Câți dintre voi își mai aduc aminte de “joacele” cu grafică pătrățoasă din copilărie? Parcă ar fi momentul să mai băgăm o notiță în Jurnalul Retro,eh? Ei bine, asta este o altă poveste, dar rețineți ideea graficii.
Câți dintre voi au chef să încingă un Company Of Heroes sau un StarCraft? Zerg rush-ul acela nu se face singur… Dar un Command & Conquer?
Dacă v-am atras atenția, aflați că pentru voi, cei pasionați de strategie și pixeli grosolani, o bijuterie din lumea gaming-ului este gata să fie butonată! Se numește 8-bit Armies și este un titlu Real Time Strategy ce aduce un omagiu jocurilor de acest gen și graficii de odinioară.
Nu știu cât de cunoscut este, în ciuda laudelor primite, însă am fost atras rapid de joculețul cu pricina. El este dezvoltat de Petroglyph Games și nu-i mare inginerie să înveți să îl joci și să te distrezi dacă știi în mare cu ce se mănâncă RTS-urile.
8-bit Armies poate fi jucat singleplayer, în cadrul unei campanii destul de seci,se pare, multiplayer, co-op contra AI-ului și, de la ultimele update-uri, în modul Skirmish. Joculețul urmează rețeta tipică RTS-urilor,poate chiar mai simplificată; aduni resurse pentru a-ți extinde baza și pentru a-ți construi cele necesare recrutării unei mini-armate adorabile.
Interfața in-game este destul de aerisită și practică, fiind oarecum asemănătoare cu cea din Cortex Command, doar că mult mai accesibilă.
Deși este inspirată din vremurile “de haur”, grafica este mai mult…cuboidă, iar perspectiva pare mai degrabă izometrică decât top down. Acest lucru oferă un aspect “refreshing” jocului și denotă o abordare care nu se bazează pe principiul “copy-paste” al sistemului 8-bit. Jocul aduce tribut paralelogramelor, dar nu este nici clonă a Realm of The Mad God. Ar fi trebuit să spun de la început că e 3D…scăpam cu mai puține cuvinte…
În plus, oricât de crâncenă ar fi cafteala pe front, constat că hărțile chiar nu sunt încărcate și nu deranjează vizual prin mulțimea de elemente.
Coloana sonoră este foarte simpatică și chiar reușește să ofere jucătorilor nostalgia de care au nevoie.
8-bit Army a fost lansat inițial în 2016 pentru Microsoft Windows și se bazează strict pe elementele moderne ale conflictelor militare. Pe parcurs, producătorii au introdus noi facțiuni, iar în curând și consolele vor putea rula atât jocul de bază, cât extensiile acestuia, 8-bit Hordes și 8-bit Invaders (bineînțeles, războiaș science-fiction).
Dacă tancurile și rachetele nu vă sunt pe plac, stați liniștiți! Expansion-ul standalone 8-bit Hordes vă va salva. Ca o surpriză, expansion-ul este influențat aproape în totalitate de Warcraft 2, de care încă sunt îndrăgostit după atâția ani. Vă puteți aștepta să dați de orci colțuroși și de zepeline simpatice la tot pasul.
Distracția nu se termină aici! Fie că dețineți 8-bit Armies, StarCr-ahem! 8-bit Invaders sau 8-bit Hordes, multiplayer-ul cross title vă permite să jucați cu orice facțiune din cele trei jocuri, astfel încât pe câmpul de luptă orcii se vor război cot la cot cu șoferii de tancuri împotriva extratereștrilor malefici!
Am fost surprins plăcut atunci când mi-a sărit in cale acest titlu. Recunosc, este un joc atât de simpatic încât m-am relaxat pentru prima oară după multă vreme. Ca fan RTS și iubitor de fantasy, aș merge pe 8-bit Hordes, dar, judecând după cele observate, recomand călduros tot conținutul lui 8-bit. El poate fi achiziționat din magazinul Steam sau de pe GOG.
Poate că la momentul de față există nșpe mii de titluri cu grafică asemănătoare, însă 8-bit Armies pare să fie printre puținele care au ce să ofere. Este foarte “casual”, dacă ne luăm după spusele producătorilor, și poate fi învățat de oricine “datorită sistemului RTS clasic”. Puteți chiar să vizitați pagina oficială dacă sunteți curioși.
Hai să vedem ce-i de capul lui și să ne găsim pe front!