[REVIEW] HP OMEN Spacer – tastatura wireless pentru gaming fără griji

Perifericele wireless au ajuns, în sfârșit, la un nivel de maturitate și performanță care permite utilizarea lor ca daily driver chiar și pentru cei mai înrăiți gameri. Iar pentru a demonstra acest lucru, divizia Omen de la HP a lansat tastatura Spacer, pe care îmi face plăcere să v-o prezint astăzi.

Omen Spacer este o tastatură wireless mecanică și tenkeyless, compatibilă cu Windows și Xbox, ce are un design simplist, de bun gust, și oferă posibilitatea de control individual al luminilor din spatele tastelor. Pentru cei mai noi în domeniu, fraza anterioară poate să pară desprinsă dintr-un film SF, dar promit că veți înțelege despre ce e vorba dacă veți continua să citiți.

Această tastatură este una tenkeyless, ceea ce înseamnă că nu dispune de blocul numeric din partea dreaptă. Pentru majoritatea gamerilor, acest lucru este excelent pentru că ocupă mai puțin spațiu pe birou. Eu fac parte din categoria minoritară care folosește des blocul numeric, însă restul caracteristicilor acestei tastaturi m-au făcut să uit acest lucru pe perioada testelor.

Deși este o tastatură fără bloc numeric, greutatea acesteia te impresionează atunci când o ridici pentru prima dată. Este o tastatură grea, solidă, bine construită, nu îmi inspiră doar încrederea că este de bună calitate, dar oferă și o stabilitate excelentă pe birou. Din acest punct de vedere, simt o siguranță deosebită atunci când tastez sau mă joc. Știu că nu se mișcă nici măcar un milimetru față de locul în care am așezat-o, iar acest lucru chiar este stresant la alte tastaturi.

Funcționalitatea wireless îmi place la nebunie. Trebuie doar să conectezi micul dongle USB în calculator sau Xbox, să pornești tastatura, și gata! Libertatea de a muta tastatura oriunde, fără a te încurca în cabluri, este o senzație pe care trebuie să o simți ca să o înțelegi. În plus, dacă vrei să muți sesiunea de gaming de pe monitor pe televizor, poți continua să folosești tastatura alături de un mouse wireless (de exemplu Omen Vector Wireles – vezi review) într-un alt loc din cameră.

În general, dezavantajele perifericelor wireless țineau de două lucruri enervante: problemele de conexiune care te pot sabota (pierderea conexiunii sau latențe ridicate) și autonomia scăzută care te obligă să încarci perifericul atât de des încât preferi să îl ții conectat prin cablu mereu.

În cazul Omen Spacer, niciunul dintre aceste dezavantaje nu este prezent. Pe toată durata testelor, conexiunea wireless s-a comportat exemplar și în nicio clipă nu mi-aș fi putut da seama că tastez sau mă joc de pe o tastatură fără fir, dacă nu știam acest lucru în prealabil. Cât despre autonomie, chiar nu a trebuit să îmi fac griji.

Conform HP, tastatura are o autonomie de 75 de ore de utilizare continuă, iar 5 minute de încărcare sunt de ajuns pentru ca tastatura să funcționeze wireless timp de 6 ore. Evident, pentru a atinge aceste performanțe, iluminarea RGB ar trebui oprită.

Chiar și cu iluminarea aprinsă continuu, nu am reușit să consum bateria în cele aproximativ 2 zile de utilizare. În orice caz, poți vedea nivelul de încărcare utilizând aplicația Omen Gaming Hub, ca să nu fii luat prin surprindere atunci când bateria se golește. Aplicația poate fi pornită prin simpla apăsare a unui buton de pe tastatură (aflat în locul butonului Scroll Lock pe majoritatea tastaturilor). Din același buton, apăsat împreună cu tasta FN, poți regla intensitatea luminii în 4 pași.

Încărcarea tastaturii se face prin intermediul portului USB Type-C din spatele tastaturii, tot acolo existând și un comutator on/off. În pachet este inclus un cablu obișnuit de încărcare USB Type-A – USB Type-C, dar și un adaptor mamă-mamă Type-A – Type-C. Adaptorul îți permite să prelungești cablul, dacă ai nevoie de o lungime foarte mare. Trebuie doar să îl plasezi între cablul tastaturii și încă un cablu de încărcare obișnuit, pe care probabil îl ai deja în casă. Pe cel din urmă îl conectezi la un port USB de la PC.

Switch-urile mecanice de pe această tastatură sunt vestitele Cherry MX Brown, cunoscute pentru faptul că îmbină cu succes noțiunile de feedback tactil și silențiozitate. Evident, ca la majoritatea tasaturilor mecanice, există totuși un mic zgomot cauzat de contactul tastei cu corpul switch-ului, iar acesta este direct proporțional cu forța de apăsare a tastei.

Switch-urile Brown nu emit acel sunet de ”click” specific switch-urilor Blue, însă imediat ce ai atins punctul de acționare aflat la 4mm de apăsare, poți simți în deget o eliberare a tensiunii switch-ului, acesta fiind feedback-ul care îți confirmă acționarea.

Tastatura pe care am primit-o în teste are un layout pe care Omen îl numește EN și atât. În principiu e un layout UK, cu tasta enter înaltă și shift-ul din stânga mic, lângă el aflându-se și unul dintre cele două backslash-uri de pe această tastatură. Totuși, momentan pe piața din România am văzut doar varianta cu layout US, cu enter mai mic și cu un singur backslash, plasat deasupra lui. Personal aș prefera layout-ul US în defavoarea celui de pe tastatura testată de mine, pentru că shift-ul din stânga are dimensiune completă în acel caz.

Un aspect care-mi place foarte mult este tasta space, care este înclinată în mod ergomonic spre tine, astfel că apăsarea ei cu degetele mari devine foarte comodă și ușoară. În schimb, dacă ești genul de gamer care utilizează tastatura puțin înclinată, Omen Spacer nu-ți va oferi această posibilitate, pentru că nu dispune de piciorușe ajustabile. Eu folosesc tastatura în mod plat pe birou, așa că nu m-a deranjat absolut deloc acest lucru.

Pe lângă aceste lucruri, în pachet este inclus și un wrist pad magnetic care se atașează și detașează extrem de ușor, și dispune de o suprafață moale, extrem de confortabilă în utilizare. Suprafața acestui pad este foarte mare, având o înălțime de mai mult de două treimi din tastatură. Dacă ai spațiu pe birou, merită să-l utilizezi. Este ca o pernă moale pe care nu vrei s-o mai dai la o parte.

Sub fiecare tastă în afară de spacebar există câte un LED monocrom, majoritatea acestor lumini fiind pur și simplu albe. Tastele direcționale, dar și tastele W, A, S și D, se diferențiază din acest punct de vedere, acestea beneficiind de LED-uri roșii.

Acestea pot fi stinse sau aprinse individual din aplicația Omen Gaming Hub. Tot acolo există și preseturi destinate anumitor genuri de joc. De exemplu, presetul pentru MOBA, aprinde doar tastele QWER și numerele de la 1 la 6.

Tot din software-ul Omen Gaming Hub pot fi pornite și anumite efecte de iluminare, acestea fiind cele de Ripple (apăsarea unei taste creează un ”val” circular de lumină care se extinde în toate direcțiile până la capetele tastaturii), Wave (valuri de lumină ce se deplasează spre dreapta sau spre stânga) și Breathing (aprinderea și stingerea graduală a tastelor). Viteza acestor efecte poate fi ajustată.

În concluzie, cred că HP Omen Spacer este o delicatesă în oferta de periferice Omen. Este o tastatură gaming ce arată excelent, funcționează excelent și se concentrează pe ceea ce este mai important: conexiunea wireless performantă, autonomia îndelungată și construcția fiabilă. Dar, ca orice delicatesă, prețul este pe măsura calității. La momentul redactării acestui review, prețul este de aproximativ 930 lei pe eMag.

Galerie foto completă:

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.