Noul model PS5 cântărește mai puțin deoarece are un radiator mai mic

Un nou model de PS5 a început să apară în Australia, Japonia, câteva zone din SUA și, ce să vezi, România la începutul acestei luni. Modelul vine cu un șurub nou și o scădere misterioasă de 300g în greutate. Mulțumită unui videoclip amănunțit al YouTuberului Austin Evans, misterul a fost spulberat: Sony a schimbat radiatorul care ajută la răcirea PS5.

După ce a dezmembrat mașinăria, Austin a descoperit că noua consolă are un design nou al ventilatorului și mici modificări la antenele Wi-Fi, fapt ce ar putea corespunde planurilor pentru un nou modul de comunicație wireless menționat într-un document Sony la începutul acestui an.

Cu toate acestea, de departe cea mai semnificativă schimbare descoperită a fost confirmarea faptului că modelul revizuit cântărește cu 300g mai puțin decât cel original datorită unui radiator redus considerabil.

Un radiator (heatsink) este un dispozitiv conceput pentru a transfera pasiv căldura departe de procesoare, GPU-uri și chipset-uri, astfel încât acestea să poată rula mai eficient și mai sigur. Fără o răcire adecvată, hardware-ul se poate degrada în timp și performanța poate fi grav afectată.

PS5-ul original deja se încălzește destul de mult, iar, cum spune și Jimmy de la PSReady în același video, introducerea unui SSD NVMe  necesită răcire suplimentară.

Vechiul radiator PS5 (stânga) vs. noul radiator PS5 (dreapta)

Probabil datorită noilor date cumulate din partea echipei de ingineri Sony, dar și scopului de a economisi costuri de producție, versiunea actuală de PS5 — și cea pe care cel mai probabil o vom vedea exclusiv la vânzare în următoarele luni — vine cu un radiator mult mai mic.

Sony a vândut console PS5 în pierdere de la lansare, dar recent a susținut că a reușit să vândă versiunea digitală PlayStation 5 cu profit pentru prima dată.

Acest lucru s-ar putea datora îndepărtarii cuprului din radiatorul noului model de PS5, așa cum a dovedit dezmembrarea realizată de Evans. În timpul pandemiei, prețul cuprului a crescut notabil și a contribuit la lipsa componentelor necesare fabricării dispozitivelor electronice.

În timp ce radiatorul mai mic nu înseamnă neapărat că noul PS5 se va încinge mai tare decât modelul de lansare, testul de temperatură al lui Evans — care a înregistrat date doar din orificiile de evacuare, nu și din componentele interne — a sugerat că noul model emite cu 3-5 grade mai mult decât versiunea originală.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea însemna pur și simplu că noul model suflă căldura mai eficient în loc să încingă neapărat componente. Vor fi necesare teste mai amănunțite pentru a determina dacă noul radiator face efectiv o diferență la capitolul performanță.

„Aș presupune că ceea ce s-a întâmplat este că Sony, acum că au aproape un an de date culese pentru PS5 și au petrecut mai mult timp testând, au stabilit că, chiar dacă chestia asta [noua versiune] va fi ceva mai fierbinte, probabil că totul este în regulă și nu va impacta negativ lucrurile.”

El a criticat decizia lui Sony de a reduce radiatorul PS5:

„Nu cred că există niciun argument care să susțină că aceasta este o consolă mai bună, cel puțin la capitolul termice și răcire. Poate că au schimbat unele lucruri la Wi-Fi și, poate că pe măsură ce vom despica mai mult firul, vom găsi mai multe ciudățenii și funcții, dar, în ceea ce mă privește, optez pentru PS5-ul de la lansare.”

Ciprian Ghibirdic
Ciprian Ghibirdic
Joacă avocatul diavolului mai bine decât orice hack & slash. E de evitat angajarea în discuții cu el, căci „angajare” face parte din câmpul lexical al cuvântului „muncă” — de altfel indezirabil. Și, din cuvânt în cuvânt — că tot a învățat din Bee Simulator — a ajuns să scrie la Overheat. Ah, și mai ales „simulare” îi retrezește angoasa existențială, așa că alege să-și petreacă jumătate din zi în „experiențe interactive”, „povești imaculate” și alte pseudonime escapiste pentru jocurile video.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.