[REVIEW] Razer Nari Ultimate. Vibrațiile au sens, în sfârșit!

Razer Nari Ultimate. Căști wireless cu o calitate excelentă a sunetului și funcții care îmbunătățesc cu adevărat atât experiența de joc, cât și pe cea auditivă. Stai… cred că am început cu finalul recenziei. O să mai încerc o dată.

Căștile ”de gaming” au fost considerate pentru foarte mult timp niște produse relativ confortabile, modeste din punct de vedere audio, dar care au un microfon. Și ai nevoie de microfon atunci când te joci pe net împreună cu prietenii.

În timp, cum era de așteptat, calitatea a crescut și am început să vedem pe piață produse tot mai potente, care se bat de la egal la egal cu modele destinate audiofililor. Exact ce ne doream de la bun început. Și au apărut mai multe modele wireless, ceea ce iarăși ne doream.

Acum Razer vine cu ceva ce duce totul la un pas superior: Razer Nari Ultimate, cu tehnologie Hypersense. Adică un sistem haptic (de vibrații) care amplifică efectul bass-ului în așa fel încât să îl simți și să îți gâdile simțurile mai ceva ca un clip ASMR.

O să ziceți că ați mai văzut, pe vremea când Genius și alte branduri B vindeau căști cu vibrații la prețuri de sub 100 de lei. N-o să vă contrazic. Am avut și eu un astfel de model. Diferența majoră dintre acele modele și căștile de la Razer este simplu de descris: căștile vechi foloseau un motoraș de vibrații pentru a genera sunete dintr-un spectru larg de bass, pentru că aveau difuzoare cărora le lipsea cu desăvârșire bassul. Razer folosește motorașe de vibrații într-un mod mult mai subtil și inteligent, doar pe frecvențe foarte joase.

Și costă vreo 1000 de lei. Dar există și Razer Nari, un model fără vibrații, un pic mai accesibil (600 de lei?) și totuși cu o calitate audio similară.

Înainte de a vă descrie experiența audio, vreau să trec puțin în revistă câteva aspecte legate de design.

Design

Razer Nari Ultimate arată mega, mega impunător. Este o pereche de căști care pare gigantică, și asta pentru că are niște cupe uriașe. Puse lângă un HyperX Cloud 2, modelul de la Razer pare venit din viitor. Asta e o chestiune de preferințe însă, iar mie imi plac ambele tipuri de design.

Cupele se rotesc pentru a se mula perfect pe cap, dar și pentru a fi ușor de transportat. Experiența de a purta căștile pe urechi este, din punctul meu de vedere, una excelentă. În interiorul cupelor se află un gel care oferă o senzație rece foarte plăcută în primele minute de folosire. Cupele sunt de asemenea foarte moi și acoperă în întregime urechile. Confortul este la el acasă, în ciuda faptului că vorbim despre niște căști nu tocmai ușoare.

Tot pe cupe se află și logo-ul Razer ce poate fi iluminat în orice culoare sau efect imaginabil, și poate fi sincronizat cu toate celelalte periferice Razer, lumini Philips Hue sau componente de calculator compatibile Razer Chroma.

Bentița de deasupra este elastică și nu există posibilitatea de ajustare manuală. Este un sistem pe care producătorii îl numesc auto-ajustabil, creat să se potrivească pentru majoritatea utilizatorilor. Dar nu cred că se potrivesc foarte bine pentru cei care au capul mai mic decât media.

Butoane, rotițe, microfon

Îmi plac foarte tare dispozitivele care oferă butoane pentru a ajusta repede anumite funcții. Iar Nari Ultimate au livrat foarte bine în direcția asta.

Pe cupa dreaptă se află, la loc de cinste, doar rotița de volum ce controlează amplificatorul intern al căștilor, iar sub aceasta se află spațiul în care puteți ține micul dongle wireless USB atunci când călătoriți.

Pe cealaltă cupă se întâmplă magia. Aici avem un buton care pune microfonul pe mut, butonul de power, un slot de încărcare microUSB, un slot pentru mufă audio de 3.5mm și… o rotiță prin care poate fi controlat raportul dintre sunetul jocului și sunetul chat-ului (de pe Discord, Skype sau orice altceva).

Această ultimă funcție mi se pare genială și lipsește de pe majoritatea modelelor de pe piață. Ea funcționează într-un mod destul de simplu: în Windows, căștile sunt detectate de două ori: Nari Ultimate – Game și Nari Ultimate – Chat. Atât timp cât configurezi aplicația de voice chat să utilizeze canalul de Chat, mixerul de pe casca stângă îți va permite să găsești rapid un echilibru între chat și joc, fără a mai umbla prin Windows sau alte aplicații.

Microfonul este de o calitate obișnuită pentru o pereche de căști premium. Este unidirecțional, izolează destul de bine vocea și își face perfect treaba. În software-ul de configurare, microfonul poate fi ajustat în mai multe moduri pentru a nivela variațiile de volum și a reduce zgomotul de fond.

Personal, cel mai mult îmi place funcția Sidetone care îți permite să auzi în căști tot ceea ce aude și microfonul. Practic, funcția te ajută să îți auzi propriul glas mai bine.

Ceea ce nu mi-a plăcut este că nu există și un buton extern de oprire sau ajustare a efectului de vibrații.

Sunet și vibrații, vibrații și sunet

Razer Nari Ultimate este o pereche de căști care se face remarcată prin funcția HyperSense (pe care Razer vrea s-o implementeze în toate gamele de periferice în curând). Această funcție de vibrații inteligente ce se bazează pe niște motoare haptice produse de Lofelt, contribuie la o senzație mult mai intensă de prezență și impact al sunetelor joase, din spectrul 20-200Hz. Funcția poate fi oprită, pornită sau ajustată ca intensitate din software-ul Razer Synapse. De asemenea, intensitatea este direct proporțională cu volumul curent.

Cu riscul de a suna ca un actor plătit ca să apară într-o reclamă de teleshopping, trebuie să recunosc că la început eram sceptic în privința acestei funcții, însă acum nu mai sunt.

Efectul, ca să vă explic pe scurt, este foarte similar cu mersul la cinematograf. Știți acele momente când bass-ul din sala de cinema trece prin corpul vostru și vă face să simțiți intensitatea momentului?  Exact același sentiment îl oferă și Nari Ultimate.

Știți sentimentul acela când ești la un concert și simți toba mare cum răsună ca și cum vrea să-și facă loc în capul vostru? Exact același sentiment îl veți avea și aici.

Doar că dincolo de filme și muzică, o să simțiți cel mai bine acest efect în jocuri, unde fiecare foc de armă se va simți mult mai… intens, greu, puternic.

Trecând mai departe peste funcția de vibrații, difuzoarele de 50mm oferă o calitate auditivă de top în gama Razer. Per total, sunetul are o emisie echilibrată și plăcută, cu o spațialitate pronunțată și un răspuns în frecvență foarte plăcut, de la bassul intens și până la frecvențele înalte. Evident, în software-ul celor de la Razer există și un egalizator cu 10 benzi ce poate fi personalizat după bunul plac.

Astfel, pot să recomand această pereche de căști nu doar gamerilor, ci și acelora dintre voi care adoră să asculte muzică la o calitate superioară.

De asemenea, căștile sunt compatibile cu tehnologia THX Spatial Audio ce este inclusă în softul celor de la Razer. Asta înseamnă practic că, prin intermediul unei manipulări software, cele două difuzoare vor produce sunet surround îndeajuns de bun încât să vă facă să credeți că sunteți într-un spațiu în care sunetele vin din toate direcțiile. Perfect pentru vizionare de filme și gaming.

via GIPHY

Wireless, autonomie, conectivitate

Din testele mele, semnalul wireless pe 2.4 GHz este impresionant de puternic. Căștile au primit sunet fără întreruperi sau pierdere de calitate deși mă aflam la o distanță de 6-7 metri cu 2 pereți situați între mine și transmițător.

Senzația de libertate pe care ți-o oferă o pereche de căști wireless este greu de descris dacă nu ai încercat-o deja, iar faptul că poți să te plimbi prin casă ascultând în continuare muzică sau comunicând cu colegii de echipă din joc este cu adevărat spectaculos.

Căștile se pot conecta doar la PC și PlayStation 4 în mod wireless. Pentru alte console și dispozitive trebuie utilizat un cablu audio. Există unul în pachet.

Chiar dacă este wishful thinking, mi-ar fi plăcut să vad și compatibiliate Bluetooth. Ar fi fost genial să poți conecta un telefon mobil la căști fără a utiliza un cablu de 3.5mm.

Autonomia, în condiții de utilizare cu iluminare Chroma și Hypersense activat, este de 8 ore. Asta conform celor de la Razer. Personal, pe parcursul testelor, am obținut în jur de 6-7 ore. Cu aceste două funcții dezactivate, autonomia se ridică la în jur de 20 de ore.

Concluzii

În acest moment am căștile pe urechi și ascult muzică la un volum destul de mare, pe care nu l-aș fi utilizat în mod obișnuit. Dar senzația este prea, prea, prea tare ca să nu fac asta.

Am folosit această pereche de căști pentru câteva zile și cred ca mi-a oferit una dintre cele mai complete experiențe pe care le-am trăit în fața calculatorului. Am avut parte de un sunet puternic și clar, alături de sistemul HyperSense care chiar adaugă valoare. Iar în plus, design-ul, butoanele și funcțiile software m-au făcut să îmi dau seama că există într-adevăr o pereche de căști care nu este doar bună la toate, ci excelează la toate.

Le recomand Razer Nari Ultimate tuturor celor care își permit să spargă pușculița și să cumpere un produs care îi va mulțumi pe toate planurile auditive. Nu este un produs ieftin, dar este în mare parte ireproșabil.

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.