[REVIEW] Samsung Galaxy A9 (2018) – 5 camere pe un singur telefon. E de ajuns?

Am fost foarte bucuros atunci când am aflat că noul Samsung Galaxy A9 (2018), telefonul cu 4 camere foto pe partea din spate, era în drum spre noi pentru testare. Părea dispozitivul mobil perfect pentru un obsedat de foto-video, adică eu.

Cameră wide, cameră ”obișnuită” și cameră tele, totul pe un singur telefon? Pentru foto și video, așa o configurație deschide o mulțime de posibilități. Deja mă gândeam cum o să produc un scurt-metraj filmat 100% cu un telefon mobil. Apoi a ajuns telefonul și… am decis să amân puțin planurile.

Dar să nu sărim deja la concluzii. Hai să o luăm cu începutul.

Samsung Galaxy A9 (2018) este un telefon special din mai multe puncte de vedere. În primul rând, setup-ul quad-camera de pe spate stârnește curiozitatea multora. Apoi, având în vedere prețul său de aproximativ 2300-2500 lei, care se află în teritoriul flagship-urilor chinezești mai scumpe, te aștepți ca telefonul să fie un răspuns bun la acest segment de produse accesibile și performante. De asemenea, având în vedere calitatea produselor precum S9 sau Note 9, poți presupune că A9 împarte același pedigree și aduce o mare parte din funcțiile acestora la un preț mai mic.

De fapt, pot să rezum la un singur cuvânt motivele din care A9 e special: așteptări. A9 este un telefon care ridică multe așteptări.

Pe o parte dintre ele le satisface.

Să zicem de bine

Aspectul exterior al telefonului este excelent, și este destul de greu să îl deosebești de anumite flagshipuri. Noi am avut la teste varianta pe roz, Bubblegum Pink, însă există și variante pe albastru sau negru (Lemonade Blue și Caviar Black). Toate acestea au un spate lucios, realizat din sticlă, care arată cu adevărat interesant și oferă un efect de oglindă. Evident, amprentele rămân imprimate foarte ușor pe această sticlă.

Telefonul este destul de… măricel. Samsung a optat pentru un display de 6.3” cu raportul obișnuit de 18.5:9 și a opus în continuare rezistență ideii de notch, așa că deasupra și dedesubtul ecranului există niște spațiu ”irosit”, ceea ce face telefonul mai înalt decât majoritatea modelelor cu ecran de 6.3”. Lucru care nu m-a deranjat, ba chiar pot spune că mi-a plăcut. Precum majoritatea telefoanelor Samsung din ultima vreme, partea din spate se curbează ergonomic în zona ramei, iar telefonul stă destul de ferm și natural în mâinile utilizatorului.

V-am spus despre dimensiunile display-ului, dar nu v-am spus că este un superb Super AMOLED și este foarte luminos. Aici se vede cel mai bine expertiza Samsung în domeniul panourilor de display, și este una dintre cele mai spectaculoase caracteristici ale telefonului. De asemenea, A9 a fost ocolit de trendul ecranului curbat, lucru ce îți face în general viața mai ușoară pentru că nu atingi marginea ecranului atunci când ții telefonul în mână. Plus că poți ține telefonul în mâini cu mai multă siguranță.

O caracteristică excelentă este autonomia telefonului. Având în vedere capacitatea generoasă de 3.800 mAh. Telefonul poate fi folosit lejer timp de o zi și jumătate dintr-o singură încărcare, cu tot cu funcția always-on display activată. Adică ecranul poate rămâne mereu pornit pentru a afișa informații esențiale precum ora și nivelul de baterie. Fiind un ecran sAMOLED, consumul de energie pentru acest mod este foarte redus.

Capacitatea internă de stocare este mare, de 128 GB, iar și mai remarcabilă este posibilitatea de a adăuga până la 512 GB suplimentari printr-un card microSD, care are un slot dedicat pe același sertar pe care se află și cele două sloturi NanoSIM. Memoria RAM a modelului testat de noi a fost de 6 GB.

Și… cam pe aici se termină lucrurile care m-au surprins plăcut.

Mai puțin bine

Dacă vorbim despre software-ul telefonului, n-am nimic de spus în ceea ce privește stabilitatea sau felul în care se mișcă. Totul este excelent. În schimb, chiar și cu ultimul update disponibil la data publicării acestui review, Samsung Galaxy A9 2018 a rămas la Android 8.0 și interfața Samsung Experience 9.0.

În același timp, alte dispozitive Samsung (J4+, J6+, J7 și altele) au deja versiunea 9.5 a Samsung Experience, bazată pe Android 8.1, ca să nu mai zic că săptămâna trecută posesorii de S9 și Note 9 au avut surpriza de a putea instala varianta finală a noii interfețe Samsung One UI, bazată pe Android 9.0 Pie. Nu pot spune că acesta ar fi un mare minus, dar telefonul este foarte recent lansat și pare puțin ciudată implementarea unei versiuni mai vechi de software. Am totuși speranța că va primi un update binemeritat în curând, iar în acel moment aș vrea să mă trageți de mânecă printr-un comment, ca să pot actualiza acest paragraf.

Chiar și așa, m-am bucurat că telefonul oferă posibilitatea de a a fi controlat prin gesturi, fără butoane pe display. Acest mod funcționează prin glisarea degetului de jos în sus din locul în care s-ar fi aflat în mod obișnuit butoanele. Încă nu poți alege un alt tip de gesturi, precum glisarea de la stânga la dreapta pentru Back, dar poate că vom avea o surpriză în viitor.

Difuzorul, amplasat în partea de jos a telefonului, este util și atât. Nu emite un sunet incredibil, dar își face treaba atunci când vrei să urmărești un clip pe YouTube. Pe de altă parte, telefonul este certificat Dolby Atmos și poți folosi această funcție pentru experiențe de 360 de grade atunci când conectezi căști stereo sau boxe Bluetooth. Ah, da, A9 2018 încă are jack de 3.5mm, lucru tot mai rar în industrie.

Procesorul este unul mid-range, un Qualcomm Snapdragon 660 care rulează incredibil de bine în activitățile uzuale de navigare prin interfață, browsing web sau scriere de mesaje (iar eu sunt un adevărat maniac al responsivității, mai ales în ceea ce privește scrierea pe tastaturile virtuale). Diferențele față de flaghsip-urile din 2018 sunt însă vizibile în jocuri și aplicații de testare, atât ca performanță a modulului grafic, cât și ca putere de procesare generală. Pe de altă parte, asta nu m-a oprit să iau locul 1/100 în PUBG, pe care l-am jucat la un framerate acceptabil cu setările pe mediu.

Elefantul din camera… foto

La evenimentul de lansare a noului Galaxy A9, DJ Koh (președinte și CEO al diviziei IT & Mobile Communication Samsung Electronics) a spus:

”Bazându-ne pe experiența noastră în dezvoltarea celor mai bune camere de pe un smartphone, introducem din acest moment tehnologia de ultimă generație pe toate device-urile din portofoliul Galaxy, astfel încât să le oferim cât mai multor utilizatori oportunitatea de a experimenta inovația la cel mai înalt nivel. Suntem încântați să livrăm această promisiune și să lansăm tehnologia de vârf a camerei foto cu noul Galaxy A9.

Sună interesant, nu?

Samsung Galaxy A9 (2018) dispune în total 5 camere foto:

  1. Camera frontală de 24 megapixeli, deschidere f/2.0
  2. Camera principală de 24 megapixeli, deschidere f/1.7
  3. Camera tele 2X de 10 megapixeli, deschidere f/2.4
  4. Camera ultra-wide de 8 megapixeli, deschidere f/2.4
  5. Camera de adâncime pentru Live Focus, 5 megapixeli, f/2.2

5 camere foto înseamnă de 5 ori mai multe șanse la o fotografie reușită, nu?

Nu.

În primul rând, camera de adâncime nu oferă nicio valoare adăugată pentru fotografiile Live Focus (sau Portrait, cum le zice restul industriei). Având în vedere multitudinea de telefoane care realizează fotografii Portrait cu un setup dual sau single-camera, A9 nu are cum să justifice implementarea acestei camere. Din testele noastre, calitatea fotografiilor Live Focus nu este îmbunătățită față de modelele ce nu dispun de această cameră dedicată.

Celelalte 3 camere de pe spate, singurele care contează cu adevărat, au un lucru în comun: duc o lipsă evidentă de stabilizare optică. Dar să le luăm pe rând.

Camera principală de 24 MP, cea care ar trebui să fie vedeta acestui telefon, produce imagini destul de bune, în special ziua. Seara, nu prea. Pe un dispozitiv deloc ieftin promovat drept un camera-phone, m-aș fi așteptat la o calitate mai apropiată de potențialul maxim al Samsung, așa cum a și fost promovat. În schimb, avem parte de o cameră relativ bună în cursul zilei, în sensul că nu iese din tiparele de mid-range. Dar în condiții de lumină foarte scăzută, din păcate, situația devine tristă – crește ISO-ul, crește timpul de expunere, stabilizare optică nu există, iar autofocusul greșește enervant de des. Rezultatul este adesea o fotografie mișcată. Iar când nu este mișcată sau focalizată greșit, detaliile fine pur și simplu nu se mai disting din cauza algoritmului de noise reduction folosit de Samsung.

Camera Tele 2X de 10 MP, de la care am avut cele mai mari așteptări, este utilizată de telefon doar atunci când există condiții foarte bune de iluminare. În aceste cazuri, ea reușește să realizeze imagini mai clare decât dacă ai face un 2X crop din camera principală de 24 MP, dar culorile redate sunt ceva mai reci. Imediat ce se lasă întunericul, telefonul ignoră camera Tele și, la activarea modului 2X face exact ce spuneam mai sus: un crop de pe camera principală, pentru că aceasta are mai multe șanse de a obține o fotografie utilizabilă și nemișcată la f/1.7, față de valoarea f/2.4 a camerei de distanță. Din nou, pe timp de zi este o cameră OK și, fiind o distanță focală echivalentă cu cea a unui obiectiv de 52mm pe un senzor full-frame, ar fi perfectă pentru portrete. Păcat că modul Live Focus, dedicat portretelor, nu te lasă să folosești decât distanța focală a camerei principale (echiv. 27mm).

În final, camera Ultra-Wide de 8 MP, cu un unghi de cuprindere de 120°. O cameră ce ar trebui folosită pentru peisaje, clădiri și interioare. Funcționează și este drăguț să o ai la îndemână. Nu produce imagini foarte detaliate, însă unghiul de cuprindere este spectaculos.  Ca și în cazul celorlalte camere, dacă nu ai extrem de multă lumină în imagine, rezultatul nu va mai fi la fel de utilizabil. Măcar aici lucrurile rămân mereu focalizate, pentru că această cameră nu are autofocus. Nici nu are nevoie, având în vedere distanța focală atât de iertătoare. Un alt lucru drăguț este că telefonul te întreabă dacă dorești să elimini distorsiunile de perspectivă dinspre marginile imaginilor.

Exemple foto (camerele de pe spate):

Ordinea fotografiilor: Ultra-Wide -> Camera principală  -> Mod 2x
Recomandăm descărcarea fotografiilor sau vizionarea cu browser-ul în mod Full Screen (apasă F11).

Fotografii succesive si performanta autofocus în condiții de lumină redusă (2/5 fotografii focalizate corect):

Live Focus

Exemplu de eliminare a distorsiunilor – camera ultra-wide:

Camera frontală de 24 MP este de o calitate bună și permite realizarea unor selfie-uri detaliate în condiții de iluminare bună (dacă ții telefonul la o distanță relativ apropiată de față, unde se află punctul focal fix). Există și o funcție de panoramă Selfie, pentru a prinde mai multe persoane în fotografie. De asemenea, modul portret este disponibil și aici, și produce rezultate destul de bune chiar și fără utilizarea de camere suplimentare. Ca în cazul altor telefoane recente de la Samsung, și A9 are disponibilă opțiunea AR Emoji care îți permite să realizezi un personaj 3D bazat pe aspectul tău fizic, dar și selfie-uri augmentate cu urechi de pisică, ochelari de soare sau alte minuni similare. Această cameră este folosită și pentru funcția de securitate pe bază de recunoaștere facială.

Exemplu foto – Camera Selfie – Mod Portret:

Modul Video ne oferă posibilitatea de a înregistra până la 4K în 30 de cadre pe secundă, fără stabilizare. Următorul pas este Full HD, tot în 30 de cadre, dar stabilizat electronic. În orice caz, focalizarea automată răspunde greu la schimbări, iar spre seară nu te poți baza deloc pe faptul că subiectul este focalizat, cu excepția cazului în care acesta se află într-o baie de lumină.

Un aspect ciudat mi se pare faptul că pornirea filmării de pe camera Tele sau cea Standard îți permite să comuți între cele două, dar niciodată către cea Ultra-Wide. Iar pornirea filmării de pe camera Ultra-Wide nu îți permite să comuți pe nicio altă cameră. De asemenea, filmările Ultra-Wide nu produc niciodată fișiere 4K, ci maximum Full HD, lucru datorat senzorului de 8 MP în format 4:3, care nu deține 3840 pixeli pe lungimea sa. Având în vedere rezoluția maximă în raport 16:9 ce poate fi atinsă de acest senzor, adică 3268×1836, cred că puteau alege înregistrarea la o rezoluție QHD+ (3200 x 1800) pentru a nu irosi atât de mult detaliu care ar face clipurile mult mai pretabile pentru montaje 4K.

Mai jos, un scurt exemplu de filmare cu această cameră. Se pot vedea și anumite modificări bruște ale imaginii care au apărut, probabil, din cauza sistemului de stabilizare.  Același gen de efect apare și pe filmări realizate cu celelalte două camere.

Modul Super Slow Motion este și el disponibil pe A9 și permite înregistrarea unui moment foarte scurt în 960 de cadre pe secundă (la rezoluție 1280×720), pe care îl va reda cu încetinitorul. Deși mă bucur că această funcție a ajuns pe un telefon de gamă mijlocie, mi-aș fi dorit ca telefonul să dispună și de un mod de declanșare automată atunci când detectează mișcare. Așa cum se întâmplă pe S9 sau Note 9.

Pentru că nu se putea altfel, cei de la Samsung au introdus și un mod de fotografiere numit Scene Optimizer, care folosește inteligența artificială pentru a detecta 19 tipuri de scenarii foto și pentru a genera o fotografie cât mai reușită în acele condiții. Personal, nu am observat diferențe majore față de modul automat.

Concluzii

Samsung Galaxy A9 (2018) ar fi putut să fie un camera phone excelent. Cu siguranță și Samsung și-a dorit acest lucru cândva în procesul de proiectare, dar a reușit să rateze această țintă până la intrarea în producție, implementând module foto de o calitate nu tocmai de top.

Dacă telefonul s-ar fi ridicat la nivelul promisiunilor lui DJ Koh, am fi avut o alternativă excelentă la flagship-urile asiatice, în ciuda puterii de procesare mai scăzute.

Nu mă înțelegeți greșit. Acesta nu este deloc un telefon prost, însă într-o gamă de preț relativ apropiată de S9, aș fi avut alte pretenții. A9 2018 are un design și o construcție superbă, un display magnific și o baterie care nu va dezamăgi nici cel mai înrăit utilizator. Dar, pentru moment, prețul său este puțin cam ridicat pentru a deveni o opțiune în rândul consumatorilor informați.

Până la prețul lui Samsung Galaxy A9 (2018), ce variază între 2300 și 2500 de lei, există o mulțime de alte modele care oferă o experiență generală mai bună, inclusiv în sfera fotografiei. Modele ca Google Pixel 2 (sau 2 XL), OnePlus 6, Xiaomi Mi 8 Pro / Mi 8 / Mi Mix 2s și chiar Pocophone F1, toate oferă performanță mai mare la prețuri similare sau mai mici.

Cui i-aș recomanda acest telefon? Celor care își doresc un telefon cu un design impresionant si elegant, celor care apreciază Samsung ca brand si celor care vor un telefon Dual Sim cu o baterie care sa tina mai mult de o zi. Plus multă capacitate de stocare. Plus un display superb.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.