Pastiluța de gaming: seria Battlefield – partea I –

Astăzi vom porni într-o aventură intreresantă în care Overheat este maestrul de ceremonii iar voi sunteți persoanele cele mai importante! Nu trebuie să vă mai spun că noi ne-am da și timpul liber pentru a vă aduce cele mai tari chestii de citit la birou, în toaletă, în pat sau oriunde mai savurați voi un articol bun de gaming!

Tu și cu mine, dragă gamer, vom începe să privim câte puțin în trecutul celei mai minunate industrii de pe planetă! Inaugurăm astfel primul nostru sezon din seria ”Pastiluța de gaming”, care o să vă plimbe puțin prin trecutul memorabil al celor mai longevive serii de jocuri care au rupt PC-urile și prețuitele noastre console!

Cel care sparge gheața ori sticla de şampanie inaugurală este Battlefield – una dintre cele mai cunoscute serii de shootere din toate timpurile, care a sucit mințile gamerilor mai rău ca o domnișoară îmbrăcată sumar!

De vină pentru toate astea sunt cei de la DICE (Digital Illusion CE), echipă bună, muncitoare, care a reușit împreună cu publisherul EA să ofere pieței una dintre cele mai jucate francize.

Sunt convinsă că majoritatea cititorilor noștri s-au relaxat la un moment dat la o partidă de împușcături marca Battlefield, fie că vorbim de cei care gustau acest gen în 2002 și nu se desprindeau de mouse și tastatură, fie că ne referim la cei care după 10 ani sunt încă entuziaști la auzirea numelui Battlefield.

Seria a găsit rețeta perfectă încă de la începuturile sale, când toată lumea era surprinsă să vadă ieșind la lumină un joc care, deși se bazează pe ideea celui de-al Doilea Război mondial, este cu totul deosebit pentru că nu se voia a fi un simulator de război, ci mai degrabă un joc de fun.

1. Battlefield 1942

Battlefield 1942 a schimbat un pic regulile shooter-elor clasice, dând la o parte tradiționalele moduri de ”capture the flag” și ”deathmatch” iar în schimb am primit cu brațele deschise ceea ce în continuare numim ”Conquest”.

Astfel, obișnuita experiență de gameplay specifică shooterelor online, a fost dinamizată într-un mod în care jucătorii erau nevoiți să fie mult mai flexibili și foarte rapizi tocmai pentru a captura anumite puncte de control împrăștiate pe hartă. Presiunea era destul de mare iar dacă jucătorii nu colaborau eficient, se puteau trezi că au pierdut teren în fața echipei adverse.

Încă din acea perioadă Battlefield se axa pe clase de jucători, fiecare cu abilitațile sale specifice –  assault, medic, anti-tank, engineer și scout – deci experiența de joc nu putea fi anostă absolut deloc, ba mai mult, puteam să ne punem frumos într-un avion, tanc sau barcă și să condimentăm încă un pic lucrurile.

Interesant de știut este că seria nu a avut de la început atașată o campanie de singleplayer, aceasta făcându-și apariția odată cu Battlefield 2: Modern Combat. Și ca să nu uităm, Battlefield 1942 a venit și cu două expansion pack-uri: The Road to Rome și Secret Weapons of WWII.

Pentru cei curioși din fire sau pentru aceia nostalgici, punem și un video de gameplay:

httpv://youtu.be/9qsxzRyrZ6E

 

2. Battlefield Vientam

Nici doi ani nu trecuseră când fanii devotați primesc pe tavă un nou titlu – Battlefield Vientam – care să îi țină ocupați pentru cât mai mult timp. Evident că rețeta principală de gameplay, care s-a dovedit a fi o formulă a succesului, a rămas nemodificată în linii mari. DICE a presărat un pic din atmosfera specifică vremurilor de război real prin intermediul unor cântece din acea perioadă dar și prin introducerea unor hărți bazate pe  locații istorice precum Ho Chi Minh Trail, Battle of Hue, Ia Drang Valley, Operation Flaming Dart,  Battle of Khe Sanh și Fall of Saigon.

Au fost de asemenea adăugate câteva chestii destul de captivante, cum ar fi abilitatea de a trage cu arma în timp ce ești pasager într-un vehicul sau posibilitatea de a asculta muzică în vehicule. Jucătorii puteau chiar să înlocuiască muzica din joc cu propriile melodii, care să le facă experiența de joc mult mai imersivă.

O altă adiție o reprezintă “harta tridimensională”, care permite playerilor o orientare mult mai bună pe câmpul de luptă prin icoanele şi numele care apăreau direct pe ecran dacă jucătorul se uita în direcţia unor puncte de atracţie. Spre exemplu poziția steagurilor de pe hartă, a coechipierilor sau a inamicilor raportaţi prin staţie de coechipieri.

httpv://youtu.be/pMRr9dDsRuY

 

3. Battlefield 2

Producătorii suedezi de la DICE, fiind ”nostalgici” după o deflagrație mondială care să le vină în ajutor pentru a condimenta lucrurile, au hotărât să creeze un război mondial ficțional ce se desfășoară în secolul 21 ca ”decor temporal” pentru Battlefield 2. Pe de-o parte avem Uniunea Europeană în tandem cu America iar pe de alta inamicii, care sunt, evident, chinezii împreună cu o coaliție ficțională din Orientul Mijlociu.

Jocul a fost lansat pe data de 21 iunie 2005 și a fost bine primit de către fani, însă mulțimea de bug-uri întâlnite la tot pasul i-a diminuat succesul. Cei de la DICE nu dorm niciodată (fie vară, fie iarnă), aceștia lansând patch-uri pentru Battlefield 2 până la versiunea 1.5, care a fost disponibilă cu patru ani mai târziu.

În termeni de gameplay, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult: avem 15 hărți pe care pot juca simultan 16, 32 sau 64 de jucători dar o adiție interesantă a reprezentat-o repartizarea gamerilor pe squad-uri de câte 6, conduse de un lider care raportează întotdeauna unui comandant suprem.

Comandantul fiecărei echipe este ales în general după regula rangului cel mai înalt (ca la armată, băieți), având acces la o interfață în plus care le permite să comunice cu fiecare squad și să își dirijeze strike-urile de artilerie, vehicule, UAV-uri sau armament acolo unde este mai mare nevoie.  În caz de urgență și de ură maximă a restului față de acel jucător de rang înalt, acesta putea fi schimbat prin vot.

Am avut și în acest caz parte de 3 Expansion Pack-uri, care să ajute la păstrarea hype-ului din jurul unuia dintre cele mai jucate shootere multiplayer – Battlefield 2: Special Forces, Battlefield 2: Euro Forces și Battlefield 2: Armored Fury.

httpv://youtu.be/IE46AFOqrC8

 

Ideea de bază este că EA + DICE = love iar astfel povestea continuă cu….

 

4. Battlefield 2: Modern Combat

Acesta a fost primul joc din serie destinat exclusiv consolelor – PS2, Xbox și Xbox 360, pe vremea când PS3 era doar în chinurile facerii. Battlefield 2: Modern Combat şi-a făcut apariția în noiembrie 2005.

Avem de data asta și o campanie singleplayer destul de bună (prima din istoria francizei Battlefield) care ne implică într-un război din Khazakstan între forțele NATO și China (din nou) iar partea de online este formată din două moduri de joc – clasice de altfel – Capture the Flag și Conquest.

Partea ”nasoală” este că hărțile de multiplayer suportă doar 24 de jucători în același timp, ceea ce știrbește ceva din proporția epică a bătăliilor pe care fanii seriei o cunoșteau.

httpv://youtu.be/-VGp9JTrnGM

 

5. Battlefield 2142

În anul 2006, când a apărut 2142, cei de la DICE erau un pic visători, se preocupau de soarta și de viitorul omenirii, așa că ne-au servit cu o porție de lupte a la secolul 22, în plină epocă de gheață, în care două tabere se luptă fioros până la moarte (UE și Coaliția Pan-Asiatică).

Pe lângă modul consacrat de Conquest, avem o nouă adiție ce aduce în ecuație protejarea unor nave imense (denumite Titani) înconjurate de  un câmp de forță. Practic, avem un Titan per echipă, iar echipele se luptă pentru a pune mâna pe arii ce conțin rachete anti-Titan, care pot anihila scutul navei ostile, făcând ca acțiunea să fie și mai incitantă.

Trebuie să mai știți că și acest titlu a primit un expansion pack (modest, ce-i drept) numit Northern Strike, format din 3 hărți noi, arme adiționale dar și un mod asemănător lui Conquest, denumit Assault Lines.

Mai jos aveți un video care să vâ împrospăteze memoria cu privire la Battlefield 2142:

httpv://youtu.be/l5NF3QI-2e8

 

Vă aștept săptămâna viitoare pentru partea a doua din istoria Battlefield!

 

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.