[Test] Camera macro de pe Motorola One Macro. Utilă sau doar marketing exagerat?

Cu aproximativ două săptămâni în urmă am fost invitat la un eveniment Motorola. Știam doar ora și locul (un studio foto), dar nu știam și care va fi subiectul evenimentului. Ajuns la fața locului, mi-a fost înmânat un Motorola One Macro și mi s-a dat liber la făcut poze utilizând echipamentul și subiectele din studioul foto.

Am acceptat cu drag această provocare, pentru că abia așteptam să văd ce calitate pot avea fotografiile făcute cu primul telefon ce dispune de o cameră dedicată macrofotografiei. Mai ales că vorbim despre un telefon cu un preț de lansare de 900 de lei (ce beneficiază deja și de reduceri cu ocazia campaniilor Black Friday).

Având în vedere că mi-am petrecut în jur de 30 de minute utilizând acest telefon în studioul pregătit de cei de la Motorola, am vrut să vă prezint și vouă genul de imagini pe care le poți obține cu această cameră macro, ea reprezentând marele avantaj competitiv al acestui telefon în lupta cu alte telefoane din gama sa de preț.

Iată câteva imagini:

Din experiența mea cu această cameră macro, trebuie să vă spun că nu trebuie să vă așteptați la rezultate ultraprofesionale. Imaginea are parte de un nivel vizibil de zgomot de imagine, așa că este de preferat să aveți cât mai multă lumină pentru a ajunge la rezultate precum cele de mai sus (fotografiile realizate afară, pe timp de zi ar trebui sa iasă OK).

Camera macro de pe Motorola One Macro ar trebui să fie considerată o unealtă de experimentare, care îți permite să vezi detalii pe care nu le-ai văzut niciodată în jurul tău. Poți fotografia insecte, picături de apă, detalii de flori, țesături… practic orice lucru ce pare banal atunci când îl privești de departe, poate deveni fascinant atunci când îl analizezi de aproape.

Când zic ”de aproape” mă refer la ”cât de aproape poți”. Dacă folosești camera macro de pe Motorola One Macro, trece-o pe focus manual și alege să fie focalizată la cea mai mică distanță la care poate focaliza. Apoi apropie-te fizic cu camera de subiectul pe care vrei să îl fotografiezi și vei obține gradul maxim de detaliu pe care îl poți obține cu această cameră. Nu folosi camera pentru a fotografia subiecte aflate la peste 3-4 centimetri, și cu siguranță nu o folosi pentru portrete sau peisaje, pentru că veți obține doar o fotografie de 2MP cu un grad de detaliu extrem de scăzut. Pentru fotografie generală, telefonul este echipat cu o cameră dedicată de 13 MP care își face treaba foarte bine.

Test: Este camera macro cu adevărat utilă, sau poți obține rezultate similare și cu modulul foto obișnuit, de 13MP?

Conform prezentării oficiale, ”camera Macro Vision permite o focalizare la 2 cm de subiect, adică de 5x mai aproape decât lentilele normale, toate acestea fără accesorii suplimentare.” Într-adevăr, lucrurile stau exact așa, însă neajunsul principal este rezoluția mică a acestei camere, de doar 2MP.

Așa că întrebarea este: la o analiză pixel cu pixel, oare camera principală de 13MP, chiar dacă trebuie utilizată de la distanță mai mare, nu va produce totuși un grad de detaliu comparabil cu o imagine macro de 2MP, realizată la 2cm de subiect? Cu alte cuvinte, chiar aduce vreun beneficiu această implementare a camerei macro?

Ei bine, am testat acest lucru. Pe scurt, concluzia mea este că într-adevăr camera macro produce un nivel de detaliu mai mare decât cel al camerei obișnuite, iar rezoluția sa este îndeajuns de bună pentru postare pe social media.

Dacă vreți să trageți singuri concluzia, iată mai jos testul meu:

Am fotografiat un subiect cu ambele camere, la distanța minimă de focalizare de care este capabilă fiecare dintre aceste camere.

Apoi am realizat un crop la 100% pe imaginea de 13MP, și am ajuns la un câmp vizual similar imaginii macro, însă este clar faptul că imaginea de 13MP are un grad mai mic de detaliu:

Pentru a vizualiza și mai bine diferența, iată un crop pe un detaliu din această imagine. Priviți cu atenție detaliile de pe litere (în special micile găurele din litera F, care nici nu se văd în imaginea din stânga):

Pentru că am avut la îndemână și un OnePlus 6, un telefon foarte lăudat pentru camera foto, l-am adăugat și pe acesta în comparație. Rezultatul a fost slab pentru telefonul de la OnePlus.

Așadar, are sens camera de pe Motorola One Plus? Da, dacă ești genul de persoană căreia îi place să experimenteze și să surprindă feed-ul de Instagram cu tot felul de imagini ”de la firul ierbii”. Și chiar dacă nu te interesează această funcție, Motorola One Macro rămâne un telefon mid-range destul de capabil, cu o baterie de 4000 mAh, un display de 6.2”, un chipset Mediatek MT6771 Helio P70 și Android 9.0.

Eu, personal, m-am distrat cu el.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.