REVIEW: SimCity

A sosit marele moment ca SimCity 5 să trecă prin filtrul Overheat și să primească un review binemeritat . În rândurile ce urmează voi încerca să vă expun experienţa mea cu acest joc, astfel încât să vă faceţi o impresie corectă despre noul titlu al celor de la Maxis.

Getting Started

La prima pornire a jocului suntem întâmpinați de un meniu simplu, minimalist și la obiect. O funcție care mi s-a părut destul de importantă este  cea de livestream. Această funcție permite efectuarea de livestream-uri direct din joc, astfel eliminând necesitatea de a avea un program de livestream care să meargă în paralel cu jocul.

Înainte de construirea propriului oraș de vis, trebuie străbătut un tutorial obligatoriu, o lecţie despre bazele administrării unui oraș. S-ar putea ca pentru unii veterani de SimCity acesta să pară plictisitor. Din fericire pentru ei, există o soluţie de a trece peste tutorial:  porniți tutorialul, reveniți imediat la meniul principal și ca prin minune ați trecut de “obstacol”.

După acest bypass, aveți două opțiuni pentru a intra în “posesia” unui oraș. Prima opțiune este să vă creați o regiune nouă, cu câte slot-uri doriți și să alegeţi un mod de joc (sandbox sau normal). Modul sandbox oferă jucătorului un milion de Simoleons (unităţile monetare din joc) la începutul jocului și toate opțiunile deblocate, față de modul normal de joc care oferă doar 50.000 Simoleons pentru a clădi un oraș.

A doua opțiune este alegerea unui slot dintr-o regiune creată de altcineva. Avantajul acestei alegeri este că puteți relaționa cu celelalte orașe. Vă voi povesti despre asta câteva rânduri mai jos.

Este nevoie de multă grijă în alegerea slot-ului unde va fi plasat orașul, deoarece unele zone pot oferi resurse naturale iar altele pot oferi mai multă apă sau vânt mai puternic, în caz că doriți să folosiți mori eoliene pentru alimentarea cu electricitate a orașului.

In the game

Imediat ce începi să-l joci, te simți precum un copil pregătit să îşi clădească propriul castel din cuburi, dar la un nivel mult mai avansat, unde orgoliul își face loc și vrei ceva mai grandios şi mai impozant. Sau poți intra în pielea unui savant nebun care dorește să încerce toată rețetele posibile sau imposibile.

Aici nu aveți nevoie de o cască de protecție, ciocan și cuie. Singurele lucruri pe care trebuie să le aveți la îndemână sunt o imaginație bogată, un plan cât de cât pus la punct și o groază de bani. Interfața jocului arată mai bine față de versiunile precedente. Acum jucătorii au acces rapid la o multitudine de informații precum poluarea, densitatea orașului, terenuri valoroase etc.

Pe lângă posibilitatea de a construi clădirile necesare unui oraș (case, școli, spitale, pompieri, poliție, salubritate, industrie și magazine) jucătorul îşi poate specializa oraşul pe un anumit domeniu sau mai multe domenii, în funcție de regiune, pentru maximizarea profitului.

De exemplu, în caz că numeroase depozite de cărbune se află în subsolul orașului, construcţia unei mine va permite extragerea de cărbune care, la rândul său, poate fi folosit pentru la centrala electrică.

Excesul de cărbune rezultat din exploatare poate fi materializat în lichidități dacă se constuieşte un depou de schimb sau un port, de unde poate fi exportat.

Sistemul de relaționare între orașe are concepte destul de interesante menite să stimuleze creativitatea, dar și lăcomia. Să zicem că eu nu vreau să am serviciu de salubritate, poliție, spital, electricitate și apă potabilă în orașul meu, deoarece doresc să folosesc spațiul ocupat de acele servicii în alte scopuri. Soluția este să închiriați aceste servicii de la un vecin contra unei sume modice.

Un alt concept este cel de navetă și navetiști. În cazul în care orașul vostru este mai dezvoltat față de cel vecin, cu locuri de muncă, școli și magazine mai multe, atunci oamenii din celălalt oraș vor veni la voi să își cheltuie banii, astfel aducându-vă un profit mai mare. Trebuie tot timpul  să satisfaceți nevoile “maselor“.

Că veni vorba de “mase“, din păcate ele nu sunt prea deștepte, dacă ne gândim la ce au promis producătorii. Indivizii simulaţi nu sunt tocmai inteligenţi, aşa că “urmărirea sim-ului de-a lungul unei zile” nu are niciun sens. Sim-ii (oamenii din joc) nu au personalităţi şi caracteristici individuale: când pleacă la muncă merg la cel mai apropiat loc de muncă posibil, iar când pleacă de la muncă intră în cea mai apropiată casă liberă, cu totul altă casă decât cea din care au plecat dimineaţa. De asemenea, dacă de la punctul A in punctul B există un drum de ţară de 2km şi un bulevard de 2,1km, sim-ii aleg întotdeauna drumul cel mai scurt, adică pe cel de ţară. Astfel se ajunge la ambuteiaje de nedescris. Iar bulevardul nu va fi parcurs de nicio maşină.

Un pont pentru începutul construcţiei unui oraş ar fi folosirea bulevardelor medii, deoarece clădirile pot avea destul spațiu pentru a se dezvolta, traficul va fi redus și mai târziu bulevardele vor putea fi îmbunătățite cu linii și stații de tramvai, pentru a oferi cetățenilor un mijloc de transport în comun.

Din păcate oraşul nu poate fi extins la infinit, deoarece există o anumită graniță care oprește “înaintarea“. Această decizie din partea dezvoltatorului mi se pare foarte neinspirată, căci reduce potențialul creativ și satisfacția jucătorului.

Povestea şi tehnologia

Un lucru important pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu seria SimCity – jocul nu are o poveste. Te afli pur și simplu într-o buclă continuă “trial and error” spre construirea orașului perfect și satisfacerea ego-ului de constructor megaloman.

Din punct de vedere vizual jocul se prezintă destul de bine. Nu este cine știe ce grafică a la Crysis 3, dar este plăcută ochiului. Mai sunt pe ici, pe colo câteva bug-uri vizuale minore dar acestea nu ar trebui să afecteze experiența jucătorului.

Când vine vorba de sunet sunt câteva momente destul de hilare când un cetățean are o sugestie sau cerere pe care dorește să ți-o adreseze, iar acesta vorbește precum mob-ul din South Park “Rable Rable Rable“. În general sunetul face o treabă bună şi oferă un sentiment plăcut persoanei din faţa calculatorului.

DRM-ul

Poate mulți dintre voi ați citit despre lansarea dezastruoasă a acestui joc din cauza serverelor care nu au putut face față surplusului mare de jucători. Oamenii de la Maxis au motivat necesitatea conexiunii permanente la Internet spunând că foarte multe funcţii din simularea jocului se realizează în timp real în serverele lor.

Toate aceste afirmații au fost dezmințite de către un modder care a reușit să acceseze modul debug al jocului și să ne arate că jocul ar putea fi folosit pe termen nedefinit chiar şi fără o conexiune la internet, simularea fiind de fapt realizată în totalitate pe PC-ul jucătorului. Rezultatul limitărilor impuse de maxis este acela că avem parte de încă o soluție antipiraterie care a pus bețe în roate jucătorilor.

O altă problemă este că uneori jocul se poate deconecta spontan de la server, jucătorul putând pierde în acest fel progresul făcut în ultima sesiune de joc. În mare parte asta se întâmplă pe serverele din Europa, situația fiind mai bună pe cele din America. Jocul în sine ajuns să fie un mare mod multiplayer, unde fiecare își creează propriul “server” public sau privat.

În caz că sunteți pasionați de seria SimCity iar talentul de constructor vă iese prin pori și nu vă deranjează necesitatea conexiunii permanente la internet, atunci SimCity 5 este alegerea potrivită.

 

 

Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.