Un raport al Comisei Europene susține că pirateria ajută vânzările de jocuri video

În anul 2014, Comisia Europeană a plătit €360.000 pentru un studiu care să analizeze impactul pirateriei asupra jocurilor video, cărților, muzicii și filmelor. Din păcate, acest raport nu a mai fost dezvăluit de către Uniunea Europeană. S-au făcut diverse speculații, cea mai populară fiind aceea că pirateria nu ar fi o problemă suficient de majoră pentru a face public raportul respectiv.

Acum, după 3 ani, aflăm că Ecory, firma olandeză ce fusese angajată de CE pentru realizarea studiului, a emis în 2015 un raport final de 304 pagini care concluziona faptul că “în general, rezultatele nu oferă dovezi solide ale faptului că vânzările sunt afectate de încălcarea drepturilor de autor. Acest lucru nu inseamnă neapărat că pirateria nu are niciun efect, ci doar că analiza statistică nu a putut dovedi în mod ferm existența unui efect.”

În mod surprinzător, raportul a dezvăluit că pirateria poate ajuta vânzările legale, singurul efect negativ fiind identificat în cazul filmelor blockbuster, unde la fiecare 10 vizionari ilegale de filme, exista o scadere de 4 vizionari legale. Însă, când vine vorba de jocuri video, în teorie acestea au un câștig de 27% datorită pirateriei.

Studiul a fost făcut public de parlamentara Julia Reda, printr-un post pe blogul personal, după ce, cu multă dificultate, a reușit să primească o copie folosindu-se de o cerere scrisă către UE, conform drepturilor libertății de informare.

Organizația Europeană a Drepturilor Digitale susține într-o postare pe blogul oficial că raportul nu a fost pur și simplu uitat pe un birou, ci ar fi fost intenționat ascuns. Aceasta ipoteză are ca susținere faptul că doi oficiali ai Comisiei au publicat în anul 2016 un articol bazat pe studiul Ecory, în care au dorit să evidențieze doar efectul negativ al pirateriei asupra industriei filmului, evitând să menționeze faptul că studiul pe care și-au bazat lucrarea nu a putut demonstra legături similare între piraterie și jocuri, muzică sau cărți în format electronic.

Pentru cei curioși, raportul Ecory este acum public și poate fi accesat aici.

 

Sursa: The Next Web

Radu Stama
Radu Stamahttps://www.overheat.ro/
Pasionat de jocuri video si anime, s-a alăturat echipei Overheat în toamna anului 2014. Seria preferata anime ar fi One Piece, iar jocul preferat probabil Half Life 2, lângă Heart of Darkness din '98.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.