Ei dragilor a cam trecut ceva timp de la ultimul nostru review hardware, dar nu vă faceți griji fiindcă trupele bufnețiene tocmai au aterizat în redacția noastră.
Acum sigur o să mă întrebați “Pompiliule nu ai toate bufnițele acasă, despre ce vorbești tu acolo?”. În caz că nu știați, ASUS a creat nu de foarte mult timp seria de hardware Strix dedicată segmentului de gaming.
Denumirea Strix a fost inspirată atât din limba romană cât și cea greacă și înseamnă bufniță. Știți voi, acea pasăre care are unul dintre cele mai silențioase zboruri, privirea ageră și auzul ascuțit sau cum se mai spune la noi în bătrâni “Ochii faruri și urechile pâlnii”.
De asemenea, în caz că anul trecut ați fost la DreamHack Masters Bucharest în toamnă sigur ați făcut cunoștință cu dânsa la standul ASUS. Dacă nu ați apucat să treceți pe acolo, aveți o poză mai jos.
Cum bufnița Strix nu a putut să ne onoreze cu prezența în redacție deoarece programul regal nu ii permitea și-a instruit slujitorii loiali să ne trimită deîndată în semn de scuze renumitele ei trupe de elită din garda personală pentru o inspecție de front.
De-a lungul a 3 review-uri veți face cunoștință cu următoarele produse:
– Căștile ASUS Strix 7.1 surround
– Mouse-ul ASUS Strix Claw + mousepad-ul ASUS Strix Glide Speed
– Tastatura ASUS Strix Tactic Pro
httpv://www.youtube.com/watch?v=0glcnjGEkio
“What’s in the box?”
Acum că v-am făcut această mică introducere e timpul să trecem la treabă. Ținând cont că ASUS este un brand care se respectă și dorește să fie respectat a avut grijă ca ambalajul căștilor Strix 7.1 surround să ofere acel aer premium și calitativ, dar în același timp să conțină informațiile necesare unui potențial cumpărător combinate cu elemente grafice specifice seriei Strix pe care le vom regăsi pe ambele fețe ale cutiei.
Cum culoarea portocalie este reprezentativă la această categorie hardware m-am gândit ca pozele să le fac pe cubul meu de încredere de aceeași culoare.
Imediat ce deschizi această cutie impunătoare ești întâmpinat de următoarele:
– Căștile
– Un microfon unidirecțional detașabil
– O stație audio
– Un daptor HDMI – 3.5mm audio
– Un cablu USB care pemite conectarea stație audio de calculator
– Manual/ghid de pornire rapidă
– Garanție
Specificații tehnice și construcție
La prima vedere, această pereche de căști poate părea destul de măricică, în special dimensiunea cupelor care trebuie să găzduiască nu mai puțin de 5 difuzoare de diferite dimensiuni cu magneți de neodim, și nu mai vorbesc de ochii bufniței cu tot cu sistemul de iluminare portocaliu.
Cu toate acestea greutatea per total nu cred că depășește 500 g. Când vine vorba de impendanță avem parte de 32 de ohmi și o plajă a frecvenței între 20 Hz și 20 KHz.
Un alt aspect interesant este prezența microfonului detașabil, util în momentele în care doreşti doar să asculţi o melodie și să te relaxezi. Nu mai vorbesc că microfonul este destul de flexibil așa ca poate fi poziționat după plac, iar plaja frecvenței pentru acesta este între 50 Hz și 16 KHz, cu o sensibilitate de -40 +/- 3 dB.
Dimensiunile difuzoarelor sunt:
– Față: 40 de mm
– Subwoofer: 30 de mm
– Centru: 30 de mm
– Spate: 20 de mm
– Laterla: 20 de mm
Stația audio reprezintă o piesă destul de importantă în pachetul Strix 7.1. Aceasta se alimentează printr-un port USB 3.0 sau două porturi USB 2.0 și este înzestrată cu un mic microfon care filtrează toate zgomotele de fundal și le atenuează cu până la 90% ca să fii auzit bine în timpul conversațiilor.
Pe lângă asta, stația are și un amplificator audio incorporat, dar și setări pentru diverse genuri de jocuri. Partea bună este că nu veți avea nevoie de drivere, deoarece majoritatea setărilor se fac la nivel hardware prin intermediul a două potențiometre, unul mic poziționat pe partea inferioară care vă permite selectarea canalelor și unul mare, iluminat de LED-uri portocalii, poziționat central pentru ajustarea volumului sau oprirea canalului respectiv prin apăsarea acestuia. În acel moment LED-urile portocalii își schimbă culoarea în roșu.
Nu în ultimul, la acest capitol vreau să menționez că perechea de căști se conectează la stația audio printr-o mufă HDMI, ceea ce a fost o premieră pentru mine, iar cu privire la cablu nu ar trebui să vă faceți griji, fiindcă per total are în jur de 3 metri și mai este și împletit pentru o durabilitate crescută.
Experiența personală
Eu am o tărtăcuță destul de mare și, cum căștile nu pot fi ajustate, mă așteptam la început să nu se potrivească bine. Spre norocul meu nu a fost așa, chiar mi-au venit foarte bine, cupele acoperindu-mi urechile în totalite, asigurându-mi o izolare foarte bună față de zgomotele exterioare și un confort sporit pentru sesiunile lungi de gaming datorită materialului moale.
Nu mai vorbesc de faptul că acei ochi de bufniță chiar par impunători și intimidanți, acest lucru fiindu-mi confirmat și de persoanele care ne-au urmărit livestream-ul.
În general am testat căștile mai mult pe partea de gaming și nițel pe cea de muzică și pot spune că în ambele situații am avut parte de un sunet clar.
Totuși, în cazul jocurilor m-am putut bucura de o funcție foarte interesantă. Stația audio creează un fel de câmp audio virtual care îți amplifică un anumit tip de sunete. Un exemplu bun ar fi în Counter Strike: Global Offensive unde pașii sau focurile de armă se auzeau mai tare în momentele cheie, astfel oferindu-mi posibilitatea tactică de a reacţiona mai repede în situaţiile respective.
Un alt exemplu care mi se pare bun de adus în discuție este Sniper Elite 3, unde în modurile de joc în care nu poți vedea trasoarele de la gloanțele inamicilor trebuie să te folosești de multe ori de auz.
Din păcate în momentul de față nu sunt chiar așa de multe de jocuri care să ofere suport pentru sunet 7.1 și nu pot spune că această funcție aduce chiar un mare plus căștilor, deoarece nu am întâmpinat neplăceri sau probleme când aceasta era dezactivată.
Ținând cont de faptul că eu am în dotare și o pereche de boxe stereo m-am gândit că nu ar strica să încerc adaptorul HDMI – 3.5mm audio și după ce am făcut asta am sesizat o creștere la capitolul calitate audio.
De asemenea, când făceam proba cu adaptorul am ținut căștile pe gât să văd cum sunt și vă pot spune că vă reduc mult mobilitatea capului și a gâtului, iar la un moment dat e posibil să vă incomodeze acest lucru.
Și că tot a venit vorba de incomodat, s-ar putea ca persoanele care poartă ochelari să aibă un disconfort din cauza cupelor care apasă pe ramele ochelarilor.
Norocul vostru este că și eu fac parte din categoria “ochelariștilor” și am o soluție pentru voi. Trebuie doar să poziționați “piciorușele” ochelarilor un pic mai sus de cupe.
În ceea ce privește microfonul, toate convorbirile au fost clare atât pe Teamspeak, cât și pe Skype, Ventrilo și funcțiile de voice chat din jocuri, doar să nu vă așteptați la ditamai minunea tehnică precum microfoanele speciale pentru înregistrat.
Concluzie
Per total pot spune că am avut o experiență placută alături de căștile ASUS Strix 7.1 și le pot recomanda cu încredere gamerilor care vor un plus de performanță în timpul sesiunilor de joacă, mai ales dacă nu au o placă audio dedicată suficient de bună sau cea integrată în placa de bază nu le satisface exigențele.
Momentan nu există o dată oficială de lansare sau un preț. O să le aflăm mai târziu.
La ce pret sunt castile Strix?
Inca nu a fost anuntat un pret oficial.