Sony cumpără Gaikai, streaming-ul de jocuri devine un atu

Aţi auzit de Gaikai? Probabil că da. Este acel serviciu care vă permite să rulaţi jocuri precum Crysis 2, Alan Wake sau Mass Effect 3 în interiorul browser-ului, fără măcar să “pape” multe resurse ale procesorului, plăcii grafice sau măcar ale hard-disk-ului. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei de streaming (transmisie de date), care vă permite să folosiţi tastatura şi mouse-ul/controller-ul preferat pentru a controla un sistem de gaming situat într-o altă parte a lumii. Sistemul respectiv îşi foloseşte resursele pentru a rula efectiv jocul şi a transmite imaginile prin internet spre jucător, utilizând diverse tehnici de compresie a imaginii pentru a nu exista o întârziere remarcabilă între comandă şi răspuns.

Se zvonea încă de dinaintea E3-ului că Sony ar lua parte la negocieri privind achiziţia sistemului de streaming Gaikai, însă confirmarea vine abia astăzi, chiar de la cele două părţi implicate în contract. Achiziţia s-a făcut contra unei sume de 380 de milioane de dolari. Acum două săptămâni se zvonea că Gaikai se aşteaptă să primească peste 500 de milioane. Bănuiesc că aşteptările se mai schimbă…

În acest moment ştim că Sony este singurul producător de console care deţine un sistem de streaming de jocuri. Nu ştiu dacă vom vedea vreo implementare a acestuia pe PlayStation 3, însă sunt convins că acest sistem va ajunge pe PS Vita şi pe PlayStation 4. De ce spun asta? În primul rând, jocurile de PS2 şi PS3 ar arăta excelent pe PS Vita, iar în al doilea rând, streaming-ul de jocuri ar fi o variantă ieftină pentru backwards compatibility pe PlayStation 4. Ştim cu toţii că Sony nu a putut să se ţină în totalitate de cuvânt atunci când a promis că jocurile de PS2 vor putea fi jucate pe PS3. De data asta, însă, Sony are cu ce.

Mai există un singur mare sistem de cloud gaming pe piaţă, iar acela este OnLive. Oare vom vedea un sărut senzual între OnLive şi Microsoft cândva în viitor?

Dacă ai chef de declaraţii pompoase din partea Sony şi Gaikai…

Andrew House, şeful Sony Computer Entertainment declară că “utilizatorii produselor Sony vor putea beneficia de jocuri hardcore sau casual oricând şi oriunde, cu ajutorul produselor compatibile conectate la internet” şi că “resursele Gaikai – puterea tehnologică  şi talentul echipei de ingineri, combinate cu experienţa Sony Computer Entertainment în materie de platforme de jocuri se vor concretiza în experienţe de entertainment online greu de egalat, destinate utilizatorilor Sony”

La rândul său, David Perry, fondatorul Gaikai a declarat: “Prin PlayStation, Sony a creat un brand incredibil ce a câştigat respectul a milioane de gameri din lumea întreagă. Suntem onoraţi să îi putem ajuta pe cei de la Sony să stăpânească rapid puterea sistemelor de cloud online interactiv şi să continue să-şi dezvolte ecosistemul, să le ofere producătorilor de jocuri noi capabilităţi, să răspândească mai multor utilizatori conţinut interesant şi să ofere noi experienţe incredibile utilizatorilor din toată lumea.”

 

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău

Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Acest site este protejat de reCAPTCHA. Se aplică Google Privacy Policy și Terms of Service.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.