Gaming-ul: sănătate mentală sau factor de risc?

Acesta este un guest post, iar autorul lui este LockOn Strattoss.

Nu este prima nici ultima dată când iți auzi părintii zicând să nu mai stai în fața calculatorului, că iți va distruge ochii sau că te vei îmbolnăvi! Dar oare este o tactică cu scopul de a te face să devii mai productiv sau exista adevar în spatele afirmației?

Gamer sau nu, există o statistică conform companiei olandeze de jocuri Spil Games că mai bine de 1.2 miliarde de persoane își petrec o parte din timpul liber jucând jocuri video. În America, în anul 2015 să făcut o statistică organizată de către Entertainment Software Association, unde au aflat că 155 de milioane de americani joacă jocuri video și că 51% din ei dețin un sistem dedicat gaming-ului.

i56^cimgpsh_orig

,,Grozav well done, ai evidențiat că gamerii suferă de sedentarism si nu sunt productivi deloc’’

Fals! Orice persoană poate avea un stil de viață sănătos și productiv și să mai scoată 2 ore de gaming pe zi. Asta depinde cum îți organizezi timpul liber.

,,Atunci ce legătură are totul cu sănătatea?’’

Well aici devine tricky, contrar de ce crede lumea sau zice s-a dovedit prin studii că gaming-ul chiar este benefic sănătății mentale:

  • combate depresia,
  • stimulează neocortexul și îmbunătățește centrul logic și de rezolvare a problemelor (te ajută să rezolvi probleme de logică mult mai repede),
  • îmbunătățește coordonarea în spațiu și anumite funcții motorii (conexiunea dintre creier și muschi devine mult mai “responsivă”),
  • ajută la luarea deciziilor rapide,
  • multitasking și analize rapide,
  • ajută acuitatea vizuală (observi obiectele în spațiu mult mai rapid),
  • ajuta cu perseverența,
  • îmbunătățește memoria și concentrarea.

Gaming-Health

,,Jocurile video manipulează și te înclină spre violență’’

Spre surprinderea unora această afirmatie este falsa și nu există studii definitive care să susţină această concluzie. Și eu am jucat jocuri controversate și violente la o vârstă fragedă, dar nu cred că o să cumpăr un shotgun de curând și o să ies în centru să împrăștii oameni pe asfalt.

Într-adevăr jocurile video, joacă un rol foarte important în dezvoltarea mentală a unui copil, dar asta nu înseamnă că este predispus la violență deoarece este influențat de natura jocului. În anumite studii de psihologie generală realizate de Universitatea din Wisconsin au descoperit că jocurile video stimulează curiozitatea copiiilor și ajută unei legături cu materialul sursă.

Gaming-Violence

Spre exemplu Age Of Empires, Age Of Mythology, Civilization au crescut interesul istoric, geografic și cultural și s-a descoperit și abilitatea de a înțelege alte limbi străine mult mai ușor decât copiii care erau direct expuși informației printr-un sistem educațional.

Jocurile au ajutat la formarea rădăcinilor sociale. În același studiu s-a descoperit că prietenia între copii se formează mult mai ușor atunci când gaming-ul devine interes comun. Jocurile video au ajutat viitori atleți (da ai citit bine). Unii copii sunt încurajați de jocuri cu caracter sportiv să devina mult mai activi sau să practice sportul respectiv.

Adaptabilitate la tehnologie. Nu este un șoc că treci pe stradă în ziua de azi și vezi copii cu cele mai avansate smartphone-uri. Aceștia în ziua de azi au o înțelegere mult mai bună asupra tehnologiei decât în anii 90 sau când totul era la început și fiecare a trebuit să învețe bazele. Sunt persoane în zilele noastre care încă au probleme adaptându-se la noua eră a informației.

Gaming-Health

Universitatea din Michigan a găsit o strânsă relație între persoanele care jucau jocuri video și abilitatea lor creativă. Au fost selectați diferiți adulți și copii care trebuiau să alcătuiască împreună un proiect social. Au descoperit că cei care jucau zilnic jocuri erau cu 25% mai rapizi în luarea deciziilor, organizare și creativitate decât ceilalți și au avut o dinamică de grup mult mai buna și eficientă. Ei bine, să fim serioși, probabil toți jucau Rainbow SixSiege.

Concluzia este că nimeni nu îți recomandă să îți petreci tot timpul liber jucând jocuri video, dar există multe beneficii care vă ajută și pe voi, dar și pe copiii voștri spre o bună sănătate mentală și psihologică. Din punct de vedere ștințific, există destule studii care atestă lucrul acesta.

Mario-Doctor

Sigur, există știri în care individual X a ucis indivizii X din cauza jocului Z, dar să fim serioși. Daca ne luăm după mass media de la tembelizor, atunci de maine ar trebui să ieșim toți cu pălării de alumuniu pe cap sau nu mai mâncăm roșii că ne colorează dinții sau nu mai vorbim la telefon că ne cresc urechi în plus. Daca sunteți dezămagiți că jocurile nu îmbunătățesc și condiția fizică, vă recomand Wii Sports și VR.

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.