[Review] Batman Arkham Knight

Acum nu multă vreme stăteam de vorbă cu un coleg de liceu despre benzi desenate. De la Spider-man am ajuns la Avengers, de la Avengers am trecut la Justice League și apoi ne-am oprit asupra lui Batman, căci, după cum bine știți, am o oarecare slăbiciune pentru liliacul de serviciu.

Am discutat despre originile lui Batman (știți voi… vremurile acelea în care Bats folosea pistoale și dormea împreună cu Robin), despre Joker și alți criminali din Gotham, ca la un moment dat să-l întreb dacă nu cumva a jucat sau a auzit măcar de Batman Arkham Asylum, cel mai bun joc video cu super-eroi și implicit cel mai bun joc cu Batman.

De îndată, acesta mi-a răspuns fulgerător că nu îi păsa de jocuri și că jocurile video nu sunt pasiunea lui… Nu e păcat că unii fani ai benzilor desenate nu au gustat una dintre cele mai bune povești cu Batman din cauza faptului că povestea este spusă într-un joc?! Eu zic că-i mare păcat.

Șase ani au trecut de când Rocksteady ne-au servit pe tavă Arkham Asylum. Șase ani în care am primit o continuare  în pielea lui Arkham City și un prequel nu atât de inspirat pe nume Arkham Origins.

Anul ăsta am primit finalul. Anul ăsta am primit Arkham Knight, finalul seriei Arkham și totodată unul dintre cele mai așteptate jocuri ale anului. L-am luat, l-am jucat și îi voi scrie un review demn de articolele lui Jack Ryder, cel mai bun reporter din Gotham.

POVESTE:

Seria Arkham a fost mereu o bandă desenată interactivă. Nu se vroia animație cu Batman, nu se voia film cu Batman și nu se voia nici măcar un joc cu Batman.

Arkham este o bandă desenată în mișcare în care tu ești Batman; este pur și simplu un simulator al Cavalerului Negru. Arkham Knight nu se dezice și ne prezintă o poveste plină de acțiune, mister și nebuni, deoarece tot ce poartă numele Arkham pe carcasă include mulți țăcăniți.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150629122418

Jocul are loc după evenimentele din Arkham City, Batman trecând printr-o perioadă tulbure datorită celor întâmplate în jocul precedent.

De astă dată Scarecrow este cel care face rele prin oraș. Acesta vrea să expună Gotham-ul la Fear Toxin și să îl reducă definitiv la tăcere pe Bats al nostru.

Deși principala amenințare vine din partea lui Scarecrow, cel mai reprezentativ villain al jocului este fără doar și poate Arkham Knight, personajul care îi dă numele jocului.

Acesta este o figură misterioasă care poartă o ură deosebită pentru Batman și îl vrea cu orice preț mort. Identitatea lui Arkham Knight este oarecum previzibilă după prima jumătate a jocului, însă demascarea acestuia are savoarea sa și pentru cei mai înfocați fani ai Cavalerului Negru.

Una bucată Sperietoare pusă pe speriat… bifat; una bucată Cavaler pus pe răzbunare… bifat;

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150630124410

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150630115033

Acestora li se alătură alți criminali din benzile desenate ale cruciatului cu mantie, precum Two-Face, Penguin, Poison Ivy, Riddler și marea mea iubire, Harley Quinn.

Dintre aceștia, unii fac parte din campania principală, iar alții au propriile lor misiuni secundare. Batman nu va lupta singur cu ei; fiindcă pe lângă Comisarul Gordon, Alfred și Oracle; acesta va fi ajutat și de Nightwing, Catwoman și veșnicul băiat minune, Robin.

Povestea de circa 12 ore vine cu numeroase răsturnări de situație, unele pe care, sincer, nici eu nu le-am putut anticipa. Mi-au plăcut în mod special anumite flashback-uri din timpul campaniei, flashback-uri care fac trimitere la benzi desenate precum “The Killing Joke” sau “Under The Red Hood”.

Ce nu mi-a plăcut însă este finalul, care, din punctul meu de vedere, putea să fie  mai epic, având în vedere că Arkham Knight marchează sfârșitul seriei.

Întreg firul narativ are farmecul său, în repetate rânduri jocul jucându-se cu sentimentele mele de fan Batman.  Îl avem pe Batman, șleahta de apucați din Arkham și întreg Gotham-ul de salvat… Micul dejun ideal pentru orice fan al liliacului.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150701102052

Batman Arkham Knight are cu siguranță una dintre cele mai reușite povești cu Batman și, deși nu pot spune că m-a dat pe spate, este cu siguranță o narațiune bună pentru orice fan al Cavalerului Negru, fie că acesta este gamer sau pur și simplu îi place universul Batman.

 

GAMEPLAY:

După cum am menționat puțin mai sus, Arkham Knight este un veritabil simulator al Cavalerului Negru, gameplay-ul fiind cireașa de pe tortul celor de la Rocksteady.

Păstrând în mare schema de control a jocurilor precedente, noul Batman este un action-adventure open world în care Gotham-ul este propriul tău teren de joacă. Și da… de astă dată tot Gotham-ul este terenul tău de joacă, orașul fiind format din trei insule măricele, fiecare cu o arhitectură diferită și cu un stil aparte.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150627235421

Gameplay-ul se rezumă la combat hand-to-hand, secțiuni stealth, puzzle-uri destul de antrenante și plimbatul prin Gotham de la punctul A la punctul B.

Confruntările corp-la-corp, cele în care Batman rupe oase și execută combo-uri devastatoare, au rămas neshimbate din punct de vedere al controlului, sistemul free flow folosind numai două butoane mari și late: unul atac și unul de contră.

Aceste lupte devin un deliciu vizual în momentul în care Bats se angajează într-o luptă cu peste 15 oameni, eroul reușind să livreze pumni și picioare în neferititii ce îi stau în cale.

Cea mai interesantă adăugire a noului joc îl reprezintă “Dual Play”, abilitate prin care jucătorul poate în timpul anumitor confruntări să comute între Batman și aliații săi: Nightwing, Catwoman sau Robin; executând combo-uri extrem de spectaculoase și bine legate între ele.

Confruntările Stealth au rămas și ele neschimbate față de jocurile precedente, Batman rămânând în umbră de fiecare dată când inamicii săi au arme de foc.

Ușor, ușor, cu ajutorul gadget-urilor sale, a sistemului de ventilatie și al garguilor din clădiri, Batman își va pune la somn inamicii (fie atârnați, loviți în cap sau explodați) totul în limita decenței, căci singura regulă a Cavalerului Negru este să nu ucidă, iar în Arkham Knight, Batman nu ucide!

Puzzle-urile sunt și ele la loc de cinste în acest titlu, cu ajutorul Detective Mode-ului, Batman va reuși să dezlege cele mai grele ghicitori ale lui Riddler și să examineze diferitele crime ce au loc în Gotham.

Că tot l-am menționat pe Riddler, acesta este prezent atât prin ghicitorile sale, cât și prin Riddler’s Trophies ascunse în cele mai întunecate colțuri ale orașului.

Nu în ultimul rând, Riddler are și propriile misiuni secundare. De altfel, nu este sigurul care are asemenea misiuni secundare. Orașul este împânzit de astfel de obiective: fie că vorbim de salvat cetățeni, de distrus drone sau de înfruntat răufăcători precum Two-Face, Penguin sau chipeșul Man-Bat, Gotham-ul din Arkham Knight vine cu ore de conținut.

Toate abilitățile eroului se pot îmbunătăţi în timp folosind puncte de experiență căpătate din combo-urile executate sau primite pe parcursul diferitelor misiuni secundare.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150630145319

Platforming-ul… sau mai bine spus plimbatul prin oraș se realizează fie prin planarea prin aer folosind mantia eroului, fie cu ajutorul Batmobilului.

Am spus cumva Batmobil?! Ei bine.. DA! Cea mai mare noutate a lui Arkham Knight o constituie Batmobilul, celebrul vehicul al lui Batman.

Cu ajutorul lui, eroul nostru se va putea deplasa mai rapid pe străzile Gotham-ului și va putea urmări automobilele diferiților criminali.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150627225724

Asta nu e tot, mașinuța lui Bats se transformă și în tanc. Modul tanc îi conferă mai multă stabilitate, mișcări mai rapide și câteva artificii precum o turelă cu gloanțe de cauciuc (deoarece Batman NU ucide pe nimeni în Arkham Knight)și un tun imens.

Principalele secvențe în care Batmobilul trebuie folosit drept tanc sunt în luptele cu dronele lui Arkham Knight. Aceste drone nu sunt simpli roboței zburători, Arkham Knight având drept drone o întreagă armată de tancuri inteligente: simple, cu trei țevi, cu lansatoare de rachete și lista poate continuă.

Confruntările directe cu dronele sunt destul de antrenante, jucătorul având sarcina să se ferească de focul inamic, dar să reușească să mai și tragă înapoi.

În cazul în care jucătorul nu a fost atins de atacurile inamice, după distrugerea mai multor drone, Batmobilul primește un atac special prin care poate lansa o salvă de rachete distrugatore într-un număr considerabil de tancuri.

Acestea sunt confruntările directe. Deși mă doare s-o spun, avem și secțiuni stealth cu Batmobilul. Nu știu ce a fost în capul celor de la Rocksteady când au gândit ideea de secțiune stealth cu Batmobilul.

Aceste inserții idioate te pun să te strecori… CU BATMOBILUL.. în spatele unor tancuri de elită (numite Cobra) și să le aplici o rachetă în puntul slab al blindajului.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150629133529

Avem și secțiuni platforming cu Batmobilul. Secțiuni în care trebuie să sări cu mașina din punctul A în punctul B, secțiuni în care trebuie să coborî în canale folosind cârligul frontal al Batmobilului și nu în ultimul rând secțiuni în care controlezi Batmobilul de la distanță ca pe o mașinuță teleghidată.

Aceste instanțe cu Batmobilul mi-au lăsat un gust tare amar în gură. Sincer să fiu, cu excepția secvențelor în care Batmobilul este folosit drept mașină, celelalte secvențe (luptele cu tancuri, secțiunile stealth și platforming-ul cu mașina) nu își aveau rostul în joc.

Se vede că au muncit mult la tot ce înseamnă Batmobil, dar Batman nu a folosit niciodată atât de mult celebra sa mașină.

Inamicii au primit și mai multă atenție, având de data asta mai multe sinapse, încercând să îți anticipeze mișcările. Diversitatea lor a rămas neschimbată față de Arkham City, cu excepția includerii unui medic, care poate “readuce” la viață inamicii căzuți ai Cavalerului Negru.

Boss fight-urile sunt mai puține ca în jocurile precendente, cea mai interesantă astfel de confruntare fiind, din punctual meu de vedere, cel cu Arkham Knight.

Acesta, ca și în cazul boss fight-ului cu Mr Freeze din Arkham City, te pune să îți folosești mai toate abilitățile tale stealth pentru a-l învinge.

Fiind un joc Arkham, Arkham Knight este de asemenea un deliciu de jucat pentru fanii Batman și nu numai. Tot ce înseamnă gameplay cu Bats e ireproșabil realizat, Batmobilul este ireproșabil ca vehicul, iar celelalte secțiuni cu Batmobilul sunt bune, dar nu prea.

 

GRAFICĂ ȘI SUNET:

Nu cred că mai miră pe nimeni faptul că Arkham Knight este cel mai arătos joc al seriei. Deși rulează pe bătrânul Unreal Engine 3, jocul a reușit să mă surprindă plăcut din punct de vedere vizual.

Personajele, fie că vorbim de Batman, Scarecrow sau un simplu răufăcător de pe stradă, arată fotorealist, clădirile și străzile sunt modelate și luminate în cel mai mic detaliu, iar Batmobilul arată mai bine decât a arătat vreodată Tumbler-ul din trilogia lui Nolan.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150702231046

Gotham-ul este vedeta grafică a jocului, orașul fiind format din trei insule principale, fiecare cu un stil unic și cu o arhitectură variată: avem districtul financiar cu zgârie-nori și bănci, avem cartierul chinezesc, avem șantiere de lucru, centrală chimică, până și un studio de film. Străzile orașului sunt mai mari decât în Arkham City, grație Batmobilului care trebuie “să alunece” cu stil în fiecare colţisor al hărții.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150628001302

Fizica jocului este impresionantă. Cu excepția corpurilor inamicilor doborâți care cad în diferite poziții cel mult ciudate, restul elementelor de decor se comportă conform legilor fizicii. Mi-au atras atenția în mod special fizica ireproșabilă a mantiei lui Batman, precum și micile picături de ploaia care curg de pe armura eroului liliac.

Varianta testată de mine, cea de PS4, rulează în 1080p la 30fps fără pierderi semnificative de cadre, singurele astfel de sacadări fiind sesizate de mine în urmăririle rapide cu Batmobilul.

Sunetul este punctul forte al jocului. Pe străzile Gotham-ului se aud sirene de poliție, țipete, criminali vorbind, etc. Cu toate acestea cel mai impresionant sunet este motorul Batmobilului: când îl auzi este clar… a venit noaptea, a venit răzbunarea, a venit Batman.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150629223716

Vocile personajelor sunt categoric cele mai bune voci posibile pentru un joc Batman, eu nepuntându-mi imagina actori mai potriviți pentru a da glas personajelor: Kevin Conroy este Batman, John Noble este Scarecrow, Troy Baker este Arkham Knight, Nolan North este Penguin și Mark Hamill… ei bine… Mark Hamill îi da glas unui vechi “prieten” de-al Cavalerului Negru.

Silviu Pârvu
Silviu Pârvuhttps://www.overheat.ro/
Ziua e redactor la Overheat, iar noaptea este Batman. Individul se consideră înțelept precum Obi-Wan, șarmant asemeni lui Ezio, răzbunător precum Kratos și misterios ca însuși Cavalerul Negru. Îi plac filmele și cărtile bune, comics-urile, electronicele fel de fel, muzica rock și rap și iubește fetele care știu că pentru a fura inima unui băiat au nevoie de un cuțit. Cel mai grav dintre toate? Se intitulează "gamer"!
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.