Ce card de memorie PS Vita ar trebui să-ţi cumperi?

Au trecut trei zile de când PlayStation Vita s-a lansat în Europa. Ştim cu toţii cifrele oferite de Flanco în privinţa numărului de console vândute de ei în România la momentul lansării – iar dacă nu le ştim, le găsim tot pe Overheat. De asemenea, estimările aceluiaşi lanţ de magazine ne arată că până la finalul anului se vor mai vinde vreo 3850 de console Vita doar prin Flanco.

Ca şi cum am fi la ora de matematică, din cele de mai sus rezultă că există o bază foarte mare de posibili cumpărători care nu au luat încă decizia de cumpărare. Aceştia îşi fac calculele şi îşi pun întrebări precum “ce model de consolă Vita îmi iau – Wi-fi sau 3G?” sau “Ce tip de card de memorie îmi trebuie? Este cel de 4GB destul de bun?

Ei bine, întrucât încercăm să vă ajutăm cu tot ceea ce ţine de această consolă, vom discuta în acest articol despre cardurile de memorie pentru PlayStation Vita şi decizia de a cumpăra unul dintre aceste carduri.

Despre cardul de memorie PSVita

Cardul de memorie pentru PS Vita este un format proprietar de card de memorie, iar în acest moment nu este produs de nicio altă firmă în afară de Sony. Aceste carduri funcţionează doar în consola PlayStation Vita şi nu pot fi folosite împreună cu niciun alt aparat.

Cardurile de memorie pentru Vita ce pot fi achiziţionate în România sunt:

  • Card de memorie Sony PCH-Z041, 4GB – la preţul de 90 Lei
  • Card de memorie Sony PCH-Z081, 8GB – la preţul de 150 Lei
  • Card de memorie Sony PCH-Z161, 16GB – la preţul de 220 Lei

În curând (nu există dată certă) va fi adus în Europa (deci şi în România) cardul Sony PCH-Z321, 32 GB – preţul nu a fost momentan dezvăluit, însă aproximez că va fi în jur de 350 Lei. Nu înţeleg motivul din care nu l-au adus de la început, mai ales că celelalte regiuni au avut acest card disponibil în ziua lansării consolei.

De ce am nevoie de un card de memorie pentru Vita?

Consola PlayStation Vita este o adevărată demonstraţie tehnologică. Suprafeţele tactile capacitive, senzori de mişcare, cel mai performant procesor grafic pentru un aparat mobil, camere foto-video, două stickuri analogice, conectivitate Wi-Fi (sau chiar 3G), software bine proiectat, magazin de aplicaţii şi de jocuri – toate acestea sunt incluse într-un pachet ce se vinde la un preţ de invidiat (1130 sau 1450 Lei), mai mic decât al multor smartphone-uri sau tablete de nivel mediu.

Însă există un lucru care  a fost sacrificat pentru a obţine acest preţ – memoria internă. PS Vita nu deţine o memorie internă care să poată fi accesată de utilizator sau jocuri (ci doar una rezervată funcţionalităţii de bază a consolei). Asta înseamnă că memoria poate fi adăugată (cumpărată) de utilizator în funcţie de nevoile sale, ceea ce poate face preţul total să varieze în funcţie de deciziile fiecăruia.

Desigur, poţi trăi şi fără un card de memorie, însă renunţi la o mulţime de facilităţi pe care le oferă consola, cea mai importantă fiind posibilitatea de a salva progresul din majoritatea jocurilor.

Mai pe larg, cardul de memorie pentru PS Vita este locul în care sunt plasate: salvări şi screenshot-uri din jocuri, fotografii făcute cu camera integrată, fişiere multimedia adăugate de utilizator de pe calculator (filme, muzică, fotografii), aplicaţii descărcate de pe net, şi – foarte important- JOCURI şi demo-uri descărcate digital de pe PlayStation Store.

Trebuie să vă fac cunoscute următoarele lucruri despre PlayStation Store:

  • ORICE joc pentru PlayStation Vita care există în magazine poate fi cumpărat din magazinul online PlayStation Store, de obicei la un preţ mai mic decât în varianta de magazinele fizice;
  • anumite jocuri vor fi distribuite doar prin magazinul online;
  • de pe PlayStation Store pot fi cumpărate şi sute de jocuri pentru PSP, toate fiind compatibile cu PS Vita. Dacă deja ai un PSP pentru care ai cumpărat jocuri din PlayStation Store, aceste jocuri vor putea fi descărcate fără alt cost pe consola ta PlayStation Vita;
  • dacă îţi cumperi de pe PlayStation Store un joc care “ştie” cross-play (adică poate fi jucat atât pe PS Vita cât şi pe PlayStation 3), poţi descărca jocul atât pe Vita cât şi pe PS3, la preţul unui singur joc. De oricâte ori vrei (ex: MotorStorm RC);
  • jocurile descărcate de pe PlayStation Store nu-ţi pot fi furate şi nici nu se pierd odată cu pierderea consolei: fie că îţi pierzi consola, fie că o pui pe şina de tren (te rog, nu face asta – trimite-o la noi că-i găsim un rost), contul tău va fi sănătos şi te va aştepta ca un căţeluş ascultător. Când îţi vei lua altă consolă Vita, vei putea descărca din nou toate jocurile pe care le-ai cumpărat de pe cea veche.
  • PlayStation Store nu funcţionează pentru conturile de PlayStation Network la care aţi setat România ca ţară de provenienţă. Soluţia este să vă faceţi un cont pe UK sau USA. Sony o dă la întors de fiecare dată când îi întrebăm de ce nu putem folosi Store în România “cu acte în regulă”. Ultima dată (săptămâna trecută) ne-au spus că în România întâmpină bariere legislative. Bulgaria însă primeşte PS Store peste câteva zile. Pff…

Ce card să cumpărăm? Avem nevoie de un card mare?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să clasificăm deţinătorii de PS Vita în două tabere:

1. Cei care cumpără jocurile în variantă digitală

Vorbim aici despre persoane cărora nu le place să care după ele o mulţime de carduri mici cu jocuri pe care să le tot scoată şi bage în consolă, şi care fructifică şansa de a le achiziţiona chiar mai ieftin de pe PS Store, după care le descarcă prin Wi-Fi (sau chiar 3G pentru jocuri mici) şi menţin în permanenţă o colecţie de 10-15 jocuri instalate pe cardul de memorie din consolă, lucru imposibil atunci când cumperi jocurile în format fizic.

Pare cool, nu? Ei bine, pentru aceste persoane recomand cardul cel mai mare pe care îl pot găsi la acea oră. În acest moment, cel mai mare card este cel de 16GB (220 Lei) şi îl recomand cu căldură oricărei persoane care are de gând să se distreze pe termen lung cu consola Vita.

Cardul de 4GB NU este o opţiune pentru o persoană care doreşte să cumpere jocuri de pe Store sau să descarce demo-uri, căci spaţiul nu este nicidecum îndeajuns. În medie, un joc de PS Vita ocupă aproximativ 1 – 1.5GB, dar jocurile mai serioase – precum Uncharted Golden Abyss – trec cu uşurinţă de 3GB. Din acest motiv consider că un card de 4 GB v-ar limita cu mult distracţia, ba chiar ar crea frustrări.  Nici nu mai vorbim despre posibilitatea de a urmări filme sau asculta muzică pe consola Vita pe un asemenea card, căci nu prea ai unde să le mai îndeşi.

2. Cei care îşi cumpără jocurile din magazin, în carcasă

Aceste persoane sunt cele care doresc să deţină tot controlul asupra jocurilor cumpărate. Prin urmare, achiziţionează jocurile în format fizic, de pe raftul magazinului preferat. Nimic rău în asta. Ba chiar există un avantaj – nu ai neapărată nevoie de cel mai mare card de pe piaţă.

Pentru aceste persoane care nu îşi vor cumpăra niciodată un joc de pe PS Store, le recomand cardul de 8GB (în cazul în care vor dori totuşi să descarce demo-uri gratuite din Store şi să aibă spaţiu şi pentru filme/muzică) sau cardul de 4GB dacă nu vor folosi (prea mult) opţiunea de a descărca variante demonstrative ale jocurilor, ci în general vor folosi cardul doar pentru a salva progresul jocurilor şi eventual pentru un film sau câteva albume mp3.

Recomandare generală

Cel mai bine ar fi să cumpăraţi un card de minim 8GB, căci chiar şi dacă sunteţi adepţii jocurilor cumpărate din magazin, veţi fi tentaţi să descărcaţi foarte multe demo-uri de jocuri de pe PS Store, sau chiar să cumpăraţi un anumit joc pe care nu îl puteţi găsi în magazine. Rămân la opinia că 4GB se ocupă prea uşor, şi ar trebui cumpărat doar în cazul unui buget limitat.

Cât ocupă jocurile de pe PS Store?

Iată o listă cu jocurile de PSVita disponibile pe Store la data lansării consolei:

WipEout 2048 (plus patch 1.01) – 1647Mb

Uncharted: Golden Abyss – 3398Mb

MotorStorm RC (Download only) – 684Mb

ModNation Racers: Road Trip – 1486mb

Super Stardust Delta (Download only) – 223Mb

Michael Jackson: The Experience HD – 1377Mb

Unit 13 – 975Mb

Top Darts (Download only) – 406Mb

Little Deviants – 1033Mb

Reality Fighters – 685Mb

Hustle Kings (Download only) – 394Mb

Escape Plan (Download only) – 840Mb

AR Play (Table Football) – 251Mb

AR Play (Cliff Diving) – 444Mb

AR Play (Fireworks) – 308Mb

F1 2011 – 1433Mb

Rayman Origins – 927Mb

Everybody’s Golf – 1294Mb

Virtua Tennis 4: World Tour Edition – 1217Mb

Lumines Electronic Symphony – 732Mb

Ultimate Marvel vs. Capcom 3 – 1393Mb

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

34 COMENTARII

  1. super tare cred ca o sa iau unul de 8gb ,sincer trebuia sa faca consola macar cu un card m2 si cu o baterie reinlocuibila , din cecauza stim ca bateriile au o durata de viatza limitata asa ca trebuiau sa scoata si baterii reinlocuibile io asa cred in rest consola este superba nimic de comentat un pic portul de incarcare deoarece daca ne uitam la telefoane de gen vedem ca pini sunt corodatzi si se rup cu timpul datorita folosiri si inca un lucru daca vetzi sa va informatzi ca nu gasesc nici unde daca as putea sta cu consola in priza in timp ce se incarca sa o si folosesc va rog ms mult

    • Salut şi bine ai venit pe la noi!

      Suntem deja informaţi! Treaba cu încărcarea stă cam aşa:

      – Dacă încarci consola folosind o priză din casă, poţi să te joci în timp ce încarci.
      – Dacă încarci consola conectând-o prin USB la un calculator sau aparat electronic, trebuie să o închizi complet ca să se poată încărca.

      Sper că ţi-am fost de ajutor :)!

  2. Buna dimineata,as avea si eu o intrebare legata de aceasta consola.
    I-am cumparat juniorului in aceasta vara aceasta consola cu un card de 8
    GB si ca accesorii doar un incarcator auto,deoarece la Emag Constanta
    mi-au zis ca nu este nevoie sa iau si un cablu pentru conectarea la PC
    deoarece merge cel cu care vine pentru incarcare. M-am luat dupa ei si
    vad ca nu reusesc sa fac sa ii vada cardul consolei.Am instalat si acea
    aplicatie Content Manager Assistant pentru conectarea cu PC-ul dar degeaba. Imi arata in My Computer consola dar nimic. Ma intereseaza sa ii pun de pe PC,muzica,poze,etc.Mai ales ca el face screenshot-uri in jocul consolei Assasin Creed si ar vrea sa si le puna
    pe PC,dar nu vad cardul consolei pe PC.
    Va rog mult daca puteti sa ma ajutati cu o idee ce sa fac sa pot vedea cardul consolei.
    Si ar mai fi o problema: i-au aparut pe display cateva pete negre ca si cum ar fi in interiorul displayului. Se vad bine acele pete pe fondul negru. Aveti idee de la ce ar fii ?

    Multumesc mult.Cu stima Catalin Moroti.

    • Nu aveti nevoie de alt cablu. Intrati in aplicatia Content Manager Assistant si veti gasi acolo mai multe detalii despre folderul in care se copiaza fisierele de pe consola in PC. Tot acele foldere sunt folosite si la procesul invers. Initierea transferului se face de pe consola, din aplicatia Content Manager.

      Petele negre sunt normale si exista pe toate display-urile Vita. Se disting cu greu, doar pe fundal negru. Acest lucru nu se intampla doar la Vita, ci la majoritatea aparatelor care folosesc ecrane OLED (tablete, telefoane etc).

      Sper ca v-am fost de folos :).

    • Intr-adevar nu e nevoie de alt cablu.

      Intrati in aplicatia Content Manager Assistant pe PC si veti vedea acolo care sunt folderele in care se salveaza muzica, imaginile sau backup-urile de pe consola. Tot acolo trebuie puse muzica sau fotografiile pe care le doriti incarcate in consola.

      Transferul de date se initiaza din Content Manager de pe ecranul consolei.

      Punctele negre de pe ecran (care se observa cu greu la utilizare normala, dar sunt vizibile pe fond negru) sunt normale si sunt prezente pe toate consolele Vita. Nu se agraveaza in timp si nu sunt o problema reala, ci o caracteristica tehnologica a ecranelor OLED.

      Sper ca v-am fost de folos. Daca aveti alte intrebari, astept un reply.

      • Am uitat sa va intreb ceva: daca vreau sa ii cumpar un joc,de ex.vrea Assasin Creed BloodLine care este doar pe PS Store trebuie sa il download-ez direct de pe consola ? Adica intru de pe consola pe contul creat la PS Store si il dau jos de acolo ? Pentru ca am incercat direct de pe PC si imi da un mesaj de genul : ,,You are not eligible to purchase or download this content,,
        Multumesc mult.
        Cu stima Catalin Moroti.

        • Probabil ca nu v-ati conectat consola PS Vita pe contul de PSN niciodata? Jocurile cumparate de pe PS Store functioneaza doar pe consola care este conectata la acel cont (in orice moment, o singura consola Vita poate fi conectata la un cont PSN).

          De asemenea, e de preferat sa creati un cont PSN UK pentru a avea acces la Store, daca nu ati facut asta deja.

          Nu in ultimul rand, nu puteti achizitiona jocuri de pe Store cu card de credit sau paypal, ci trebuie sa achizitionati cartele valorice pentru PSN UK/US. Daca aveti nevoie de asistenta pentru asta, cunosc o persoana care vinde asemenea carduri la preturi competente.

          • Oau,m-ati dat gata !!! Ce imi face juniorul meu 🙂
            Am creat un cont pe UK.Eu am crezut ca pot cumpara jocuri cu card sau paypal.Nasoala treaba asta ca nu merge decat cu acele cartele.
            Si ziceti ca daca cumpar un joc de acolo nu il poate juca decat conectat la acel cont prin WiFi ? Eu credeam ca pot descarca kitul jocului pe card si apoi il instalez si gata.Dar se pare ca nu este asa ?
            Multumesc mult pentru toate aceste informatii.
            Cu stima Catalin Moroti.

          • Ba da, il poate juca si fara sa fie conectat la WiFi. Ma refeream la faptul ca PSVita trebuie sa fie intai conectata la contul respectiv pentru a descarca respectivul joc. Apoi poate sa inchida Wi-Fi si sa se joace offline cat doreste. 🙂

          • Cand aveti timp poate imi spuneti si mie cum este cu acele cartele valorice si de unde pot fi achizitionate.
            Multumesc mult.
            Cu stima Catalin Moroti.

          • In mod oficial, aceste carduri se gasesc doar in magazinele de specialitate din Marea Britanie, insa eu mi le procur de la un prieten care vinde astfel de carduri (mai exact codurile inscriptionate pe card) si le trimite foarte repede. Dupa ce aveti codul, intrati pe site-ul Sony Entertainment Network si il activati acolo.

            Consultati sectiunea Adding Funds -> From a PC de aici. https://support.us.playstation.com/app/answers/detail/a_id/1509/~/adding-funds-to-a-master-account

            Pentru informatii despre carduri puteti sa il contactati pe Victor Dima la adresa [email protected] . Garantez pentru seriozitate.

          • Multumesc tare mult,o sa va contactez eu si maine daca nu va deranjez,poate mai am ceva intrebari.
            Cu stima Catalin Moroti.

          • Sa inteleg ca acel cod se introduce pe linkul care mi l-ati dat ? Adica pe Sony Entertinment Network ? Nu pe PS Store ? Ca eu pe Store am gasit acel joc care il vrea juniorul meu.
            Multumesc mult.
            Cu stima Catalin Moroti.

          • PS Store face parte din Sony Entertainment Network. Pe site-ul respectiv va conectati cu acelasi cont pe care il folositi pe Vita. Apoi inserati codul ca in link-ul de mai sus, iar fondurile preplatite vor aparea apoi in cont, pe consola Vita.

            Cu acele fonduri veti putea cumpara jocul de pe PS Store, direct de pe consola.

          • Buna seara domnule Teodorescu.Am luat legatura telefonic cu domnul Victor Dima,multumita amabilitatii dumneavoastra.M-am lamurit acum ce este cu acele cartele.Numai ca m-am lovit de alta problema:in vara cand i-am cumparat consola juniorului meu,si-a creat un cont pe consola,acolo in hotel dar in Romania.Eu acum am facut un cont pe UK de pe PC,dar am inteles ca daca pe consola e contul in RO atunci nu merge si mai ales ca imi da mesaj ca in tara noastra nu merge PS Store.As putea sterge acel cont RO de pe consola si sa creez altul in UK ? Daca puteti poate ma ajutati cumva cu un sfat,sau ce ar trebui sa fac? Trebuie sa ma conectez in acelasi timp cu acelasi cont si pe consola si pe PC ? Multumesc mult si toata stima mea.Catalin Moroti.

          • A mai fost cineva cu problema asta, asa ca mai jos va copiez raspunsul pe care l-am oferit atunci. Succes 🙂

            Din pacate Romania este intr-adevar o tara lasata deoparte in ceea ce priveste PS Store-ul. Din fericire insa, iti poti crea un nou cont, alegand de data aceasta Marea Britanie (UK) ca tara de provenienta. In acest caz PS Store-ul va functiona perfect.

            Partea proasta este ca procesul de schimbare a contului pe Vita necesita urmarea catorva pasi:
            1) Back-up (doar daca ai date importante pe consola)
            2) Dezactivare cont si restaurarea consolei la setari de fabrica
            3) Crearea unui cont nou.
            4) Restaurarea back-up-ului din pasul 1

            Sa detaliem:

            1) (Optional) In cazul in care ai poze si salvari de jocuri pe cardul consolei, va trebui sa efectuezi un back-up pe PC, utilizand cablul USB pentru Vita (se detaseaza direct din incarcator) si aplicatia Content Manager din meniul consolei. La accesarea Content Manager, consola Vita va trimite spre calculator o aplicatie, iar dupa instalarea acesteia se vor putea efectua back-up-uri. Daca vei urma pasii de pe ecran e destul de usor si rapid.

            2) Avand in vedere ca o consola PS Vita poate fi legata doar de un cont PlayStation Network, trebuie dezactivat contul de România pe care l-ai facut deja. Cea mai simpla metoda pentru asta este accesarea meniului Settings -> Format -> Restore the PS Vita System.
            IMPORTANT: Atunci cand apare ecranul cu “Your PS Vita system is activated … … Do you want to deactivate…” trebuie sa raspunzi cu Yes.
            IMPORTANT: Asigura-te ca bateria are destula energie incat sa nu se termine in timpul procesului de restaurare. Sansele sa se descarce chiar atunci sunt mici (procesul dureaza cam un minut), dar este bine sa fii precaut.

            3) Consola se va redeschide la fel ca prima data cand a fost pornita. Vei putea crea un cont nou, de data asta pe UK. De cel romanesc poti uita.

            4) (Optional) Daca ai facut back-up in pasul 1, acum conectezi din nou consola la PC, deschizi Content Manager si selectezi optiunea Restore pentru a reincarca pozele si save-urile.

            5) Acceseaza PS Store si bucura-te de el :).

            Sper ca am fost de ajutor.

            Roberto Teodorescu
            Redactor-Sef Overheat.ro

          • Multumesc mult.Sper sa imi iasa maine toti pasii.Sunteti un domn cum mai rar gasesti pe forumurile din Romanica,unde multi sunt atat de blazati,bazati si plini de sine si te trateaza cu dispret: ,,cum adica nu stii? Pai atunci ce cauti frate pe aici ? ,, Cam asa raspund unii ,,moderatori,,din Romanica.Sunteti o exceptie si ma bucur ca v-am descoperit,ca altfel nu stiu cum ii rezolvam juniorului problemele astea.
            Si totusi cand descarc un joc de pe PS Store trebuie sa fie activ contul si pe PC si pe consola ,in acelasi timp ?
            Toata stima mea.Catalin Moroti.

          • Multumesc pentru aprecieri.

            De pe PC doar puteti vedea detalii despre cont si puteti introduce fonduri. Activarea consolei (practic inregistrarea ei pe contul respectiv) se face prin conectarea sa la contul nou creat.

            Dupa introducerea fondurilor de pe PC, nu mai aveti nevoie sa folositi PC-ul pana la urmatoarea reincarcare cu fonduri.

            Roberto Teodorescu

          • am si eu o intrebare la fel ca si multe persoane de aici i am cumparat o consola ps vita micutului si avem o problema nu putem folosi consola in timp ce este la incarcat(la priza din casa nu la calc!!!)se blocheaza si trebuie de fiecare sa l resetez!!!este normal?multumesc mult

          • Salut,curioasa treaba.La juniorul meu functioneaza cat timp este la incarcat.Adica joaca pe ea jocul lui preferat.
            Sigur o sa va dea un sfat si o sa va indrume domnul Roberto.
            Bafta.

          • Buna dimineata domnule Roberto.Va mai deranjez cu o intrebare.Astazi verificam in Sony Entertainment Network si am incercat de curiozitate la sectiunea Wallet > Add Founds to wallet si am observat ca au aparut 4 metode de incarcare a contului :
            1. Add credit card
            2. Use prepaid card
            3. Use pay pal
            4. Use mobile
            Sa inteleg ca merg si celelalte 3 metode, credit card,paypal si mobile ?
            Nu de alta dar am mers de curiozitate pe 2 din ele,paypal si credit card pana la un anumit punct unde imi cerea numarul cardului si altele si la paypal la fel tot ce se cere.
            Multumesc mult.

            PS : Sunt in ceata inca cu ceva anume.Pe acest link care mi l-ati indicat
            https://account.sonyentertainmentnetwork.com/liquid/home/index!display.action?

            vad ca este .com.Eu mi-am facut cont cum m-ati invatat pe UK.Pe acest link trebuie sa incarc creditul ? Nu de alta dar nu vreau sa fac vreo greseala si sa incarc pe nu stiu unde altundeva. 🙂

          • Ca sa fiu mai clar. Utilizarea unui card sau a unui cont de paypal va va bloca temporar suma pe care ati dorit sa o platiti, iar apoi acea suma se va intoarce din nou pe card/paypal.

  3. am si eu o intrebare la fel ca si multe persoane de aici i am cumparat o
    consola ps vita micutului si avem o problema nu putem folosi consola in
    timp ce este la incarcat(la priza din casa nu la calc!!!)se blocheaza
    si trebuie de fiecare sa l resetez!!!este normal?multumesc mult

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.