Cum să-ți faci un setup RGB 100% sincronizat. Am testat compatibilitatea Razer cu Philips Hue

Dacă ne gândim pur și simplu la factorul estetic, una dintre cele mai mari diferențe dintre un setup mediu de gaming de acum 10 ani și unul din ziua de astăzi este numărul de luminițe prezente atât în interiorul, cât și în jurul calculatorului. Astăzi, iluminarea (în special cea multicoloră) este prezentă pe plăci de bază, plăci video, memorii, SSD-uri, coolere, carcase, monitoare, scaune de gaming și aproape toate tipurile de periferice de gaming.

Se pare că această ”RGB-izare” pe care unii au considerat-o doar un trend aberant și trecător a trecut testul timpului, așa că acum iluminarea este departe de a fi doar o modă. A devenit o nouă caracteristică pe care mulți dintre gameri o adoră și o doresc în setupul lor, pentru că îi ajută să își personalizeze spațiul de joc într-un mod foarte spectaculos.

Brandurile de hardware din industria gamingului s-au agățat rapid de acest fenomen și au încercat să dezvolte nu doar componente și periferice cu iluminare RGB, dar și soluții software de sincronizare și personalizare a efectelor.

Dintre toate brandurile din gaming, Razer a luat poate una dintre cele mai inspirate decizii. Decizia de a-și deschide propriul ecosistem de iluminare RGB, adică Razer Chroma, către alți producători de echipamente echipate cu abilități RGB (cu excepția competitorilor din zona de periferice). Această decizie avea să îi ofere gamerului o mulțime de oportunități de a-și controla și sincroniza toate luminile din setupul de gaming așa cum își dorește, dintr-o singură aplicație.

Însă abia acum vine ”bomba”. Unul dintre partenerii oficiali ai ecosistemului Razer Chroma este un alt ecosistem arhicunoscut în lumea iluminării RGB: Philips Hue.  Pentru cei care nu cunosc gama Hue, aceasta este compusă dintr-o mulțime de tipuri de produse de iluminat, de la becuri pe soclu E27 și până la benzi de LED-uri, lustre, spoturi de tavan, lămpi de sufragerie și unități de iluminare portabile, cu acumulator intern. Cei de la Razer ne-au pus la dispoziție un set de unități portabile Philips Hue Go ce pot fi mutate cu ușurință oriunde în casă. Am testat aceste becuri împreună cu un mouse și o tastatură gaming de la Razer, adică Mamba+Firefly Hyperflux, respectiv Huntsman Elite.

Dar Philips Hue nu este un sistem gândit pentru gaming. Toată ideea Philips Hue a fost aceea de a le oferi mai multe opțiuni celor care doresc să-și ilumineze locuința într-un mod cât mai plăcut, dar mai ales inteligent. Creierul unui setup ce conține lumini Philips Hue este o unitate centrală denumită Hue Bridge, care se conectează la toate luminile compatibile Hue și face legătura dintre acestea și aplicația mobilă Hue, ce permite controlul de la distanță (sau prin asistenți vocali gen Google Assistant și Amazon Alexa) și realizarea unei multitudini de combinații de efecte, culori și chiar programe de iluminare.

Și iată cum, brusc, parteneriatul dintre Philips Hue și Razer transformă luminile Hue într-o piesă de rezistență din setupul oricărui gamer. Practic, în acest mod, personalizarea și sincronizarea efectelor de iluminare nu se mai oprește în PC sau pe perifericele de pe birou, ci te învăluie cu adevărat.

Utilizând Razer Chroma și Philips Hue, poți avea un setup de iluminare pozițională care reacționează la acțiunea din joc și te îndrumă spre poziția din care a tras un inamic. Sau le poți configura astfel încât să ai parte de o experiență similară televizoarelor cu Ambilight, adică luminile din jurul monitorului să preia din culorile acestuia.

Am testat toate aceste tipuri de setup și am fost plăcut surprins de faptul că totul funcționează foarte bine, într-o manieră instantanee.

Cum conectezi Razer Chroma la Philips Hue?

Realizarea primei configurări nu este cel mai intuitiv lucru dacă nu cunoști deja funcția de Entertainment Areas din aplicația Hue. Practic, întâi trebuie să creezi un Entertainment Area din această aplicație mobilă, iar în acest Entertainment Area trebuie să adaugi becurile Hue pe care dorești să le folosești în setup.

Pasul următor este să accesezi secțiunea Hue din aplicația Razer Synapse 3, iar softul îți va detecta Entertainment Area-ul pe care l-ai creat, împreună cu toate luminile din interiorul său. Din acel punct, poți fie să sincronizezi un efect simplu pe toate perifericele și luminile Hue (gen Static, Breathing, trecerea prin tot spectrul de culori), fie să accesezi Chroma Studio.

Din Chroma Studio îți personalizezi cu adevărat toate luminile, până la nivel de tastă, rotiță de scroll sau lumină Hue. De aici poți alege o mulțime de combinații de efecte și culori pe care altfel ți-ar fi imposibil să le configurezi. Tot în Chroma Studio vei configura și poziția perifericelor și a luminilor una față de alta, pentru ca toate efectele să se continue perfect de pe un periferic pe altul.

Concluzii

Chiar dacă personal nu dispun de cel mai sexy setup de gaming, sincronizarea dintre perifericele Razer și luminile Hue Go pe care le-am avut la dispoziție mi-au oferit o senzație de Science Fiction pe care n-am mai avut-o de pe vremea când mi-am cumpărat prima tastatură RGB.

După ce am testat acest tip de configurație și m-am jucat puțin cu tool-ul Chroma Studio, am început să-mi imaginez tot felul de idei de poziționări ale luminilor astfel încât să creez o experiență de joc care să mă cuprindă de jur împrejur. Le recomand acest tip de setup în special celor care dețin deja o serie de periferice Razer compatibile Chroma, pentru că investiția în lumini Hue nu este una uriașă, însă impactul vizual este unul mare.

Ne-a plăcut.

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.