[Interviu] In culisele cosplay-ului cu Ken Huegel

Fenomenul de Cosplay a devenit din ce în ce mai răspândit și apreciat în țara noastră, dovadă clară fiind și evenimentele East European Comic Con, Nijikon, Otaku, DreamHack unde se reunesc pasionații din acest domeniu și ne încântă retinele și sufletul prin strădania lor de a împărtăși această pasiune cu ceilalți.

Pentru a află mai multe despre acest “virus“care se răspândește constant l-am invitat la un interviu pe Ken Huegel, unul dintre cosplayerii cu experiență din țara noastră. Lectură plăcută! 😀

AlienOverheat: Bună ziua și bine ai venit pe Overheat.ro. Mulțumesc că ai acceptat invitația noastră la interviu.

Ken Huegel: Vă vine să credeți că încă mă surprinde când îmi cere cineva un interviu?

OVH: Ce ne poti spune despre tine și munca pe care o faci? De asemenea, cred că cititorii noștri ar dori să afle cum a inceput această pasiune. Ce ne poți împărtăși?

KH: Bineînțeles, totul începe cu faptul că sunt fan SF. Când a apărut Star Wars în 1977, aveam exact vârsta potrivită ca să-mi schimbe pentru totdeauna cursul vieții. Nu eram un tip foarte popular și nici n-aveam o statură atletică, dar de acum apăruse un întreg alt univers unde eram binevenit și unde imaginația și energia mea erau încurajate.

La început desenam și colecționăm figurine dar, pe măsură ce m-am maturizat, am descoperit seturile pentru asamblat machete de nave și alte lucruri pe care puteam să le construiesc chiar eu și să le dau prezența fizică.

Încet-încet, am început să-mi doresc elemente de recuzită și costume care nu se găseau de cumpărat, așa că a trebuit să învăț să mi le fac singur. Și dacă te apuci de asta și o ții tot așa ani de-a rândul, devii din ce în ce mai bun, până când într-o bună zi, oamenii încep să se ofere să te plătească să le construiești și lor diverse chestiia€… și uite-așa te trezești profesionist!

Cu toate astea, ca să fiu cinstit, mai fac și alte lucruri că să-mi câștig existența: fotografie comercială, actorie de voce (înregistrări audio), scris, artă grafică și reparații de calculatoare.

BorgOVH: Care crezi că sunt elementele importante care dau viață, originalitate și veridicitate unui cosplay?

KH: Pentru mine, cel mai evident element este capacitatea de a-i da viață personajului pe care ți l-ai ales. Să asamblezi un costum minunat este numai jumătate din efort, după părerea mea. Să faci bine cosplay înseamnă să fii și actor, nu doar un simplu manechin.

Publicul nu se va mulțumi doar să se uite la tine, va vrea să-ți vorbească și să interacționeze cu tine. Așa că trebuie să faci efortul de a memora felul în care se mișcă personajul respectiv, cum vorbește, cum se poartă, ca să poți răspunde întrebărilor și să reacționezi așa cum crezi că ar face-o el sau ea.

Dacă personajul ales este o creație originală, atunci inventează-ți o personalitate pentru el a€“ poate o voce specială, un anumit accent, o atitudine anume (mereu posomorât, mereu caraghios etc.), un stil de mers, un aspect exagerat al personalității sale sau chiar o expresie verbal memorabilă. Scopul este să fii deosebit și memorabil în costumul pe care-l porți!

Asta ne duce la al doilea element. Nu e loc de orgoliu rănit în cosplay! Din păcate, orice experiență pozitivă are și un mic element negativ. Inevitabil, unii te vor întreba lucruri care te vor face să pari tâmpițel sau îți vor cere să faci poze în care vei arată caraghios. Inevitabil, programele de știri te vor eticheta drept excentric sau chiar nebun. Dar poți diminua ridicolul, permițându-i să devină o mică parte din cosplay-ul tău.

Toată lumea adoră un Vader care ține în brațe un anunț de gen “€œVeniți de partea Întunericului, avem fursecuri” sau care-l îmbrățișează pe purtătorul clasicului anunț cu “€œImbrațisări gratuite”. Dar ce-ar fi dacă m-aș încăpățâna să zic “€œVader n-ar reacționa niciodată așa!” și să mă lupt cu toți acești oameni? Tehnic, aș avea dreptate dar, dacă așa ar decurge lucrurile, cine ar avea de castigat…? Dacă oamenii sunt puși pe râs, e mai bine să-i faci să radă cu tine decât să radă de tine.

GhostbusterOVH: Ce părere ai despre stadiul actual al cosplay-ul din România?

KH:  Eu simt că toată povestea cu timpul liber și hobby-urile, dar mai ales cu cosplay-ul, este încă relativ nouă și în plină evoluție în România și probabil în majoritatea statelor din fostul “€œbloc comunist”. Chiar dacă, în sine, cosplay-ul nu este chiar atât de bătrân (în SUA a luat amploare cu adevărat abia în anii ‘€™70, inspirit de seria originală Star Trek), el a evoluat atât de rapid încât astăzi, în SUA, poți găsi o convenție importantă aproape în fiecare săptămâna, cu biletele epuizate la câteva ore sau chiar minute de la punerea în vânzare.

De fapt, fenomenul a devenit atât de amplu, de competitiv și de mercenar încât este la oră actuală pur și simplu o afacere ca oricare alta și aproape deloc divertisment. În România, copsplay-ul este pentru mine că o întoarcere în timp, ca o revenire la vremea când încă era un fenomen al fanilor, făcut de ei, pentru ei, iar convențiile încă mai aveau aerul unor petreceri cu o grămadă de prieteni talentați și suflete înrudite, mai degrabă decât o dezlănțuire de prețuri revoltătoare și de reclame non-stop. Nu mă grăbesc deloc către această schimbare!

OVH: Te-ai gândit vreodată să faci o „Academie” a cosplay-ul unde să instruiesți tinerii talentați și pasionați?

KH: Nu știu dacă aș fi foarte bun ca profesor, se întâmplă pur și simplu să mă pricep ceva mai bine la cosplay pentru că m-am ocupat cu asta ceva mai multă vreme. Dar sunt mândru să-i cunosc pe câțiva dintre cei mai talentați și pasionați cosplay-eri din România și sunt convins că ei vor deveni încă și mai buni ca mine și asta în mai puțin timp!

Pe de altă parte, primesc întotdeauna cu bucurie email-uri sau telefoane de la oameni care-mi cer sfatul și mă voi strădui mereu să ajut pe oricine întreabă. Iar dacă ar apărea vreodată ocazia să organizăm asta într-un adevărat eveniment, cu un loc unde să ne putem întâlni și lucra împreună, aș fi primul care ar sări să se bucure de ea!

Vader 2013OVH: Care a fost prima convenție la care te-ai dus? Dar primul cosplay pe care l-ai făcut?

KH: Prima convenție la care am participat a fost în 1983 la New York, organizată de Creation Conventions, iar primul meu costum a fost€… Darth Vader. S-ar putea spune că nu m-am îndepărtat niciodată prea mult de “prima dragoste”! Am câștigat multe competiții cu acel costum, dar pe vremea aceea foarte puțină lume făcea costume cu adevărat high-tech, atmosfera era mai mult de Halloween, cu machiaje simple și măști de plastic. Următorul meu costum a fost din Ghostbusters, în 1984, așa că azi putem vedea clar cum istoria se repetă!

OVH: Cum ți se par evenimentele East European Comic Con, Nijikon și Otaku din țara noastră?

KH: Știu că am mai comparat aceste convenții în trecut cu convențiile la care mergeam în SUA în adolescent, dar nu e o comparație întru-totul justă. Convențiile din România de azi reflectă destul de clar nivelul culturii fanilor, cu accent pe jocuri video și anime japoneze care nu au existat în experiențele mele.

Mă tem că știu foarte puține despre aceste zone noi pentru mine. Cu pistolul la tâmplă ați putea să-mi cereți să vă dau măcar un singur detaliu despre “€œLeague of Legends” sau ”One Piece” iar eu… m-aș vedea nevoit să vă spun să apăsați pe trăgaci. Dar e și o parte bună în asta: înseamnă că pot evalua aceste convenții pe baza încărcăturii lor emoționale și a energiei pe care o acumulează și propagă, de vreme ce nu mă pricep la detaliile de conținut. Și din această perspectivă, sunt într-adevăr convenții de succes.

The MessOVH: Dorești să transmiți ceva cititorilor noștri?

KH: Un singur lucru: DISTRAȚI-VĂ! Cosplay-ul este, la urma urmei, un hobby. E o modalitate de exprimare… nu o slujbă, nu o investiție, nu un mod de viață. Nu vă așteptați să câștigați premii în bani care să vă acopere costul costumului pe care vi l-ați făcut. Nu va așteptați să vă găsiți a€œslujba de vis” făcând cosplay. Sigur, și acestea sunt posibile, dar este imperios necesar să le considerăm bonusuri sau accidente fericite, nu un scop în sine.

Nu poți forța sau grăbi succesul în această privință.  Dacă vreți, cosplay-ul diferă de viața reală în sensul că ÎȚI IMPUNE să trăiești în prezent, nu pentru viitor. Gândiți-vă doar la cât de magică este clipa asta, aici și acum, pe scenă sau pozând înconjurat de oameni și mobile sau aparate foto ațintite asupra voastră, mai degrabă decât unde o să ajungeți.

Dacă munca voastră e suficient de bună, va vorbi ea însăși în numele vostru și destinul vă va urma, nu invers. Eu nu m-am promovat niciodată în nici un fel și nici n-am intrat în vreun concurs pe bază de voturi și totuși mă știu o grămadă de oameni. Sunt chiar surprins că nu v-ați săturat cu toții de mine.

SupervisorE simplu: uitați-vă la costumul pe care vi-l faceți acum. Uitați-vă la rănile de pe mâini, la vopseaua de pe haine, la lipiciul din păr și la mizeria de pe jos. Dacă în acest moment nu puteți spune că vă distrați și vă place ce faceți, atunci, vorba-ceea, “nu faceți bine ce faceți”!

OVH: Mulțumesc pentru timpul acordat. Îți dorim succes în continuare.

KH: Din nou, placerea a fost de partea mea si mult success voua si cititorilor vostri cosplayers!

Mai jos veți regăsi link-uri cu site-urile unde activează Ken Huegel în caz că doriți să aflați mai multe informații de la el. Sperăm că va plăcut interviul.

Pagina mea personala de Facebook: http://www.facebook.com/volguus

Pagina mea de Cosplay pe Facebook: http://www.facebook.com/HPropsCosplay

Pagina mea de fotografie: http://www.hprops.com/photos

Blogul personal: http://blog.huegel.com

Voce si alte “prostioare”: http://www.youtube.com/volguus

Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.