Cele mai bune zece filme cu Batman din istorie

Michael Keaton, Christian Bale și Ben Affleck sunt doar câțiva dintre actorii care l-au adus pe ecrane pe Cruciatul cu Mantie. De la celebrul serial de comedie cu Adam West din anii 60 până la Batman: The Animated Series din 90, de la realismul regizorului Christopher Nolan din trilogia The Dark Knight și până la recentul Batffleck din 2016, mare fanboy Batman ce sunt, m-am gândit că un top 10 al celor mai bune filme cu eroul liliac (atât live-action, cât și animate) ar fi ideal pentru a marca cei 10 ani pe care Overheat îi împlinește astăzi. Pentru stabilirea acestui top am luat în considerare atât notele criticilor, părerile fanilor, cât și propriile mele preferințe. Fără alte adăugiri… To the batmobile!

10. BATMAN: GOTHAM KNIGHT

Batman-Gotham-Knight
Unul dintre cele mai interesamte animații DC, Batman: Gotham Knight este o antologie de șase scurt-metraje anime cu Cavalerul Negru. Fiecare scurt-metraj este complet diferit, unele înfățișându-l ca pe un monstru liliac, iar altele ca pe un luptător în armură. Deși niciuna dintre poveștile celor șase filme nu excelează la vreun capitol, animația japonează și direcția artistică fac din acest film un deliciu vizual pentru orice fan Batman.

 

9. BATMAN: MASK OF THE PHANTASM

Batman-Mask-of-the-Phantasm
Realizat de creatorii Batman The Animated Series, Mask of the Phantasm ne prezintă un Bruce Wayne aflat într-o încurcătură dublă: apariția în Gotham a unei entități fantomă numită Phantasm, precum și reîntâlnirea acestuia cu Andrea Beaumont, o veche iubire a acestuia. Nu trebuie uitat faptul ca nici Jokerul nu lipsește din peisaj. Cu o animație în stilul seriei din anii 90 și cu vocile lui Kevin Conroy (Batman) și Mark Hamill (Joker), Mask of the Phantasm este una dintre cele mai bune animații cu Batman.

8. BATMAN: YEAR ONE

Batman-Year-One

După cum spune și titlul acestui film, avem de-a face cu primul an din cariera lui Batman. În realitate, filmul urmărește în egală măsură atât cariera lui Bruce Wayne ca justițiar, cât și poveștile Selinei Kyle (Catwoman) și ale comisarului Gordon în primele lor aventuri în Gotham. Vom afla de ce Bruce alege ca simbol liliacul și motivul pentru care James Gordon este un polițist atât de corect și de incoruptibil.

7. BATMAN RETURNS

Batman-Returns

Continuarea filmului live-action din 1989, Batman Returns îl pune pe Cruciatul cu Mantie în fața a doi noi villaini memorabili: Pinguinul și Catwoman. Cu Micheal Keaton în rolul liliacului și cu Danny DeVito (The Penguin) și Michelle Pfeiffer (Catwoman) în rolul antagonistilor, Batman Returns este unul dintre cele mai plăcut de urmărit filme cu eroul-liliac.

6. BATMAN: UNDER THE RED HOOD

Batman-Under-the-Red-Hood

Speriat de prezența lui Batman, notoriul mafiot Black Mask îl angajează pe Joker să se ocupe de liliac. Deși Jokerul a reprezentat mereu un inamic veritabil pentru Cavalerul Negru, de această dată adevărata amenințare vine din partea unui nou justițiar mascat intitulat The Red Hood. Pe parcursul poveștii vom afla identitatea acestui personaj și îi vom înțelege pe deplin motivațiile. Filmul face trimiteri inteligente la comics-uri precum A Death in The Family și The Killing Joke.

5. BATMAN BEGINS

Batman-Begins

Regizat de Christopher Nolan, Batman Begins reușește să transpună pe marele ecran una dintre cele mai reușite origini ale Cavalerului Negru. Christian Bale aduce la viață un Batman credibil, unul ancorat în realitatea contemporană. În acest prim film din trilogia The Dark Knight, Batman se confruntă cu vechiul său mentorul din League of Shadows, Ra’s al Ghul(interpretat de Liam Neeson) și cu celebrul său villain, Scarecrow(interpretat de Cillian Murphy).

4. THE DARK KNIGHT RISES

The-Dark-Knight-Rises

The Dark Knight Rises marchează finalul trilogiei regizate de Christopher Nolan. Opt ani au trecut de când Batman(Christian Bale) nu a mai fost văzut, iar Gotham-ul devenise un oraș mai liniștit. Această liniște este distrusă odată cu apariția lui Bane(interpretat de Tom Hardy), un terorist misterios care vrea să transforme orașul într-o grămadă de cenușă. Bruce Wayne se întoarce în rolul de Cavaler protector al Gotham-ului, însă descoperă că de data asta are de-a face cu un oponent mai puternic atât fizic, cât și psihic. Filmul reușește să ne prezinte drama din spatele mantiei lui Batman, precum și limitele peste care Bruce trebuie să treacă pentru a își salva orașul.

3. THE DARK KNIGHT RETURNS (Părțile 1 și 2)

The-Dark-Knight-Returns

La zece ani de la ultima apariție a Cavalerului Negru, o bandă de delicvenți intitulată “Mutanții” fac distrugeri semnificative în Gotham. Bruce Wayne în vârstă de 55 de ani se va întoarce în rolul lui Batman într-o serie de evenimente care au schimbat pe veci benzile desenate cu super-eroi. Bătrânul Batman se va lupta atât cu membrii grupului de “mutanți”, cât și cu vechiul său antagonist, Jokerul. Speriați de brutalitatea acțiunilor lui Batman în Gotham, Guvernul SUA îl trimite pe Superman pentru a-l lichida pe liliac. Lupta dintre cei doi este una dintre cele mai memorabile lupte cu super-eroi create, iar întreaga animație aduce cinste romanului grafic scris de Frank Miller.

2. BATMAN

Batman-89

Creat după viziunea lui Tim Burton, filmul din 1989 cu Micheal Keaton în rolul liliacului este una dintre cele mai originale abordări ale unui super-erou de benzi desenate. Deși se depărtează destul de mult de canonul DC Comics, Tim Burton aduce pentru prima dată în lumina reflectoarelor filmele cu super-eroi și începe practic trendul de a ecraniza licențe din benzi desenate. Nu există un film bun Batman fără un antagonist pe măsură, iar în acest film Jack Nicholson portretizează un Joker malefic, întunecat și în același timp, foarte diferit de tot ce am văzut în comics-uri până la acea vreme.

1. THE DARK KNIGHT

The-Dark-Knight

Considerat de mulți a fi cel mai bun film cu super-eroi, The Dark Knight este de departe cel mai bun film cu Batman. Capodopera din 2008 a lui Christopher Nolan pune în evidență antiteză dintre Batman și inamicul său de moarte, Jokerul. Batman(jucat de Christian Bale) este drept, calculat și incoruptibil în timp ce Jokerul este malefic, haotic și instabil psihic. Pe lângă povestea bine scrisă și simbioză dintre Batman și Joker, adevărată cireașă de pe tort este interpretarea legendară a Jokerului de către regretatul actor Heath Ledger, acest rol aducându-i și un premiu Oscar postmortem.

 

Silviu Pârvu
Silviu Pârvuhttps://www.overheat.ro/
Ziua e redactor la Overheat, iar noaptea este Batman. Individul se consideră înțelept precum Obi-Wan, șarmant asemeni lui Ezio, răzbunător precum Kratos și misterios ca însuși Cavalerul Negru. Îi plac filmele și cărtile bune, comics-urile, electronicele fel de fel, muzica rock și rap și iubește fetele care știu că pentru a fura inima unui băiat au nevoie de un cuțit. Cel mai grav dintre toate? Se intitulează "gamer"!
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.