În urmă cu doar câteva ore au fost publicate primele review-uri despre Xbox Series X (și alternativa mai ieftină, Series S). Întrucât Xbox nu este reprezentat în mod oficial în țara noastră, nu am avut acces la noua consolă înainte de lansare, așa că vă oferim ceea ce considerăm a fi cea mai bună alternativă: un rezumat în limba română, prin care arătăm cele mai importante aspecte pro și contra indicate de 8 review-uri din străinătate.
Așadar, să analizăm pe scurt recenziile Xbox Series X ale celor de la TechCrunch, GameInformer, Polygon, Eurogamer, The Guardian, Anandtech, IGN și The Verge.
TechCrunch
Cei de la TechCrunch consideră că SSD-ul de 1TB (din care 800GB liberi) al noului Series X reprezintă diferența cea mai ușor de simțit, atunci când treci de la o consolă Xbox One la un Series X, timpii de încărcare ai oricărui joc fiind acum cu mult reduși. Consola este lăudată și pentru performanțele termice, în special pentru faptul că nu este zgomotoasă nici măcare în cele mai intense momente de joc.
De asemenea, TechCrunch laudă noua funcție Quick Resume, care îți permite să revii la oricare dintre jocurile pe care le-ai jucat anterior și să continui exact de unde ai rămas, ca și cum nu ai fi ieșit niciodată din joc (oarecum similar switching-ului între jocurile deschise simultan pe smartphone, cu excepția faptului că memoria alocată jocului va fi scrisă pe SSD pe perioada când nu este jucat). Cei de la TechCrunch mai menționează că funcția este atât de impresionantă, încât este păcat că nu se regăsește și pe PlayStation 5.
Părțile mai puțin pozitive sunt cele legate de dimensiuni, consola având o formă mai degrabă similară unui sistem compact tip PC decât a unei console clasice. Cei ce doresc să ascundă consola pe orizontală, în unul dintre spațiile din comoda pe care stă televizorul, s-ar putea afla în imposibilitatea de a face acest lucru. De asemenea, menționează TechCrunch, consola are o construcție foarte solidă, oarecum atipic pentru o consolă de jocuri.
Un alt aspect negativ care se repetă în majoritatea review-urilor, este lipsa jocurilor care să beneficieze de puterea celei mai puternice console de următoare generație. Asta deoarece Halo Infinite, cel mai promițător joc în acest sens, a fost amânat până anul viitor.
TechCrunch mai atrage atenția asupra faptului că majoritatea televizoarelor momentului nu sunt pregătite pentru ceea ce poate oferi Series X, și anume gaming 4K la 120fps sau chiar gaming 8K. Asta deoarece asemenea performanțe vizuale pot fi atinse doar prin HDMI 2.1, tehnologie adoptată doar de o parte dintre cele mai noi televizoare. Prin HDMI 2.0, tehnologia acceptată de majoritatea televizoarelor 4K de pe piață, transmisia de date audio-video către TV poate susține doar rezoluția 4K, la 60 de cadre pe secundă.
GameInformer
GameInformer ne spune că, în ciuda faptului că interfața consolei arată aproape identic cu cea de pe Xbox One, acum totul se încarcă și se mișcă mult mai repede. Impresionant de repede, menționează ei. Și GameInformer menționează că pasul cel mai important este SSD-ul foarte rapid și posibilitatea de a trece în doar câteva secunde de la un joc la altul, ca și cum nu ai fi ieșit niciodată din vreun joc.
Controller-ul lui Xbox Series X (dar și S) este și el aproape identic cu cel pe care îl știm din generația anterioară, însă aduce două îmbunătățiri: butonul de Share care permite realizarea de capturi de ecran mult mai rapid, și D-Pad-ul care acum nu mai are forma de plus din generația precedentă, ci este multidirecțional și se controlează surprinzător de bine.
Pe de altă parte, GameInformer critică decizia Microsoft de a alimenta controllerul cu baterii AA, ceea ce pare de neconceput în anul 2020.
Concluzia GameInformer este că Xbox Series X aduce îmbunătățiri majore experienței Xbox prin includerea SSD-ului și a funcțiilor Quick Resume, dar ne avertizează să nu ne așteptăm la o experiență foarte diferită sau revoluționară atunci când pornim pentru prima dată consola. În schimb, putem să ne așteptăm ca Series X să fie cel mai bun mod de a juca jocurile trecutului, ale prezentului și ale viitorului, grație compatibilității excepționale cu jocurile dedicate consolelor mai vechi.
Polygon
Polygon merge într-o direcție similară, spunând că Series X este o consolă care se concentrează pe un singur aspect: acela de a rula jocuri, și de a face acest lucru foarte bine.
Ei adaugă că acest lucru este mai complicat decât sună, pentru că gamerii din ziua de azi se așteaptă la o mulțime de lucruri de la o consolă. De exemplu la posibilitatea de a instala jocuri de pe disc, la posibilitatea de a se juca în multiplayer împotriva jucătorilor de pe alte platforme, sau la capacitatea consolei de a rula jocuri vechi, dar mult mai bine decât rulau pe consola pentru care au fost proiectate.
Din punctul de vedere al Polygon, toate așteptările gamerilor momentului sunt respectate de Series X, însă chiar dacă acest lucru este extrem de important, nu are capacitatea să stârnească entuziasm.
”Deci, Xbox Series X este plictisitor, însă după o lună alături de această consolă, pot să spun că plictisitor nu trebuie să aibă o conotațițe proastă. De fapt, plictisitor înseamnă mai bun,” spune jurnalistul de la Polygon.
El mai adaugă că, pe Series X, toate jocurile au rulat mai bine, framerate-urile au fost mai mari, iar timpii de încărcare au fost considerabil mai mici. De asemenea, el laudă funcționalitatea HDR a consolei, care îmbunătățește culorile tuturor jocurilor, inclusiv ale celor care nu au fost proiectate pentru HDR.
În final, Polygon aduce în discuție Game Pass și natura consolei Xbox Series X, comparând-o cu cea a PlayStation 5. Prin comparație, PS5 are un design mult mai futurist și merge într-o direcție evolutivă diferită, pentru că viitorul diviziei PlayStation stă în PlayStation 5.
În schimb, Xbox Series X nu este punctul zero al universului Xbox, ci doar o modalitate de a-l accesa. Pentru că Xbox nu mai este o consolă, ci o platformă pe care o poți accesa de pe un dispozitiv mobil, de pe PC, sau… de pe o consolă Xbox. De aceea, spun cei de la Polygon, Xbox Series X reprezintă doar un nod al ceea ce înseamnă Xbox ca univers, iar acest nod nu avea nevoie de modificări foarte mari de design, ci doar de îmbunătățiri.
Eurogamer
Eurogamer ne spune că Series X este o consolă care ne oferă o experiență rapidă, fără întârzieri, iar întoarcerea la o consolă din generația precedentă este dureroasă după ce ai experimentat viitorul.
Și în acest review, redactorul menționează design-ul industrial excelent și faptul că Series X este extrem de silențioasă, chiar și în sesiuni intense de joc.
Despre interfață, Eurogamer menționează că nu este nimic revoluționar, ci inspiră doar ideea de continuitate. Ei adaugă faptul că interfața este randată în 1080p și nu în 4K deoarece Microsoft a dorit să reducă ocuparea fără motiv a resurselor consolei, ceea ce arată o abordare practică, însă nu dă impresia unei experiențe premium.
Funcția Quick Resume este lăudată și aici, iar 4K la 120 fps prin HDMI 2.1 a funcționat excelelnt cu un televizor OLED LG din seria CX. De asemenea, suportul pentru refresh rate variabil aduce îmbunătățiri majore în fluiditatea jocului atunci când există scăderi de framerate.
Controllerul este lăudat pentru faptul că se simte mult mai bine în mâini, iar d-pad-ul este o îmbunătățire radicală.
Din păcate, spun cei de la Eurogamer, pentru a redacta un review cu adevărat reprezentativ pentru consolă, ar fi trebuit să existe jocuri care să beneficieze la maximum de această consolă. Iar în acest moment, asemenea jocuri nu există. Prin urmare, spun ei, încă nu putem ști la ce să ne așteptăm în materie de experiență în jocuri noi.
The Guardian
Și The Guardian penalizează Xbox Series X pentru faptul că nu există nici măcar un joc exclusiv Xbox care să se lanseze concomitent cu consola (pe 10 noiembrie), însă menționează că majoritatea exclusivităților importante de pe Xbox One au primit optimizări grafice pentru noua consolă.
Redactorul menționează că această situație este bizară, întrucât în 15 ani de experiență în jurnalismul de gaming, nu a întâlnit o lansare de consolă fără jocuri exclusive. Pe de altă parte, el menționează că acest lucru ar putea funcționa pentru Xbox Series X, pentru că adevărata putere din spatele consolei este abonamentul Xbox Game Pass, care îți oferă peste 100 de jocuri din mai multe generații Xbox, la care se adaugă fiecare lansare nouă din partea studiourilor de jocuri deținute de Microsoft (n.r. iar numărul acestora crește considerabil pe zi ce trece).
În concluzie, The Guardian menționează că noul Xbox nu se simte diferit față de cel precedent, însă diferențele se vor vedea atunci când vor fi lansate noi jocuri.
Anandtech
Anandtech are o opinie similară, criticând lipsa jocurilor, dar lăudând compatibilitatea excelentă cu jocurile create pentru generațiile mai vechi de Xbox. SSD-ul și funcția Quick Resume reprezintă aspecte care i-a încântat, însă până la apariția de jocuri noi nu își pot forma o părere despre potențialul maxim al consolei.
Ei menționează că fanii Xbox vor fi cu siguranță mulțumiți de noua consolă, însă nu încurajează în mod special achiziționarea noii console. Unul dintre motive este că Xbox One va fi în continuare susținută de Microsoft (cu noi funcții și jocuri) pentru o perioadă, în paralel cu noua generație de console. Pentru că, spun cei de la Anandtech, Microsoft consideră că orice Xbox este parte dintr-un ecosistem, si ar trebui să aibă acces la acesta.
IGN
Review-ul IGN pune accentul pe SSD-ul NVMe de 1TB, pe care îl menționează ca fiind superstarul acestei console. Ei spun că timpii de încărcare pentru anumite jocuri au scăzut considerabil față de generația precedentă. Iată câteva dintre exemplele lor: Red Dead Redemption 2, de la interfața consolei până la încărcarea jocului: o scădere de la 2m:43s pe Xbox One X la 1m:05s pe Series X. Halo 5, de la 1m:07s la 0m:25s. Control, de la 2m:24s la 1m:03s, iar State of Decay 2, de la 1m:06s la 00m:30s.
Ei consideră că timpii de încărcare mai scurți reprezintă o îmbunătățire chiar mai importantă decât trecerea de la Full HD la 4K.
Pe de altă parte, lipsa jocurilor i-a dezamăgit și i-a pus în imposibilitatea de a testa performanțele consolei în regim next-gen. Ei mai adaugă faptul că decizia Microsoft de a susține în paralel și generația Xbox One pentru următorii 1-2 ani înseamnă că vom vedea aceleași jocuri pe ambele generații de console, unica diferență fiind aceea că jocurile vor arăta mai frumos sau vor rula mai bine pe Series X.
The Verge
În final, The Verge spune că trecerea de la Xbox One la Series X este similară unui upgrade în sfera de PC Gaming, în sensul că acum avem un SSD în loc de HDD, un procesor mult mai puternic, suport pentru 120Hz și nu doar compatibilitate cu jocurile existente, ci o rulare îmbunătățită a jocurilor existente.
De asemenea, experiența asemănătoare PC-urilor se extinde și în ecranele de opțiuni ale jocurilor, unde The Verge anticipează că vor exista tot mai des opțiuni de personalizare a experienței vizuale, așa cum se întâmplă deja în jocuri precum Dirt 5 și Gears 5. Pe scurt, aceste jocuri îți permit să alegi între setări vizuale ce prioritizează framerate-ul ridicat în detrimentul calității și setări ce prioritizează calitatea, chiar dacă acest lucru rezultă într-un framerate mai mic.
Similaritățile cu PC-ul nu se opresc aici, menționează autorul. De exemplu, design-ul de tower al consolei chiar seamănă cu un PC, iar faptul că noua consolă este compatibilă cu toate accesoriile dedicate Xbox One înseamnă, asemeni unui upgrade de PC, că poți păstra perifericele tale chiar dacă ai schimbat sistemul.
Pe de altă parte, spun cei de la The Verge, pe Xbox nu ai parte de bătăile de cap asociate cu un PC, precum driverele, launcherele de jocuri sau update-urile de Windows care uneori strică mai mult decât repară.
–
Voi ce părere aveți despre noua consolă, având în vedere noile funcții, Game Pass-ul, dar și competiția de la Sony?