Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine în weekendul 4-6 martie 2022, în București

Fanii animațiilor japoneze au din nou un motiv de bucurie! Cea de-a doua ediție a festivalului de animație japoneză IZANAGI se întoarce în weekendul 4-6 martie 2022, la Cinemateca Eforie din București. Având ca temă principală iubirea, proiecțiile vor include, printre altele, filme regizate de Makoto Shinikai și Mamoru Hosoda.

Accesul în este gratuit în toate cele 3 zile de festival, dar trebuie să îți rezervi biletul pe site-ul IZANAGI, www.izanagi.ro.

Programul evenimentului:

4.03.2022, vineri:

ora 19:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’)

 

05.03.2022, sâmbătă:

ora 10:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’)

ora 13:00: Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021, r. Mamoru Hosoda, 120’)

ora 16:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’)

ora 19:00: Hotarubi no Mori e / Into the Forest of Fireflies’ Light (2011, r. Takahiro Mori, 45’)

+ Kotonoha no Niwa / The Garden of Words (2013, r. Makoto Shinkai, 46’)

ora 20:30: dezbatere cu Alice Teodorescu despre anime și iubire

 

06.03.2022, duminică:

ora 10:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’)

ora 13:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’)

ora 16:00: Mimi wo Sumaseba / Whisper of the Heart (1995, r. Yoshifumi Kondo, 111’)

ora 19:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’)

Accesul la eveniment este gratuit, prin rezervarea unui bilet pe site-ul IZANAGI, www.izanagi.ro. Accesul se face respectând legislația în vigoare privind situația epidemiologică din perioada 4-6 martie 2022, pe baza certificatului verde.

Alte informații despre eveniment (din comunicatul de presă oficial):

Ultimii ani au reprezentat o provocare pentru întreaga umanitate: ne-am confruntat cu boală, dezbinare, ură, moarte și scenarii apocaliptice prin care nu credeam că vom trece vreodată. Unii dintre noi au pierdut oameni dragi, alții au găsit cu greu puterea de a merge mai departe. Cuprinși de frică și incertitudine, de îndoiala că ne vom putea întoarce la normal, e ușor să uităm de lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi.

Din dorința de a reaminti publicului ceea ce ne unește și ne face oameni, echipa IZANAGI a hotărât ca tema ediției de anul acesta să fie iubirea: iubirea pentru familie, pentru prieteni, iubirea romantică, iubirea de aproape, iubirea de sine. Astfel, au fost selectate șapte filme care cheamă spectatorii să (re)descopere iubirea în toate instanțele vieții, atât reale, cât și fantastice.

 

Prima proiecție din cadrul festivalului va fi Kimi no Na wa (Your Name / Numele tău, 2016, r. Makoto Shinkai), ce urmărește povestea de dragoste dintre doi adolescenți: Mitsuha și Taki. Cei doi visează că se află unul în corpul celuilalt, deși nu s-au cunoscut niciodată: el e un licean din Tokyo, ea se află într-un orășel îndepărtat. Povestea celor doi, presărată de momente tragice, dar și comice, prezintă iubirea ca o forță ce leagă generații și trece prin timp și mit pentru a se împlini.

Tot de la Makoto Shinkai este inclus în selecție și Kotonoha no Niwa (The Garden of Words / Grădina cuvintelor, 2013). Filmul urmărește prietenia bizară dintre un licean de 15 ani și o profesoară de 27 de ani și prezintă iubirea ca așteptare, speranță și neîmplinire, încadrată în frumusețea de nedescris a parcului Shinjuku Gyoen din Tokyo.

Într-o notă asemănătoare, urmează Hotarubi no Mori e (Into the Forest of Fireflies’ Light / Spre pădurea licuricilor, 2011, r. Takahiro Mori). Filmul arată iubirea imposibilă dintre Hotaru și Gin, un spirit cu formă umană, care, dacă este atins de un om, va dispărea. Având ca temă principală ideea de a nu fi trist că s-a terminat, ci a te bucura că s-a întâmplat, Hotarubi no Mori e ne ajută să vedem bucuria și recunoștința atunci când subiectul iubirii noastre nu mai este prezent.

Într-un ton mai vesel, parte din selecție este și unul dintre clasicele Ghibli, Mimi wo Sumaseba (Whisper of the Heart / Șoaptele inimii, 1995, r. Yoshifumi Kondo), un film despre speranța pe care o poate sădi iubirea într-o inimă tânără. Filmul urmărește întâlnirea dintre o fată care iubește cărțile și vede întreaga ei lume printr-o poveste și un băiat care a citit toate cărțile înaintea ei, pentru a-i atrage atenția. Tema filmului sunt puterea și drumul pe care iubirea ți le poate arăta când viața pare că nu are un scop.

Următoarele titluri, care ating, pe lângă tema iubirii, subiecte contemporane și fantastice, sunt filmele lui Mamoru Hosoda: Ookami Kodomo Ame to Yuki (Wolf Children / Copiii-lup: Ame și Yuki, 2012) și Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021), cel mai recent film al regizorului, care a avut premiera în România anul acesta.

Ookami Kodomo Ame to Yuki este povestea plină de căldură a Hanei, care și-a pierdut soțul vârcolac într-un accident și care este nevoită să-și crească copiii-lup departe de vederea oamenilor, în același timp oferindu-le libertatea de a fi ei înșiși. Filmul ne amintește de importanța familiei și iubirea nemărginită a unei mame pentru copiii ei.

Belle (2021), anime-ul sci-fi distribuit oficial și în România, care a atins locul 3 în box-office la puțin timp de la lansare, este o proiecție specială, în colaborare cu Bad Unicorn, partener al festivalului. Filmul explorează nevoia oamenilor de a fugi într-o realitate virtuală pentru a nu se confrunta cu oamenii din jur și cu propria suferință, având-o ca personaj principal pe Suzu/Belle. Ea descoperă puterea sacrificiului și tăria pe care o are în ea odată ce își permite să-și deschidă sufletul către iubirea celor din jur.

În cele din urmă, este inclusă o poveste tragică, semnată de Naoko Yamada, Koe no Katachi (A Silent Voice / Forma vocii tale, 2016). Koe no Katachi urmărește interacțiunea dintre o fată surdă și băiatul care obișnuia să o hărțuiască în copilărie, alături de sentimentele de vină și efectele pe care experiențele din copilărie le-au avut asupra celor doi și a celor din jur. Pe cât de dureros, pe atât de frumos, subiectul filmului ne aduce aminte de blândețea și înțelegerea cu care trebuie să-i tratăm pe cei din jurul nostru, dar și de provocarea de a trăi în era social media.

Pentru a aprofunda subiectele propuse în această ediție, festivalul o are alături pe Alice Teodorescu și vă invită la o dezbatere sâmbătă, 5 martie. Alice este doctor în științele comunicării, specialist în studii culturale și autoarea cărții Japanmania în spațiul cultural românesc. Dezbaterea își propune să atingă subiecte precum înțelegerea modului în care este percepută iubirea în spațiul japonez și cel autohton și importanța acestui sentiment atât la nivel intrinsec, personal, cât și la nivel colectiv, în societate.

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.

Festivalul este organizat de Prisma, în colaborare cu Ambasada Japoniei în România și Centrul de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru, cu sprijinul Movster și Luxury Invitations.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.