Modelul de azi, educația ce nu o să aibă un mâine – YouTube

Tare aș fi vrut să fac un video sau podcast pe tema asta însă am crezut de cuviință că ar trebui mai întâi să îmi aștern gândurile pe site.

Weekendul acesta a avut loc YouMeet, despre care am aflat de la un coleg din redacție acum o săptămână. Nu am băgat de seamă prima dată și nici nu i-am dat prea mare importanță pentru că evenimentul acesta nu mi se adresa mie din mai multe motive. Aflu cu stupoare însă că, în timp ce se desfășura, evenimentul a fost contramandat de către ISU pentru că numărul oamenilor de acolo a depășit cu mult capacitatea sălii. Și prin oameni nu mă refer doar la adulți, ci și la copii.

Am citit reacția organizatorilor, a YouTuberilor ce au fost acolo, a participanților, m-am uitat peste câteva filmulețe și am realizat că noi nu învățăm din greșeli. Colectiv a fost un semnal de alarmă tras de către oameni ce nu mai sunt acum printre noi, care puteau să aibă un viitor strălucit dăcă nu exista acea noapte sumbră. Cum încercăm să reparăm această greșeală? Aducând intr-o sală de circa 1000 de locuri între 3 și 5 mii de oameni.

YouTube-Romania-01

S-a schimbat sala din câte am înțeles, asta după ce au văzut câtă lume s-a adunat. În momentul în care s-a făcut anunțul că vor fi mutați într-o cameră mai mare, haosul a stăpânit Romexpo, toată lumea alerga ca să prindă un loc cât mai bun. Am văzut o gramadă de copii fară părinți, lucru ce m-a întristat. Și eu am fost copil și voiam să scap de părinți, dar pe măsură ce am înaintat în vârstă am realizat că mi-au făcut un bine că nu m-au lăsat alandala pe străzi.

Acum că avem o imagine de ansamblu a firului epic de la YouMeet am câteva mesaje de transmis.

Dragă părinte,

Dacă citești aceste rânduri, nu îți dau sfaturi despre cum să îți crești copilul pentru că nu este treaba mea să fac asta, însă țin să menționez că ar fi bine să îi acorzi un pic mai multă atenție atunci când vrea să meargă singur undeva.

Da, știu că la vârsta de 10 ani au energie și vor să și-o consume. Da, știu că vrei ca micuţul tău să aibă parte de ce are mai bun viața de oferit. Dacă nu ai fost la YouMeet cu copilul tău, te rog, data viitoare când mai este un astfel de eveniment, să îți iei 10-20 de minute și să te documentezi ce înseamnă. Adică unde are loc, cât durează, cu cine se întâlnește și așa mai departe.

Cu drag,
Haxa

Dragi Youtuberi,

Nu vă cunosc personal, vă știu ca și abonații voștri de pe Youtube. Mai dau din an în paști un click pe un clip ca să văd ce mai faceți, dacă progresați calitativ în munca pe care voi o depuneți. De când există trendul ăsta în România niciunul dintre voi nu a putut să îmi câștige acel click pe butonul de subscribe pentru că nu puteți să îmi oferiți ceva cu care să mă convingeți că îl meritați. Nu am nimic cu asta și nu vă condamn, aveți un fanbase uriaș care vă adoră, în mare parte copii care vor să aibă un model de urmat în viață. Iarăși nu am nimic cu asta, însă am o problemă foarte mare când nu vă asumați responsabilitatea față de ei.

Dar cum să faceți asta când și voi în mare parte sunteți la fel ca ei? Mici, fără o experiență prea mare de viață. Nu realizați ce implică ceea ce faceți voi pentru ei, cum îi afectează pe cei mici ceea ce văd la voi că faceți. Vor și ei ceea ce aveți voi, faimă, una superficială aș putea adăuga, de aceea pe lângă voi pe Yotube mai regăsesc și o grămadă de dubluri, care la rândul lor vor creea alte dubluri și așa mai departe până când vom înota într-un ocean de superficialitate.

YouTube-Romania-Superficial-02

Și stiți de ce am folosit cuvântul superficial? Pentru că niciunul dintre voi nu s-a gândit înaintea acestui eveniment ce o să se întâmple când pe poarta de la Romexpo vor tăbărî mai mulți oameni decât acceptă sala. Fiecare dintre voi are un număr de 100.000 de subscriberi. Chiar aveați impresia că o să vină 500 de oameni?

Recunosc, presa a exagerat vis-a-vis de acest eveniment, dar conform principiilor din fizică orice acțiune are și o reacțiune. Poate te gândești un pic asupra a ceea ce am zis și pe viitor o să îmi dovedești contrariul.

Cu drag,
Haxa

Dragă organizator,

Te rog să te gândești de 1000 ori înainte să mai organizezi așa ceva. Nu există nicio scuză pe lumea asta care să te absolve de ceea ce s-a întâmplat weekendul acesta.  Nu e ca și cum nu știi publicul care o să vină, vârsta și comportamentul. Vinde un număr limitat de bilete, ia o sală mai mare, găsește o modalitate prin care să îmi arăți că am învățat ceva după evenimentul tragic din Colectiv.

Ai vândut un număr de bilete cât să îți ocupi sala. În momentul ăla zici stop și nu mai pui o singură brățără pe mâna cuiva, nu contează că vrei să le oferi tuturor o șansă să își vadă Youtuberul preferat. Este aberant să încerci să muți sala fără să ai o metodă prin care să verifici că toți și-au luat bilete și să te asiguri că nu se vor călca în picioare.

Cu drag,
Haxa

Haxa
Haxahttps://www.overheat.ro/
Când nu sunt ocupată cu articolele de pe site, mă distrez pe http://www.twitch.tv/overheatro
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

18 COMENTARII

  1. Din cate am inteles cand s-a ajuns la un anumit numar de bilete vandute, s-a dat acces liber tuturor , chiar si fara a avea bilet. Sa dai vina pe youtuberi e cea mai mare prostie , nu i-a anuntat nimeni cata lume are loc in sala si nu ar trebui sa ii intereseze, ei sunt invitati acolo , din ce ai scris tu vina lor e ca au un anumit numar de abonati pe youtube . Parintii nu stau cu copiii lor? Copiii aia care nu erau insotiti de parinti sigur erau toti din Bucuresti , din apropiere , cel mai probabil merg singuri la scoala si in parc , dar nu fara sa stie parintii de ei . Organizatorii sunt singurii vinovati. Si sa numesti generatia asta needucata , fara viitor ? Foarte nobil gestul.

    • Cred ca nu s-a inteles bine din articol, dar organizatorii au fost 2 sau 3 dintre YouTuberi. E clar acum? De asemenea, tot ei au vandut biletele online si tot ei au inchiriat sala, deci stiau cate bilete au vandut DOAR online tot timpul. Tot YouTuberii au vizitat sala cu cel putin o saptamana inainte sa vada cum arata, exista si video-uri care sa demonstreze acest lucru. Singurul lucru pe care nu l-au luat in calcul a fost ca vor vinde multe bilete si la fata locului, ceea ce a fost extrem de stupid.

      • Extrem de stupid e sa spui ca au vizitat youtuberii sala cu o saptamana inainte. De unde le tot scoateti, fratilor ? Ca incep sa ma intreb….e ignoranta sau rea-vointa/rautate ? Eu tot sper ca e vorba de ignoranta si lipsa de informare……dar, sincer, incep sa ma indoiesc….

        • Well, cred ca afirmatia mea de mai sus nu ar fi deloc stupida daca as putea sa o si dovedesc, nu? Ei bine, uite si dovada:

          https://youtu.be/2_NtdjRICiU

          Dupa cum se vede, cativa dintre YouTuberii care au participat la eveniment au fost sa viziteze sala cu 4 zile inainte. Altii, poate chiar mai devreme. Astept sa-ti ceri scuze pentru ce ai spus mai sus.

          • Nici prin cap nu mi-a trecut prin cap video-ul asta. In video-ul asta ce vezi e un organizator si un youtuber, atat. La cum ai pus problema in comentariul tau imi imaginam ca presupui ca am adus toti youtuberii cu o saptamana inainte, etc. Exista in afirmatiile tale o sugestie cum ca toti youtuberii ar fi participat la organizare, despre asta era disputa initiala intre tine si Lipianu Florin Ovidiu, nu ? Dansul incerca sa disculpe youtuberii, separandu-i de organizatori, iar dumneata nu erai de acord cu el. Si ai adus pentru a-ti sustine punctul de vedere argumentul “Tot YouTuberii au vizitat sala cu cel putin o saptamana inainte sa vada cum arata”. Era vorba de un organizator si un youtuber, atat. Sper ca intelegi unde apare confuzia. Totodata eu personal consider ca trebuie trasata o linie clara intre organizatori si youtuberi(invitati). Ei au fost invitati la eveniment, nu s-au ocupat de organizare. Daca toti organizatorii sunt si youtuberi asta nu inseamna ca toti youtuberii sunt organizatori la fel cum toti trandafirii sunt plante dar nu toate plantele sunt trandafiri. Tinand cont de toate astea ii intelegi mai bine opinia lui Lipianu Florin Ovidiu ? Sau preferi sa ramai sa il contrazici pentru ca, probabil, nu ti-s simpatici tie deloc youtuberii si alegi sa te contrazici cu cineva (Lipianu Florin Ovidiu) care incerca, intr-un fel sau altul, sa le ia apararea. Triggered ?

          • Pentru mine lucrurile sunt extrem de simple si cred ca si Florin a inteles. Nu duc o cruciada impotriva lui, ci apar acest material pentru ca este sustinut de surse sigure si pentru ca ce s-a intamplat la YouMeet nu trebuie sa se mai intample. Asadar, nu am spus ca toti YouTuberii au fost sa vada sala de desfasurare a evenimentului. Daca citesti cu atentie postul meu de mai sus ai sa vezi ca am scris “Tot Youtuberii,” ceea ce nu este acelasi lucru cu “Toti Youtuberii.” Nu aveam cum sa spun asta pentru ca stiu ca sunt cativa care nu sunt din Bucuresti. De asemenea, 2 sau 3 dintre YouTuberii de pe afisul evenimentului sunt si organizatori, NU toti. Eu la aceia m-am referit, restul nu ma intereseaza si nu am pomenit nimic de ei. Sper ca e destul de clar acum.

  2. Draga Haxa,

    Esti exact la fel ca cei din presa. Ignoranta asupra adevarului. Nu le iau apararea organizatorilor, din potriva. Tot ce s-a intamplat acolo este DOAR vina lor. Youtuberii nu s-au ocupat de absolut nimic, ei erau invitati. Daca esti invitata la un restaurant presupun ca tu nu o sa mergi sa-ti pregatesti singura masa, nu? Nu. Ei trebuiau sa vina, sa semneze, sa faca poze, bla bla si sa plece. Nimic mai mult.

    Inca ceva. Cand s-a vazut ca este mai multa lume organizatorii au reactionat imediat. Prost, dar imediat. Nu cum s-a speculat in presa ca au refuzat sa se mute cu sala sau mai stiu eu ce. Te rog sa nu mai pupi in cur toate articolele de pe net sau tot ce vezi la televizor. Mersi

    • Organizatorii au fost o parte din YouTuberi. Comic. Acum, cu tot respectul, dar cum sa te astepti sa aiba o urma de experienta organizatorica. Hai sa o luam babeste. Multi dintre YouTuberii invitati aveau sute de mii de subscriberi, iar ei s-au gandit ca vin maxim 1000. Acum o sa zici ca dupa lupta multi viteji se arata. Puteau sa vorbeasca cu un Orange, cu firma X, Y. Obtineau mai multe sponsorizari. Crezi ca nu se bagau cand vedeau ce oameni vin?

      • Organizatorii au fost 3 youtuberi. Nu toti youtuberii care au participat s-au ocupat cu organizarea. Si dupa cum am spus, sunt de vina cu totul si nu le iau apararea. Dar aici se arunca cu rahat peste toti youtuberii, fie ei doar invitati si nu-mi place.
        Si dupa cum am spus, chiar daca organizatorii nu s-au gandit la toate, cum au vazut ca sunt prea multi oameni n-au mai stat pe ganduri si au schimbat sala sau ce era. N-au avut nicio intentie de a ramane in aceeasi sala sa se inghesuiasca toata lumea acolo.

          • Este un articol tendentios care atrage atentia asupra unor chestii, predominant negative, fiindca traim in Romania…

          • Realizezi ca tendențios înseamnă de fapt “care atrage atenția”? Si da, articolul este unul menit sa atragă atenția pentru ca pe viitor sa nu mai existe altfel de derapaje. Articolul nu a fost unul jignitor iar tonalitatea, zic eu, a fost suficient de neutra. Haxa a fost destul de reținut, însă a hotărât că e mai bine să păstreze articolul cât se poate de constructiv.

          • TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. 1.
            Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care
            vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor.
            Asta inseamna, pentru mine, tendentios…

            Nu am zis ca ar fi jignitor articolul. Ziceam doar ca are cateva fine inclinatii intr-o anumita directie……….. Cum sa spun, nu pot privi articolul asta ca fiind un articol “obiectiv” atunci cand autorul jap toti youtuberii intr-o galeata impreuna apoi poc ditamai banner cu textul “Superficial”. Intelegi in ce directie vad eu acel “bias”, acele tendinte ?

            Hai sa vorbim pe sleau, eu am fost organizator si sunt totodata un mic youtuber care realizeaza ce impact au acesti youtuberi asupra noilor generatii si… sa vezi si sa nu crezi, incerc sa ma implic, sa fac ceva in privinta asta, poate poate peste 5-10 ani NU o sa mai vedem tineri care s-au pregatit pentru BAC “facandu-si freza” ;). Pentru ca DA, vad cu ochiul liber in ce directie se indreapta educatia, in general, in tara asta…

            Hai sa dezvoltam ideea “superficialitate”, ma ajuti, Haxa ? 🙂

    • Iar tu esti Ignorant asupra faptelor in sine. Haxa nu vorbeste din auzite, ci faptic!
      X organizeaza un evenimente. X trebuie sa ia in calcul factory a, b, c. X nu respecta normele de siguranta. X plateste amenda. E simplu, da?
      Organizatorul X nu este Romexpo. Nu scuza youtuberii participanti, deoarece fix ei sunt organizatorii. Si-au facut-o cu mana lor, iar daca vrei dovezi, pe hartie, sunt mai mult decat bucuros sa ti le arat. Așadar, cine e ignorant?

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.