Vremuri grele pentru PS Vita – Un posibil adio?

Pentru japonezi, tehnologia, în special consolele de jocuri video, este privită puțin mai altfel față de cum o fac occidentalii. Noi, ”barbarii”, nu ținem prea mult pe rafturi console și jocuri mai vechi de câțiva ani, astfel încât ne trezim cu ele în pragul dispariției, ca mai apoi să aflăm că ”mâncătorii de orez” continuă să le venereze de parcă ar fi fost un dar de la zei.

Se subînțelege că ce este produs în Japonia poate fi supus eșecului comercial în Occident dar popular ani la rând în țara-mamă. Acesta a fost cazul lui PlayStation 2, urmat îndeaproape de PlayStation 3…Și tocmai când plecasem în obor să găsesc o copie de Demon’s Souls…

Cea mai recentă pățanie de acest fel continuă să o aibă PS Vita, urmașul bunului și bătrânului PlayStation Portable. Se știe că Sony poate produce console portabile fluierând, dar încă de la lansarea sa în 2011, PS Vita nu avea să strălucească prea tare pe piață.

La nici doi ani, sucursalele europene și nord-americane ale Sony și-au pierdut interesul pentru menținerea în viață a consolei. Desigur, ea încă este populară în rândul japonezilor, doar aceste electronice sunt responsabile pentru existența și propagarea JRPGurilor, echivalentul oriental al RPG-urilor noastre. Dar ce facem cu noi, cei care nu avem ochișori mici și încă dorim să ne bucurăm de experiența PS Vita?

Din 2013 încolo, nu s-a mai auzit nici pâs din partea distribuitorilor consolei; a fost o liniște de mormânt! Sincer, eu de când eram copil mi-am dorit un PSP, mai ales PS Vita, dar am uitat complet de existența celui din urmă, până când am dat de articolul Kotaku, potrivit căruia Sony va spune stop definitiv producerii de jocuri retail pentru Vita…

Cartușele acelea erau farmecul oricărui copil ce deținea o consolă, și iată că nu mai este mult până când cele pentru PS Vita vor dispărea complet. Efectiv, jocurile retail pentru aceasta vor fi de domeniul trecutului, cel puțin în America și Europa.

Ar mai fi o șansă totuși pentru cei care doresc să își ia de pe acum ce cartușe mai apucă. Teoretic, ”anul fiscal” al Sony se va încheia pe 31 Martie 2019, deși ”ordinul 66” se menționează că va fi executat spre sfârșitul anului 2018.

Problema în sine cu care se confruntă consola nu este neapărat varianta retail a jocurilor, ci dezinteresul pentru experiența de gaming per se. În loc să optimizeze gaming-ul, Sony a continuat să adauge caracteristici care nu erau neapărat necesare ( cf. Polygon). În afară de un display impresionant OLED, nu cred că un senzor giroscopic sau o cameră foto m-ar fi făcut să joc mai intens Uncharted: Golden Abyss, de pildă…

PlayStation este un nume cu tradiție, oamenii se gândesc la calitate și satisfacție când aud de el, însă Vita a pierdut rapid teren în fața altor console portabile ca Nintendo 3DS sau Switch, ale cărui ”șmecherii” sunt încântătoare. Poate că posesorii vor putea achiziționa în continuare jocuri în format digital sau utiliza sistemul Remote Play, adică stream de jocuri PS4 direct pe Vita, poate chiar rememora răposatul PlayStation TV, cu care te conectai la televizorul lui bunicu’, dar nu cred că PS Vita va mai putea face față multă vreme pe piața consolelor…Press F to pay respects (?)

Carol Zafiriadi
Carol Zafiriadihttps://www.overheat.ro/
Unii se gândesc la A Doua Venire a lui Iisus când îl văd, alții îl botează gamer incurabil,restul îl tot întreabă când le aduce niște salam Caroli. Trăind printre metale grele și pixeli, acest individ practică butonatul RPG-urilor și cititul de manga atunci cand nu pierde vremea cu elucidarea misterelor Universului. Abia ai auzit de el, dar ți-a devenit cel mai bun partener de construit Lego! Pus sub urmărire generală pentru umor deosebit de sec.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.