East European Comic Con 2018 – Epilog

A trecut o bună bucată de vreme de la sfârșitul apoteotic al East European Comic Con 2018  și mulți dintre noi visează deja cu ochii deschiși la ceea ce ne va oferi ediția următoare a celui mai îndrăgit eveniment cu specific geek din România. Însă până atunci vă invit să lecturați următoarea mea povestioară despre aventurile unui tânăr membru Overheat la Comic Con în calitate de agent sub acoperire. Și vine așa:

Ca un agent cuminte și responsabil ce sunt, m-am prezentat în ziua de vineri la Romexpo cu aproape două ore înainte ca porțile să fie deschise oficial.

Lumea continua să se adune în valuri succesive, asemeni unei runde survival din jocurile video, însă nu a fost rost de grabă. Toată lumea a așteptat cuminte începerea programului fie bucurându-se de vreo gustare babană de la “eroii” standurilor cu mâncare hiper-apetisantă, fie lenevind pe iarbă cu burțile la soare. Oriunde întorceai capul vedeai oameni radiind de fericire și nerăbdare! Vai, un moment extrem de rar în care nimeni nu pornea nicio ceartă la nicio coadă! Priceless!

Odată ce Hodor nu a mai putut ține ușile, lumea s-a bulucit în interiorul pavilioanelor B1 și B2 pentru a-și îndeplini fiecare misiunea propusă. Pot spune cu mâna pe inimă că fiecare participant s-a simțit copleșit în acel moment, pentru că anul acesta Comic Con a luat valențe epice. Standuri cu îmbrăcăminte, articole de colecție, cărți, benzi desenate și orice altceva mai voiai erau răsărite ca ciupercile după ploaie pe o întindere ce rivaliza cu ținutul Mordor. Nu e de mirare că voluntarii, de altfel foarte săritori și amabili,ca să nu mai zic entuziaști, au pus la dispoziția publicului hărți imense cu fiecare eveniment și colțisor al pavilioanelor.

Ca să parafrazez scopul misiunii încredințate, am luat la rând fiecare stand, notând sistematic, măsurând temperatura, calculând presiunea atmosferică și toate cele. Te ungea pe suflet să vezi la fiecare pas câte o micuță tarabă cu tot ceea ce căutai, inclusiv benzi desenate extrem de vechi și rare, unele chiar unice!

Deși prima zi nu a fost atât de plină de evenimente ca restul weekend-ului, s-a văzut că fiecare expozant și invitat și-a ocupat locul pentru a fi gata de acțiune. Anul acesta lista actorilor și a artiștilor a fost una bogată, și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că deja se desfășurau frenetic sesiuni de autografe, în ciuda faptului că numărul participanților era cam scăzut în ziua de vineri.

Totuși, asta nu i-a împiedicat pe expozanții ca Lenovo, LogitechTP-Link sau HyperX, etc să dea în stânga și-n dreapta cu premii oricărui suflet suficient de norocos încât să le câștige. Aici am eșuat lamentabil…

Deja familiarizat cu împrejurimile, am reluat explorarea în următoarele zile înarmat cu câte un Sprite cu castraveți la fiecare 20 de minute și cu camera foto bengoasă de 10 megapixeli a telefonului, de care am descoperit că nu aveam nevoie. De ce? Pentru că veritabilul meu îndrumător și tovarăș de călimară Pompiliu s-a ocupat cu imortalizarea expresivelor momente din cadrul Comic Con.

Din acel moment treaba deja a devenit serioasă, așa că am făcut tot posibilul să consemnez cât mai amănunțit fiecare parte a evenimentului. Ediția 2018 a oferit o primire foarte călduroasă pentru artiștii și ilustratorii de benzi desenate și conținut media, aceștia etalându-și creațiile și prezentându-și ideile pentru următoarele proiecte. Dar să nu ne abatem de la felul principal, da?

Unul dintre artiștii cei mai admirați a fost însuși David Lloyd, un om politicos, cumsecade și gata de a schița portrete și diferite personaje oricărui doritor. Ca să profit de ocazie, am dat fuga să îmi procur un exemplar din V for Vendetta, în speranța de a primi un autograf.

Singura problemă a fost faptul că, de fiecare dată când eu sau altcineva ne apropiam exersându-ne în minte acel “it’s an honor to meet you,may I have an autograph, please?”, domnul Lloyd se teleportase ori la toaletă, ori la o conversație privată, conform spuselor voluntarului care se ocupa cu aceste proceduri. Puțin cam trist…Dar nu-i bai, căci faimoșii Creative Monkeyz au fost acolo să ne binedispună! Tare dedicați și ingenioși oamenii ăștia!

Lângă standul lui Lloyd și cel al adorabililor Maya și Yehuda Devir, care erau tot un zâmbet și o voie bună, stătea cuminte la locul rezervat marele maestru Puiu Manu. Întâlnirea cu dumnealui a fost pe cât de incitantă, pe atât de emoționantă. Îmbrăcat simplu,dar elegant, maestrul zâmbea cald tututor celor care se opreau să-i strângă mâna și să-i răsfoiască paginile benzilor desenate care au încântat generații întregi; tuturor celor atât de puțini trecători…

Puteai citi în expresia de pe chipul său atât mândria de a fi invitat în cadrul Comic Con, cât și o ușoară dezamăgire la vederea sutelor de tineri care parcă nici nu știau de existența sa și de paginile ilustrate din Toate Pânzele Sus. Am strâns mâna maestrului și i-am mărturisit cu glas tremurat cât de mult îi iubesc părinții mei creațiile și că datorită lor îi port un respect imens, apoi l-am întrebat dacă noile generații vor fi captivate de aportul masiv adus de dumnealui în lumea benzilor desenate.

A răspuns afirmativ, deși vocea sa dovedea într-o oarecare măsură contrariul:”tot mai mulți uită…” În acel moment am simțit cum mă podidesc lacrimile…Ăsta este Comic Con, un festival care aduce laolaltă oameni frumoși cu minți sclipitoare și scopuri mărețe!

Că tot a venit vorba de ilustrații, am fost plăcut surprins să văd demonstrații ale procesului de digital illustrating, testate pe tablete grafice de ultimă generație marca Wacom. Pe lângă asta, ilustratorii “tradiționali” își expuneau piesele într-un torent multicolor al ideilor și al personajelor fantastice fie din francize celebre, fie născociri unice din buricul minții artiștilor. Din start un avantaj în ceea ce privește răspândirea artei din toate mediile, un mod plăcut de a petrece timpul și de a atrage curioși.

Nici actorii nu s-au lăsat mai prejos. Sesiunile de autografe și fotografii mergeau strună, toată lumea fericită, iar panel-urile destinate actorilor musteau de glume savuroase și povești interesante. Mai rar să vezi un mediu atât de relaxat și deschis la întrebări, căci actorii  mai aveau puțin și tăbărau ei înșiși pe fani, datorită încurajărilor și ropotelor de aplauze. Na, să vedeți și voi așa relație între artiști și public!

Competițiile de jocuri erau la ele acasă printre mulțimea de internauți și gameri incurabili, și cum altfel să scrii un articol ca la carte despre asta fără să fi participat și tu la una?! A fost, ce-i drept, o experiență unică, să-mi găsesc acele… elemente… necesare tupeului ca să mă înscriu și eu, și, chiar dacă visam cu ochii deschiși la un meci glorios de StarCraft II, am acceptat bucuros o rundă de Dota 2, al doilea joc care îmi tot mănâncă timp din viață de câțiva ani încoace.

Ca să nu ziceți că povestea asta este doar despre mine, vă mărturisesc că cel puțin jumătate dintre participanți s-au simțit exact la fel (da,da,câteodată observ gamerul în habitatul său natural). Bine, că au existat și probleme tehnice cu PC-uri care trebuiau restartate sau reconfigurate constant asta e partea a doua, dar puțin mai mare mi-a fost dezamăgirea să văd că, din atâtea competiții de jocuri, aproape 100% dintre ele erau destinate doar pentru League of Legends. Nu pentru că eu sau altcineva am avea ceva cu jocul, doar că s-a simțit de la o poștă neglijarea altor titluri precum Overwatch sau CS:GO, ale căror simpatizanți se înghesuiau la maxim 2-3 standuri.

Majoritatea competițiilor s-au desfășurat la standurile expozanților, față de care am numai cuvinte de laudă. Dacă la standul cu specific Call of Duty WWII al celor de la Activision Blizzard norocoșii au primit ediții de colecție World of Warcraft: Legion, cei de la Lenovo, HyperX, Logitech, TP-Link, Trust, cum am zis mai sus, și mulți alții au aruncat cu premii ce au fost câștigate prin tombole sau victorii in-game.

N-a fost de glumă cu băieții ăștia! Nu vezi foarte des cum grămezi de echipamente de gaming și tricouri dispar atât de repede, așa că, pentru a uita de ghinionul meu de la aceste extrageri, am făcut un “pit stop” la standul PC Garage, unde am fost spectator la o cursă foarte simpatică de mașinuțe teleghidate. Totodată, participanții la eveniment au avut oportunitatea să testeze cele mai noi periferice și  sisteme de gaming, ale căror design și lumini îți lăsau gura apă, în special sistemele cu răcire prin lichid (Dumnezeule…).

Un alt element important pe care aș vrea să îl punctez este secțiunea dedicată board gaming-ului. Pasionații s-au putut distra jucând multe jocuri interesante de diferite tipuri, ba chiar să-și încerce abilitățile contra automatelor de pinball și arcade machines care rulau jocuri video clasice. Ce mi-a plăcut cel mai mult  a fost promovarea unui board game românesc cu elemente RPG. Aflat încă în “beta” , jocul a fost testat chiar acolo, la standul Snakes & Wizards, unde a fost întâmpinat pozitiv.

Cireașa de pe tort a fost concursul de cosplay, și nu exagerez când afirm faptul că pe scenă au defilat cei mai talentați și mai pasionați cosplay-eri de până acum. E adevărat, oriunde întorceai capul prin pavilioane vedeai personaje din toate mediile posibile și imposibile, cu detalii impresionante și foarte bine puse la punct, dar apogeul s-a manifestat pe scena principală. A fost emoționant să vezi cum oameni care au pus atâta migală în realizarea costumelor și-au văzut visul devenit realitate atunci când au fost invitați în lumina reflectoarelor.

La final, țin să menționez că am constatat destul de satisfăcut procentul măricel al fanilor muzcii metal de la eveniment. Pe lângă un nene îmbrăcat într-un un tricou cu una din trupele mele preferate ce stătea zilnic proțăpit în fața standului cu albume și tricouri specifice acestui gen muzical, Comic Con-ul a forfotat de “pletoși”. Hmmm, probabil că între metaliști și fenomenul geek există o legătură aparte…

Ca să închei această relatare a unei aventuri de proporții epice care deja s-a întins cam multișor, preaslăvesc fără regrete weekend-ul East European Comic Con 2018Aici au fost de toate, pentru toți, și enumăr ( într-o frază cam toată Biblia relatată per total în acest articol) concursuri de cosplay si jocuri video, meet & greet cu actori celebri, panel-uri cu artiști web și ilustratori talentați, tombole, interviuri și multe șanse de a descoperi lucruri unice și interesante care aduc oamenii laolaltă într-u mediu prietenos și deschis. Cu fiecare an, Comic Con a devenit mai mare, mai bun și mai devotat fanilor din toate colțurile țării, iar faptul că reușim să promovăm astfel de fenomene în România este unul demn de mândrie și recunoștință.

Aici se încheie povestea noastră, probabil împreună cu gustărica pe care ați savurat-o citind aceste rânduri dumneavostră, cei care ne-ați fost alături în asemenea momente. Dacă aveți vreodată timp și resurse,mergeți! Mergeti cu încredere și veți găsi acolo suficiente motive care să vă facă să credeți că ați făcut alegerea corectă.

Până la anul vă las cu mai multe poze pe pagina de  Facebook Overheat și cu un Cosplay Music Video de toată frumusețea făurit de colegii mei. Ah,să nu uit! Nu puteam să măsor presiunea atmosferică și temperatura fără să mă minunez de finețea carpetei roșii întinse pe jos. Tschüss! 

Carol Zafiriadi
Carol Zafiriadihttps://www.overheat.ro/
Unii se gândesc la A Doua Venire a lui Iisus când îl văd, alții îl botează gamer incurabil,restul îl tot întreabă când le aduce niște salam Caroli. Trăind printre metale grele și pixeli, acest individ practică butonatul RPG-urilor și cititul de manga atunci cand nu pierde vremea cu elucidarea misterelor Universului. Abia ai auzit de el, dar ți-a devenit cel mai bun partener de construit Lego! Pus sub urmărire generală pentru umor deosebit de sec.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.