[REVIEW] MSI GTX 1070 GAMING X 8G – făcută pentru Ultra settings

GTX 1070 – best buy-ul seriei GTX 10? 

dsc_4752

Atunci când cei de la NVIDIA au anunțat noua serie de plăci grafice, au făcut-o în stil mare, spunând că va da de pământ cu plăcile din seria 9xx. 

GTX 1070 și 1080 au fost primele plăci anunțate și lansate în acest an, cea din urmă fiind considerată placa grafică supremă a acestei generații – capabilă chiar să întreacă mult mai scumpa Titan X în anumite sarcini.

Dar, în timp ce ochii presei erau ațintiți pe îmbunătățirile aduse de GTX 1080, consumatorii în căutarea celui mai bun balans între performanță și preț erau interesați să afle cât mai multe despre GTX 1070, care părea să fie un salt uriaș peste placa-fenomen a generației trecute, adică GTX 970.

Primele informații spuneau că GTX 1070 este vestea proastă pe care aveau să o primească deținătorii plăcilor GTX 980Ti, căci noua placă ar ajunge la performanțe similare, dar cu un preț și un consum de energie mult mai mic.

Deci, ce este GTX 1070? Frățiorul mai mic al lui GTX 1080, ce beneficiază de o mare parte din același ADN și dă de pământ cu orice joc, chiar și dacă e vorba de VR. Hai să aflăm mai multe.

MSI GTX 1070 Gaming X 8G – specificaţii tehnice

dsc_4774
Pentru review-ul de astăzi, bancul nostru de teste s-a bucurat de prezența unui GTX 1070 făurit cu simț de răspundere de compania taiwaneză Micro-Star International

Un produs serios, care te roagă să îl pui la încercare încă din momentul în care îl scoți pentru prima dată din cutie. Și nu este vorba doar despre aparențe. Iată specificațiile tehnice ale modelului testat de noi:

 

GPU GP104 – NVIDIA GeForce® GTX 1070
Interfaţă PCI Express x16 3.0
Frecvenţe Frecvență în boost / Frecvență de bază / Frecvența memoriei
1797 MHz / 1607 MHz / 8108 MHz (OC Mode)
1771 MHz / 1582 MHz / 8010 MHz (Gaming Mode)
1683 MHz / 1506 MHz / 8010 MHz (Silent Mode)
Nuclee CUDA (shadere) 1920
Memorie (MB) 8192
Tipul memoriei GDDR5
Bus 256 biţi
Conectori de ieșire DisplayPort x 3 (V 1.4) / HDMI (V 2.0) / Dual Link DVI-D
Număr maxim de display-uri 4
Suport HDCP Da, v2.2
Compatibilitate DirectX DX12
Compatibilitate OpenGL 4,5
Tehnologie Multi-GPU Posibilitate 2-way SLI
Dimensiunile plăcii (mm) 279 x 140 x 42
Masă (g) 1094
TDP (W) 150
Sursă recomandată (W) 500
Conectori de alimentare 1x 8-pin + 1x 6-pin
Accesorii incluse

 

dsc_4770Cei ce au fost atenți la denumirea procesorului grafic au remarcat, probabil, că GTX 1070 folosește unitatea de procesare GP104 din seria Pascal, adică exact aceeași pe care o utilizează și mai frățiorul mai mare GTX 1080. Totuși există niște diferențe considerabile între cele două plăci video.

În primul rând, pe GTX 1070 avem doar 1920 de nuclee CUDA, în timp ce GTX 1080 vine cu 2560 de astfel de nuclee. Ca să elimin orice confuzie, nucleele CUDA nu sunt cele folosite “doar pentru randat în Premiere”. Pe aceste nuclee se face, efectiv, procesarea graficii în jocuri. Cei cu o oarecare experiență în domeniu își amintesc că, pe vremuri, specificațiile tehnice ale plăcilor grafice includeau un număr de Pixel Shaders și Vertex Shaders, de exemplu. Fiecare astfel de nucleu se ocupa de o parte dintre sarcinile de generare a imaginii în jocuri. Noile generații de plăci grafice au combinat aceste shadere în nuclee de uz general, ce pot suplini oricare dintre rolurile cerute de un load grafic. Mulțumită versatilității acestor nuclee, ele pot fi folosite și pentru alte sarcini de calcul, precum cele de encoding video. 

Dincolo de diferența de nuclee CUDA dintre 1070 și 1080, avem o diferență clară a tipului de memorie RAM. Dacă GTX 1070 folosește clasicul GDDR5, frățiorul mai mare își arată colții cu o memorie GDDR5X ce oferă o performanță mult mai bună a memoriei. Pe de altă parte, deși GTX 1080 rămâne liderul de necontestat al generației, asta nu înseamnă că GTX 1070 este un model slab. Nici pe departe! Este una dintre cele mai puternice plăci video disponibile pe piață la acest moment, așa cum veți vedea puțin mai târziu, în teste.

Conţinutul pachetului

 

dsc_4755

Așa placă, așa cutie. Dimensiunile ediției GTX 1070 GAMING X 8G de la MSI sunt destul de mari – 279 x 140 x 42 mm. Ambalajul în care se livrează această placă este pe măsura așteptărilor – mare și de bună calitate, creat ca să protejeze placa pe tot parcursul transportului.

Dincolo de placa grafică ce este foarte bine protejată, în cutie se mai găsesc:

  • Manualul de utilizare
  • CD-ul cu driver-ul NVIDIA şi utilitare software de la MSI
  • Câteva abțibilduri MSI

Și atât. Nu există alte accesorii sau adaptoare. Practic, singurul lucru interesant din pachet este placa video. Poate și stickerele, pentru cei cărora le place să lipească chestii de alte chestii.

Mă simt nevoit să adaug că, în cazul în care aveți un monitor cu intrare analogică VGA, va trebui să căutați un convertor de semnal de la DVI-D la VGA. Portul DVI de pe GTX1070 este pur digital, deci nu funcționează cu adaptoarele clasice, pasive, către VGA.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.