[REVIEW] Razer Key Light Chroma – lumină difuză pentru streameri, cu funcție RGB

Razer a încetat de mult timp să fie doar o companie de periferice de gaming, și a evoluat în direcții poate neașteptate inițial. De la telefoane mobile și până la microfoane Bluetooth, Razer pare că încearcă să devină un partener de viață al gamerului, și nu doar un partener de gaming.

Iar în ultima vreme se poate vedea destul de clar că Razer pune un accent tot mai mare pe zona de broadcasting, cu produse Razer destinate în mod special celor care au nevoie de cele mai bune unelte pentru a se auzi și vedea bine pe stream. Unul dintre aceste produse este cel pe care îl testez astăzi, panoul luminos RGB numit Razer Key Light Chroma.

Key Light Chroma este un panou de iluminare LED foarte puternic, cu dimensiuni de 36cm x 26cm, a cărui intensitate luminoasă ajunge până la 2800 de lumeni și oferă posibilități de ajustare a temperaturii de culoare de la 3000K la 7000K, însă în plus față de aceste lucruri care se aseamănă oarecum cu oferta de panouri luminoase de la Elgato, acest panou luminos poate să redea culori RGB și se poate sincroniza cu toate perifericele, componentele și luminile compatibile Chroma pentru a crea o experiență unitară desăvârșită și spectaculoasă în sesiunile de streaming.

Spre deosebire de panourile LED mai ieftine din comerț, lumina emisă de acest panou are o calitate excelentă, pentru că LED-urile nu sunt vizibile individual ci se află în spatele unui strat ce acționează ca element de difuzie. Datorită acestui lucru, lumina este blândă asemeni unui softbox de dimensiuni similare, ceea ce ajută la estomparea oricăror imperfecțiuni de pe față, și la crearea unui look plăcut, cu umbre ”soft”.

În plus, față de alternativele disponibile pe piață, această lumină are și un set de LED-uri RGB incluse în panou, dincolo de cele albe, iar cele două seturi de LED-uri beneficiază de control distinct al luminozității în aplicațiile Razer. Partea interesantă este că ambele seturi de LED-uri pot funcționa în același timp. Evident, culorile se văd cel mai intens atunci când sliderul LED-urilor Chroma se află la 100%, iar cel de LED-uri albe la 0%. Altfel, cu cât adăugăm mai multă lumină albă, culoarea devine ceva mai ”spălăcită”, de exemplu roșu devine roz. Însă iluminarea per total e mai puternică.

E util de știut că, pentru ca lumina colorată să nu fie estompată de tot de celelalte LED-uri, Razer limitează intensitatea luminii albe la maximum 15% atunci când este activată și funcția de Chroma. Dar panoul luminează atât de puternic încât până și 15% este adesea prea mult pentru streaming, în special când folosești două, așa cum ar fi ideal.

La ridicarea panoului din cutie, mă așteptam să fie mai ușor, însă am constatat apoi că este construit precum un tanc. Ca să înțelegeți, greutatea acestuia este de aproximativ 1.6Kg, deși are un profil destul de subțire. Panoul are un singur buton, acela de reset care dublează drept buton de pairing, iar în rest există un comutator on-off și portul de alimentare la priză. Un lucru interesant este că există câte un filet de tip 1/4” pe fiecare latură a panoului, așa că îl poți așeza atât vertical cât și orizontal.

În pachetul produsului se găsește și un suport de birou, pentru a monta lumina chiar deasupra monitoarelor.  Acest suport trebuie asamblat și este compus dintr-o menghină de birou, o bară telescopica ce se extinde de la ~55 cm până la ~1.35 m și un cap rotativ cu bilă pe care se înfiletează panoul luminos prin intermediul unui filet tip 1/4 ” , din acela care de obicei este folosit pentru prinderea aparatelor foto și a camerelor web pe trepiede.

Toate elementele care compun suportul luminii sunt de bună calitate, însă se conectează între ele prin terminații non-standard, adică nici menghina de birou, nici bara și nici capul cu bilă nu pot fi folosite fără celelalte elemente și nu pot fi înlocuite decât cu piese identice. De exemplu, asta înseamnă că, dacă dorești să folosești această lumină pe un stativ de lumină obișnuit, capul cu bilă nu va putea fi folosit pe acel stativ, deci vei avea nevoie să cumperi unul. În schimb, dacă ai un trepied pe care nu-l folosești, poți pune lumina direct pe el, mulțumită filetului compatibil.

După montarea întregului ansamblu, configurarea panoului Key Light Chroma este foarte simplă. După ce îl conectezi la priză și îl pornești, trebuie să conectezi panoul la reteaua Wi-Fi din casă prin aplicația mobilă Razer Streaming (apropo, vede doar rețele 2.4 Ghz) și… bang! Deja îl poți folosi ca lumină independentă. Din aplicație poți controla luminozitate, white balance și poți chiar să activezi anumite efecte RGB.

Însă dacă vrei să mergi un pas mai departe, trebuie să conectezi panoul la Razer Synapse-ul de pe calculator pentru a-l integra în setup-ul tău Chroma. Acest lucru se poate face destul de ușor după ce ai făcut conexiunea inițială de pe telefon – doar intri în Synapse și alegi Add Other WiFi Device.

Astfel, poți configura lumina să ilumineze în aceleași culori precum celelalte periferice, componente sau lumini compatibile Chroma (ex: Philips Hue, Nanoleaf), sau poți să îi atribui niște funcții speciale care reacționează la anumite alerte de pe stream, sau la anumite acțiuni din jocuri.

Per total, am fost plăcut impresionat de calitatea panoului Razer Key Light Chroma. Pare că Razer s-a gândit la toate și a lansat un produs care este gata să te pună în evidență și să îți facă stream-urile spectaculoase.

Este un accesoriu premium și bine realizat, care pur și simplu funcționează perfect imediat ce îl scoți din cutie. Da, la prețul de 300 de euro bucata, panoul luminos costă destul de mult față de alternativele clasice, ”non-smart”, ”non-gaming”, din zona producției video, însă vine cu funcții adresate în mod special celor care sunt implicați serios în mediul de streaming și pentru care investiția are sens. În plus, nu trebuie să mergi la shopping în căutare de suporturi, menghine, sau capete cu bilă. când l-ai scos din cutie, pur și simplu funcționează. Și funcționează excelent.

Galerie foto completă:

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.