[REVIEW] Overwatch PS4

Acum nu foarte mult timp, hoardele de copii și adolescenți (printre care mă număram și eu la acea vreme) jucau frenetic pe Steam un first-person shooter numit Team Fortress 2. Un joc cu o suită foarte interesantă de personaje și cu o varietate mare de moduri de joc. Un mic fast-forward și dăm de succesul companiei Riot cu al lor League Of Legends.

Maselor le plac personajele colorate, animate fluid și specializate pe diferite abordări, și, deci e greu de crezut, maselor le plac jocurile în echipă.

Blizzard a stat 17 ani și a analizat tot ce vor tinerii gameri și ne-au prezentat, undeva la BlizzCon-ul din 2014, Overwatch, un FPS cu elemente de MOBA. Interesul meu pentru acest titlu a crescut în momentul în care am avut ocazia să îl testez încă Closed Beta. Este un joc care se comportă bine, arată bine și mai presus de orice, este distractiv.

Nu a durat mult și variantă finală și-a făcut apariția, iar noi, cei de la Overheat, l-am jucat și l-am întors pe toate părțile. Mai multe detalii despre cum se prezintă cel mai nou joc al celor de la Blizzard găsiți în review-ul următor.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RJxpa6H1050

 

POVESTE:

Dragi devoratori de narațiuni epice, Overwatch nu are o poveste, căci în primul rând, nu are un mod single-player. Ce are în schimb sunt câteva videoclipuri animate pe YouTube care detaliază origini sau relații între personajele jocului.

 

GAMEPLAY:

Overwatch este un online class-based first-person shooter care constă în meciuri 6 vs 6 în care fiecare jucător are la dispoziție o suită de nu mai puțin de 21 de eroi. Aceștia sunt împărțiți în patru clase: Offense, Defense, Tank și Support. Fiecare erou are câteva abilități speciale și o “ultimată” devastatoare, mecanică împrumutată din jocurile MOBA.

Cele 21 de personaje dispun fiecare de câte două abilități pasive, care variază de la proiectile mai puternice la scuturi sau puteri regenerative. Ultimatele sunt spectaculoase, iar multe dintre acestea se termină cu omorârea unui număr semnificativ de jucători din echipa adversă.

Overwatch: Origins Edition_20160601111737

Alegerea eroului este importantă, însă nu decisivă pentru câștigarea partidei. Cel mai important aspect al unui meci o reprezintă colaborarea intensă cu coechipierii.

Un meci în care fiecare individ face ce îl tăie pe el capul se va termina prost, iar orice meci în care coechipierii planifică și se ajută reciproc este un real succes. Blizzard a ținut morțiș să-ți arate asta, astfel încât înaintea fiecărui meci, jocul îți va indică ce clase lipsesc din echipa ta și ce clase ar trebui să aveți în modul respectiv de joc.

Mecanica de “împușcat” este foarte bine implementată. Totul se controlează perfect și răspunde fără probleme la comenzile jucătorului. Este simplu să înveți bazele și să ciuruiești adversarii începători. Asta în linii mari, căci dacă nu prea nimerești pe nimeni, nu te văd “Play of the game” prea curând…

Overwatch: Origins Edition_20160601113302

Că tot am adus vorba de “Play of the game” (pe care caracterul Hanzo îl ia mai mereu), Overwatch vine cu un sistem de “premiere” al jucătorilor lăsând ambele echipe să voteze cel mai bun jucător din meci, acesta primind mai mult XP. Cu toate acestea, award-ul “Play of the game” îi este acordat automat jucătorului cu cel mai bun moment din meci, fie că vorbim de un kill streak sau de un defense spectaculos.

Overwatch: Beta_20160506132223

Ca în orice online game care se respectă, noul titlu Blizzard are și loot case-uri. Fiecare astfel de loot case vine cu patru bonusuri care pot fi skin-uri, taunt-uri sau alte astfel de elemente care nu schimbă deloc experiența de joc.

Modurile de joc sunt trei la număr, un număr destul de mic având în vedere că Overwatch este un titlu triple-A. Assault este modul de joc în care o echipă încearcă să captureze puncte de pe hartă, în timp ce echipa adversă încearcă, ghici să ce, să îi oprească. Escort este identic cu Payload-ul din Team Fortress 2.

O echipă încearcă să ducă un payload de la un capăt la altul al hârtii în timp ce adversarii încearcă să le dejoace planurile și să îi trimită de unde au venit. Un ultim mod este Control, un domination mode cu un singur punct de controlat care funtioneaza pe bază de procentaje. Fiecare din cele trei moduri are câteva hărți prestabilite, eu unul numărând un total de 12 hărți jucabile.

 

MULTIPLAYER:

Deși am rezumat mai tot multiplayer-ul lui Overwatch la capitolul gameplay, am să mă leg puțin și de serverele Blizzard și de comunitatea jocului. În primul rând serverele… probabil v-ați aștepta să spun că serverele merg ca și unse și că nu există probleme, însă nu de puține ori a durat mai bine de un minut să îmi găsească un meci, iar asta nu cred că se datorează lipsei de jucători online, că doar suntem la două săptămâni de la lansare.

Overwatch: Origins Edition_20160601111947

Comunitatea Overwatch este ok în sensul în care nu urlă la căști, nu înjură și nu te stresează prea mult. Există bineînțeles meciuri pe care le pierzi din cauza unor idioți care nu lucrează în echipă (vezi la capitolul gameplay care e treabă cu echipa) și meciuri pe care le câștigi și ești în al nouălea cer spunându-ți ție cât de zeu ești la acest joc.

 

GRAFICĂ ȘI SUNET:

Overwatch vine cu grafică colorată și plăcută ochiului. Nu impune fotorealism, iar atât modelele personajelor, cât și peisajele și hărțile par desprinse dintr-un film Pixar de animație. Vorbind de animație, mâinile și armele de foc sunt animate superb și conferă jocului o notă de autenticitate. Mi-au plăcut în mod special efectele 2D pe care armele le lasă la impact, element care, deși nu este deloc important, îi dă lui Overwatch un avantaj vizual în față altor shooter-e asemănătoare. Versiunea testată de mine este cea de PS4, care rulează la 1080p la 60 de cadre pe secundă.

Overwatch: Origins Edition_20160601112321

Overwatch: Origins Edition_20160601113606

Dacă abilitățile personajelor le diferențiază destul de mult, înfățișarea acestora are grijă ca niciun jucător de Overwatch să nu încurce eroii între ei.

Pur și simplu sunt extrem de diferiți. Unii sunt mari, alții au armuri sau membre bionice, unii merg pe role, iar alții sunt gorilieni gigantici. Toți eroii beneficiază și de skin-uri, acestea schimbând culori sau anumite elemente din modelul personajului respectiv. Prin Overwatch, Blizzard au reușit să creeze una dintre cele mai reușite selecții de personaje dintr-un joc class-based.

Overwatch: Origins Edition_20160601111818

Sunetul este și el bine realizat. Coloana sonoră include multe melodii menite să trezească eroul din tine și să te trimită cu capul înainte la luptă. Fiecare personaj a beneficiat de un actor vocal diferit. Din păcate eroii au un număr foarte limitat de replici pe care le repetă constant, însă sunt și câteva replici adiționale care pot fi deblocate sau primite în loot chest-uri.

 

CONCLUZIE:

Merită să cumperi Overwatch și să îi dedici ore bune din viață ta?

Da și nu! Overwatch este un class-based shooter foarte bine realizat atât din punct de vedere grafic, cât și al gameplay-ului. Sunt sigur că împătimiții shooter-elor online se vor bucura pe deplin de acest titlu, însă masele de gameri care doresc o simplă experință multiplayer se vor mulțumi, cel mai probabil, și cu alt joc. Principala problemă a lui Overwatch este prețul.

Cu un total de numai trei moduri multiplayer, noul IP de la Blizzard nu include atât de mult conținut pe cât mi-aș dori. Degeaba avem mulți eroi dacă nu avem ce face cu ei. Cele trei moduri sunt distractive, dar pot deveni repetitive, prin urmare un preț de joc triple-A nu este justificat.

Achiziționarea lui Overwatch este o decizie subiectivă care include factori precum câți bani vrei să investești într-un joc multiplayer și cât timp ai de gând să ți-l petreci jucându-l.

Silviu Pârvu
Silviu Pârvuhttps://www.overheat.ro/
Ziua e redactor la Overheat, iar noaptea este Batman. Individul se consideră înțelept precum Obi-Wan, șarmant asemeni lui Ezio, răzbunător precum Kratos și misterios ca însuși Cavalerul Negru. Îi plac filmele și cărtile bune, comics-urile, electronicele fel de fel, muzica rock și rap și iubește fetele care știu că pentru a fura inima unui băiat au nevoie de un cuțit. Cel mai grav dintre toate? Se intitulează "gamer"!
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.