența personală și concluzii

Dupa cum puteți vedea din teste, SSHD-ul Seagate FireCuda oferă un plus de performanță față de vechiul meu HDD, diferența fiind mai notabilă capitolul scriere.

La prima utilizare s-ar putea ca acest produs să se miște un pic mai lent și să vă spun de ce. În a doua imagine din AS SSD puteți vedea că rezultatul la READ este de doar 49.13 MB/s, deoarece controller-ul de memorie dintre NAND flash și platane îți învață obiceiurile de lucru, vede ce fișiere transferi/accesezi mai des astfel încât pe viitor să le pregătească anticipat în memoria flash pentru tine, pentru acces instant. Este un sistem de tip activ/pasiv, ca memoria umană.

Pe de altă parte, ținând cont de volumul actual de informații pe care îl generăm și manipulăm mi-aș fi dorit să văd o memorie NAND flash un pic mai mare, să zicem undeva la 32GB ar trebui să fie suficient, dar bănuiesc că asta ar fi însemnat și un cost suplimentar.

Nu în ultimul rând, pentru a mă convinge cu adevărat că SSHD-ul chiar învață tot ceea ce fac eu în sistem am instalat special Fallout 4 ținând cont de rata de read/write pe care o generează este mare când faci tranziția dintr-un environment în altul. Surprinzător, soft-ul de tracking din controller-ul de memorie chiar își face treaba cu brio deoarece încărca fișierele de tranziție în memoria flash.

Per total general pot spune că SSHD-ul Seagate FireCuda este un produs care împacă atât nevoia utilizatorului de a deține un mediu de stocare generos, cât și viteza sporită a unui SSD. Chiar dacă am testat varianta de 3,5 inch, cred că și varianta de 2,5 inch ar fi un candidat ideal pentru deținătorii de laptop-uri, care nu pot să își instaleze două unități de stocare (SSD + HDD).

Prețul acestui produs în piață este în jurul sumei de 550 de lei.

Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.